Home / Wellness  / Mind  / Τζίλ Δούκα: Πόσο καταπιεστική είναι η σχέση σου;

Τζίλ Δούκα: Πόσο καταπιεστική είναι η σχέση σου;

Πώς μπορούμε να καταλάβουμε και κυρίως πώς μπορούμε να απομακρυνθούμε από μία καταπιεστική σχέση;


Η αλήθεια είναι πως η ελληνική οικογένεια έχει μάθει να ζει μέσα από καταπιεστικές σχέσεις και αυτό είναι κάτι που το συναντάμε και στην ενήλικη ζωή μας. Καθώς μεγαλώνουμε αναζητάμε υποσυνείδητα παρόμοια πρότυπα. Ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε αναζητάμε δηλαδή πάντα την αυταρχική μαμά ή τον καταπιεστικό μπαμπά που θα μας προσέχει και θα μας προσφέρει, μέσα από την καταπίεση, αυτό που ονομάζουμε tough love. Σε συσκευασία συντρόφου είναι όμως ακόμα πιο δύσκολο, γιατί η συνειδητοποίηση πως συνυπάρχουμε, πια, από επιλογή με ένα τέτοιο πρότυπο μπορεί να μας κλονίσει. Αν, λοιπόν, επιθυμούμε να απελευθερωθούμε από αυτόν τον φαύλο κύκλο, πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας, ακόμα και όταν δεν αισθανόμαστε ασφαλείς.

 


Είναι σίγουρο πως αυτοί που διατηρούν εξουσιαστικές σχέσεις μέσα σε μια σχέση είναι γιατί αντλούν από αυτές δύναμη, αποδοχή. Αντίθετα όσοι γίνονται αποδέκτες μιας τέτοιας συναισθηματικής εξουσίας λαμβάνουν πίσω ασφάλεια, γιατί νιώθουν αδύναμοι και λίγοι να ζήσουν χωρίς αυτή την εξάρτηση. Αρχίζοντας, λοιπόν, από το να νιώθουμε καλά με εμάς, ακόμα και αν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα θέλουμε ή μας εκθέτουν στη δική μας ευθύνη, είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα. Αν καλύψουμε τα δικά μας κενά ασφάλειας, χρησιμοποιώντας τις δικές μας δυνάμεις, που σιγά σιγά θα τις δουλεύουμε για να μεγαλώσουν, δεν θα χρειαζόμαστε δεκανίκια για να έχουμε στη ζωή μας μια ψεύτικη ισορροπία.


Οι εξουσιαστικές σχέσεις δεν έχουν φύλο, γιατί τόσο ο άντρας όσο και η γυναίκα, με εξαιρετικά προβεβλημένο Εγώ, μπορούν να αποδειχτούν το ίδιο χειριστικοί. Μια σχέση, όμως, δε χρειάζεται τη χειραγώγηση. Οι συμβιβασμοί είναι φυσικά αναπόφευκτοι, αλλά για να είναι… ισόβια δεν προϋποθέτει να κάνεις ό,τι θέλει ο άλλος και να μην υψώνεις ποτέ παράστημα.

 


Η καταπίεση δε συμβαδίζει με την ανθρώπινη φύση. Είναι μια περιοριστική της ελευθερίας εξάρτηση. Γι’ αυτό και ό,τι δομείται πάνω της έχει αργά ή γρήγορα ένα προδικασμένο τέλος. Φροντίζουμε, λοιπόν, να μην καταπιεζόμαστε, αλλά και να μην καταπιέζουμε. Μόνο έτσι θα νιώθουμε την πραγματική ευτυχία μέσα σε μια ισότιμη σχέση.

 

Πάρε την ευκαιρία για μια δωρεάν life coaching συνεδρία με την Τζιλ, για να δοκιμάσεις χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση πόσο αποτελεσματικό είναι το lifecoaching!

 

ΤζιλΔούκα MBA, MCC

Master Certified Business and Leadership Coach by International Coaching Federation

Διαπιστευμένη lifecoach στο 4% των coaches παγκοσμίως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching Βραβευμένη συγγραφέας παγκόσμιου bestseller Αγάπη Τώρα, Ευ Ζην Τώρα, Ξαφνικά Τώρα, Ομιλήτρια διεθνούς φήμης, διευθύντρια σπουδών www.globalacademyofcoaching.com

[email protected]

Η Τζιλ Δούκα είναι Business & leadership coach, διαπιστευμένη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Coaching ως Master Certified Coach (ΜCC) και ανήκει στο 4% των coaches παγκοσμίως. Είναι η μόνη Ελληνίδα επίσημο μέλος του Forbes Coaches Council, διακεκριμένη mentor coach και βραβευμένη business mentor από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα τρία βιβλία της “Αγάπη Τώρα”, “Ευ Ζην Τώρα” και “Ξαφνικά Τώρα” αγκαλιάστηκαν από το αναγνωστικό κοινό και έγιναν γρήγορα παγκόσμια Βest sellers. Είναι ομιλήτρια διεθνούς φήμης και διευθύντρια σπουδών στο www.globalacademyofcoaching.com