Home / Cozyhome  / Cozy Meets  / Η Garden Center Βασιλειάδη κάνει πραγματικότητα τους κήπους των ονείρων μας

Η Garden Center Βασιλειάδη κάνει πραγματικότητα τους κήπους των ονείρων μας

Νίκος Βασιλειάδης Garden Center Βασιλειάδη
Εκπροσωπώντας άξια την τρίτη γενιά της εταιρείας, ο κ. Νίκος Βασιλειάδης μιλά για τη φιλοσοφία που τους οδήγησε στην κορυφή, μοιράζεται τις νέες τάσεις στην αρχιτεκτονική τοπίου και δίνει πολύτιμες συμβουλές για τη διαμόρφωση ενός ονειρεμένου πράσινου χώρου, που θα αντέξει στον χρόνο. Garden Center Βασιλειάδη

 

Όταν μια εταιρεία, με σχεδόν 60 χρόνια στον χώρο της κηποτεχνίας, συνδυάζει την άσβεστη διάθεση για καινοτομία και ποιότητα με την αγάπη για το φυσικό περιβάλλον, τότε η διαδρομή της προς την επιτυχία είναι προδιαγεγραμμένη. Αυτή είναι μια σύντομη περιγραφή της Garden Center Βασιλειάδη, που πρωταγωνιστεί στη δημιουργία και φροντίδα έργων πρασίνου κάθε μεγέθους, μετουσιώνοντας τα όνειρά μας για ποιότητα ζωής, σε μοναδικές εμπειρίες επαφής με τη φύση.

 

Περισσότερα από 2.500 είδη φυτών, είδη κηπουρικής, διακοσμητικά, λιπάσματα, εργαλεία και πολλά ακόμη προϊόντα κηποτεχνίας βρίσκονται σε μια όαση 8.000 τ.μ. λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη. Τεχνητές λίμνες, πανέμορφα μονοπάτια και ανθισμένα παρτέρια συνθέτουν το απαράμιλλης ομορφιάς, πρότυπο Garden Center Βασιλειάδη. Εκτός, όμως, από την ομορφιά και την οργάνωση του χώρου, πολλή σημαντική είναι και η ομάδα στελεχών της εταιρείας, που μας τροφοδοτεί με αμέτρητες ιδέες για τη διαμόρφωση του δικού μας πράσινου παραδείσου και μας προτρέπει να… φροντίζουμε τον κήπο μας, για να κερδίζουμε υγεία και ευεξία!

Garden Center

Κύριε Βασιλειάδη, ποια είναι η φιλοσοφία σας και πώς εφαρμόζεται στην πράξη από την εταιρεία σας;

Στη βάση της φιλοσοφίας μας βρίσκεται η ποιότητα. Αυτή είναι για μας η θεμελιώδης αρχή, που παραμένει αναλλοίωτη από την πρώτη μέρα δημιουργίας της εταιρείας μας. Είναι πολύτιμη κληρονομιά από τους ιδρυτές μας – τον παππού και τον πατέρα μου – και πάνω σε αυτή στηρίζουμε και εμείς την εξέλιξή μας. Η επιδίωξη της ποιότητας σε κάθε προϊόν ή υπηρεσία μας απαιτεί ένα σύνολο πραγμάτων. Πρώτο, τη διερεύνηση των αναγκών της αγοράς, αλλά και κάθε πελάτη. Ακολουθεί η έρευνα ανά τον κόσμο, ώστε να έχουμε σύγχρονες και αναβαθμισμένες ποιοτικά προτάσεις. Λειτουργούμε με τη λογική valueformoney και προστατεύουμε τον πελάτη μας από περιττά έξοδα, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες, που η αξία τους δεν χάνεται στη διάρκεια του χρόνου.

 

Garden Center Vasileiadi

Garden Center

Αυτά πιστεύετε ότι είναι τα στοιχεία που σάς έχουν φέρει στην κορυφή;

Ελπίζουμε πως ναι. Η καταξίωση μάς τιμά και μας εμπνέει. Με τους ανθρώπους, είτε είναι πελάτες είτε συνεργάτες δημιουργούμε σχέσεις μακροχρόνιες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που μας εμπιστεύτηκαν τη διαμόρφωση του κήπου τους το 1990 και σήμερα μας επιλέγουν για τον κήπο των παιδιών τους. Είμαστε επίσης πολύ επιλεκτικοί με τους προμηθευτές μας. Δεν τους επιλέγουμε με κριτήριο μόνο το κόστος, αλλά και την ποιότητα των προϊόντων τους, ακολουθώντας και με αυτούς την ίδια λογική. Υψηλή ποιότητα, λογική τιμή.

Την ίδια μακροχρόνια σχέση έχουμε και με το προσωπικό μας. Πολλοί υπάλληλοί μας εργάζονται στην εταιρεία μας περισσότερα από 30 χρόνια. Συνολικά, απασχολούμε 60 άτομα, που έχουν επιλεγεί με τα αυστηρότερα κριτήρια και φυσικά ασπάζονται την φιλοσοφία μας. Οι άνθρωποί μας είναι η δύναμή μας. Είναι όλοι εξειδικευμένοι επαγγελματίες, με γνώση, εμπειρία και συνεχή εκπαίδευση στις νέες τάσεις της αγοράς. Έτσι, μπορούν να προτείνουν σε κάθε πελάτη, ανεξάρτητα από το μέγεθος του έργου, λύσεις που τον ικανοποιούν απόλυτα.

Garden Center

Garden Center

Πιο αναλυτικά, ποιες υπηρεσίες παρέχετε στους πελάτες σας;

Η εταιρεία μας είναι καθετοποιημένη, όσον αφορά τον χώρο του κήπου και γενικότερα τη δημιουργία έργων πρασίνου. Μπορούμε να αναλάβουμε οποιοδήποτε έργο από το μηδέν. Να το σχεδιάσουμε, να το κοστολογήσουμε πλήρως και να το παραδώσουμε ολοκληρωμένο, σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Φυσικά, αναλαμβάνουμε και επιμέρους εργασίες και παρέχουμε συμβουλευτική υποστήριξη σε όσους έχουν κήπο και δεν θέλουν να κάνουν άσκοπα έξοδα. Ταυτόχρονα, έχουμε διαμορφώσει σταθερά προγράμματα φροντίδας, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χώρου. Ξέρετε είναι πολύ σημαντική η σταθερή φροντίδα του κήπου. Μόνο έτσι μπορούμε να τον διατηρήσουμε διαχρονικά όμορφο και υγιή.

Garden Center

 

Από την εμπειρία σας, ποιες τάσεις κυριαρχούν στη διαμόρφωση κήπων ή μπαλκονιών;

Τα τελευταία χρόνια, οι τάσεις υποδεικνύονται από την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ ζεστό καλοκαίρι και δροσερό έως ζεστό -πλέον- χειμώνα, οπότε πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτές τις συνθήκες. Στους κήπους κυριαρχεί η ιδέα της μείωσης της έκτασης του γκαζόν, γιατί με την αύξηση της θερμοκρασίας γίνεται πιο ευάλωτο σε ασθένειες, αλλά και γιατί το νερό ακριβαίνει. Λύση είναι η δημιουργία μεγαλύτερων επιφανειών με άνυδρα φυτά, που αντέχουν σε ξηρά κλίματα, αέρα, σκόνη και ατμοσφαιρική ρύπανση. Πιο συγκεκριμένα, αρωματικά φυτά, που δεν χρειάζονται πολλή φροντίδα, όπως και παχύφυτα, που δεν απαιτούν τακτικό πότισμα και μας δίνουν πράσινο και λουλούδια όλο τον χρόνο.

Την τελευταία πενταετία και ειδικά μετά τον Covid, αναδείχθηκε επίσης η τάση δημιουργίας λαχανόκηπων σε μπαλκόνια ή roof gardens. Δεν είναι λίγοι αυτοί που καλλιεργούν ντοματούλα για τη σαλάτα τους ή δεντρολίβανο για το φαγητό τους, σε τέτοιους χώρους. Δεν είναι μόνο το ότι γεύεσαι μια αγνή και απολύτως ελεγμένη τροφή, είναι και η υπερηφάνεια ότι το έκανες εσύ.

 

Garden Center

Και για όσους αγαπούν το πράσινο και τα ανθοφόρα φυτά;

Σε αυτήν την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να διαθέτει μεράκι και να είναι προετοιμασμένος να βάλει το χέρι βαθύτερα στην τσέπη. Θα χρειαστεί να πληρώσει περισσότερο νερό, έναν εξειδικευμένο κηπουρό, να επενδύσει σε ένα πιο ακριβό φυτό και να αντικαταστήσει συχνότερα ένα φυτό που χάλασε. Όλα είναι θέμα επιλογής. Εμείς είμαστε πάντα δίπλα στους πελάτες μας με εναλλακτικές λύσεις, αντίστοιχες με τις επιθυμίες τους και τις δυνατότητες του χώρου.

 

 

Αναφερθήκατε προηγουμένως και στα roof gardens…

Πρόκειται για άλλη μια τάση που σχετίζεται με την κλιματική αλλαγή. Οι τελευταίοι όροφοι των οικοδομών ήταν σκέτο μπετόν, με αποτέλεσμα το νερό της βροχής να συσσωρεύεται και να δημιουργεί διάφορα προβλήματα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπει στις πολεοδομίες των κρατών-μελών της να δίνουν μεγαλύτερους συντελεστές δόμησης, εφόσον δημιουργηθούν φυτεμένα δώματα στους τελευταίους ορόφους οικοδομών ή μονοκατοικιών. Αυτό βοηθά σε πολλαπλά επίπεδα. Ομορφαίνει τις πόλεις, ρίχνει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Όσοι ζούμε σε αστικά περιβάλλοντα θα πρέπει να την επιλέξουμε, γιατί την έχουμε ανάγκη. Σταμάτησε να βρέχει για λίγες μέρες και ήδη η θερμοκρασία έφτασε στους 25-28οC. Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα γίνει το καλοκαίρι.

Garden Center

Ως ζωντανός οργανισμός, ο κήπος είναι επιρρεπής στη φθορά. Πώς μπορούμε να την αποτρέψουμε;

Αν δεν έχει σχεδιαστεί σωστά, δεν είναι καλή η πρώτη ύλη και δεν έχει την κατάλληλη φροντίδα, ο κήπος γρήγορα θα υποστεί φθορά και θα πρέπει να δημιουργηθεί από την αρχή. Αυτό είναι κάτι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Εδώ κάνουμε εμείς τη διαφορά. Η γνώση και η εξειδίκευσή μας είναι πολύτιμες, γιατί με ποιοτικά προϊόντα και κατάλληλες φυτεύσεις μπορούμε να εγγυηθούμε τη διάρκεια και την ομορφιά ενός κήπου.

 

Garden Center

 

Πέρα από ιδιωτικούς κήπους, αναλαμβάνετε και δημόσια έργα;

Σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε οποιοδήποτε έργο πρασίνου, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τις ιδιαιτερότητές του. Από κήπους ξενοδοχείων και roof gardens, μέχρι τον κήπο του Τιτάν, ενός εργοστασίου που παράγει μπετόν και βάσει νομοθεσίας οφείλει να έχει γύρω του εκτενείς χώρους πρασίνου. Πρόσφατα, σχεδιάσαμε τον χώρο αφίξεων του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, όπου επιλέξαμε μια σύγχρονη και λιγότερο απαιτητική, ως προς τη συντήρηση, προσέγγιση σχεδιασμού, που αποτελείται κατά 60% από βότσαλα και πετρώματα και κατά 40% από φυτεύσεις. Είναι εκατοντάδες τα έργα που αναλαμβάνουμε στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη και όλα τα αγαπάμε σαν παιδιά μας.

 

Garden Center Βασιλειάδη

 

Η Garden Center Βασιλειάδη είναι ευρέως γνωστή και για την κοινωνική της ευαισθησία. Θα θέλατε να αναφέρετε κάποιες από τις δράσεις σας;

Ευχαριστώ πολύ για αυτή την ερώτηση που με κάνει αληθινά χαρούμενο. Ξέρετε, πάντα θέλεις να κάνεις περισσότερα, και το ότι ήδη μας αναγνωρίζεται η προσπάθεια, για μένα είναι πολύ σημαντικό. Βασικός μας στόχος είναι να συνεισφέρουμε όσο μπορούμε, για την προστασία του περιβάλλοντος σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο. Είμαστε χορηγοί της WWF και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, αλλά δεν ξεχνάμε και τη γειτονιά μας. Εδώ που βρισκόμαστε, στη Θέρμη, έχουμε αναλάβει τη διαμόρφωση και συντήρηση χώρων πρασίνου, όπως κυκλικούς οδικούς κόμβους. Δωρίζουμε φυτά ή λουλούδια σε σχολεία και ιδρύματα, που τα μεταπωλούν σε δικά τους bazaar για να συγκεντρώσουν έσοδα και φυτεύουμε τους χώρους τους, για να δώσουμε ζωντάνια και χαρά.

Συλλέγουμε τα ζωντανά έλατα που στολίζονται τις γιορτές και τα μεταφυτεύουμε σε κάποιο χώρο. Φέτος, τα πήγαμε στο ορφανοτροφείο “Η Μέλισσα”. Καλέσαμε όσους είχαν στολίσει έλατα σε γλάστρες, αλλά δεν είχαν χώρο να τα φυτέψουν, να τα προσφέρουν για να τα φυτέψουμε στον χώρο του ορφανοτροφείου. Στόχος μας να δημιουργήσουμε εκεί ένα ελατόδασος – διπλό όφελος, τόσο για τα παιδιά, που παίρνουν χαρά, όσο και για το περιβάλλον.

Παράλληλα, ανοίγουμε τους χώρους μας στους φοιτητές γεωπονίας του Αριστοτέλειου και.του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος και τους βοηθάμε να καταλάβουν στην πράξη.τι σημαίνει δημιουργία και φροντίδα ενός φυτού και ενός κήπου. Τους συμβουλεύουμε για το πώς μπορούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον τομέα του landscaping και δίνουμε την ευκαιρία σε πτυχιούχους γεωπόνους να εργαστούν κοντά μας. Μέχρι στιγμής, τέσσερις από τους γεωπόνους μας προέρχονται από το ΔΙ.ΠΑ.Ε. και ευελπιστούμε στο μέλλον να ενταχθούν και άλλοι στην ομάδα μας.

 

Πώς θα θέλατε να κλείσουμε την κουβέντα μας κύριε Βασιλειάδη;

Θα ήθελα να μεταφέρω ένα μήνυμα σε όσους αγαπούν το πράσινο και την κηπουρική, αλλά και σε όσους θέλουν να προσδώσουν αξία στον χώρο τους. Ο κήπος χρειάζεται αγάπη, γνώση και μεράκι. Αξίζει να μας επισκεφτούν και να μας γνωρίσουν, αν συμφωνούν σε αυτό μαζί μας.

 

Garden Center Βασιλειάδη
12ο χλμ. Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών
Θέρμη, Θεσσαλονίκη
Τ. 231 047 5475
fiva.gr || IG: gardencentervasiliadi || FB: @fiva.gr

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin