Home / Wellness  / Health  / Προγεννητικός έλεγχος για υγιή εγκυμοσύνη, από τον MUDr. Στυλιανό Μανουσάκη

Προγεννητικός έλεγχος για υγιή εγκυμοσύνη, από τον MUDr. Στυλιανό Μανουσάκη

προγεννητικός έλεγχος
Τι περιλαμβάνει ο προγεννητικός έλεγχος και γιατί είναι αδιαμφισβήτητη η αξία του στην εξασφάλιση μιας υγιής εγκυμοσύνης;

 

Με τον όρο “προγεννητικός έλεγχος” ονομάζουμε όλες τις εξετάσεις που πραγματοποιούνται για τη διερεύνηση της υγείας του εμβρύου, αλλά και της μητέρας, κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι συγκεκριμένες εξετάσεις είναι υψηλής διαγνωστικής αξίας, μιας και πολλές φορές αποκαλύπτουν ακόμη και νοσήματα που οι ίδιοι οι μελλοντικοί γονείς δεν τα γνωρίζουν ή ακόμη και δυσλειτουργίες που ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία της μέλλουσας μητέρας.

 

Πολύτιμος για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου

Στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου περιλαμβάνονται εξετάσεις που δείχνουν τη συνολική κατάσταση της υγείας της γυναίκας. Σκοπός του είναι να εντοπιστούν πιθανά προβλήματα, που ενδέχεται να δημιουργήσουν δυσάρεστες επιπλοκές κατά την κύηση ή τον τοκετό. Αντίστοιχα, ο γυναικολόγος, αλλά και η γυναίκα, γνωρίζοντας το όποιο πιθανό πρόβλημα, μπορούν να εξασφαλίσουν την πρόληψη κάποιας επιπλοκής, αλλά και την έγκαιρη αντιμετώπισή της.

 

Περίπου 4% των νεογνών πάσχουν από κάποιο αμιγές ή μερικώς γενετικό νόσημα, το οποίο πολλές φορές είναι άγνωστο στους φορείς, δηλαδή τους ίδιους τους γονείς.

 

Τα γενετικά νοσήματα διακρίνονται ουσιαστικά σε τρεις κατηγορίες:

1. Χρωμοσωματικές ανωμαλίες ή ανισοζυγίες.

2. Μονογονιδιακά νοσήματα, τα οποία οφείλονται σε βλάβη σε ένα γονίδιο.

3. Πολυγονιδιακά – πολυπαραγοντικά νοσήματα, δηλαδή νοσήματα που οφείλονται σε βλάβη σε πολλά διαφορετικά γονίδια και εξωτερικούς παράγοντες, όπως είναι ο διαβήτης, ο αυτισμός, οι καρδιοπάθειες, η σχιζοφρένεια κ.ά. Λόγω πολυπλοκότητας, η προγεννητική διάγνωση των συγκεκριμένων νοσημάτων με γενετικές εξετάσεις δεν είναι σήμερα εφικτή.

 

Με τη βοήθεια του προγεννητικού ελέγχου και μέσω της προγεννητικής διάγνωσης αποτρέπουμε τη γέννηση πάσχοντος τέκνου. Τα όποια γενετικά νοσήματα οφείλονται σε χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή ακόμη και σε παθολογικές παραλλαγές της φυσιολογικής αλληλουχίας του DNA, π.χ. μονογονιδιακά νοσήματα, όπως η μεσογειακή αναιμία, η κυστική ίνωση, η νωτιαία μυϊκή ατροφία, κ.ά.

προγεννητικός έλεγχος

υπέρηχος εγκυμοσύνης

 

Βασικές εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου για τη μέλλουσα μαμά

Οι βασικές εξετάσεις στις οποίες θα πρέπει να υποβληθεί μια γυναίκα που επιθυμεί να μείνει έγκυος, συνήθως περιλαμβάνουν έναν τυπικό ιατρικό έλεγχο, όπως:

  • Γενική Αίματος και Ούρων
  • Σάκχαρο, Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη HbA1c
  • Σίδηρος και Φερριτίνη
  • Ομάδα Αίματος και Rhesus
  • Έμμεση Coobs
  • Ηλεκτροφόρηση Αιμοσφαιρίνης και Τεστ Δρεπανώσεως
  • Αντισώματα CMV, IgG, IgM, Ερυθράς και Τοξοπλάσματος
  • HBsAg (Αυστραλιανό Αντιγόνο), έλεγχος για Ηπατίτιδα Β, anti-HCV, έλεγχος για Ηπατίτιδα C
  • HIV I & II (AIDS) και VDRL, έλεγχος για το βακτήριο της σύφιλης
  • G6PD
  • Μυκόπλασμα

Οι εξετάσεις αυτές γίνονται σε όλες τις γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

προγεννητικός έλεγχος

Τα διαγνωστικά εργαλεία μάς ενημερώνουν για την υγεία του εμβρύου από το πρώτο τρίμηνο

Πλέον, η εξέλιξη της Ιατρικής Εμβρύου μάς βοηθά να αναγνωρίσουμε την όποια πιθανότητα διαταραχής της υγείας του εμβρύου, από τις πρώτες μόλις εβδομάδες.

Οι εξετάσεις του πρώτου τριμήνου ολοκληρώνονται με τα εργαστηριακά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με το υπερηχογράφημα, τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας και την ηλικία της μητέρας.

Σε αυτό το στάδιο, είμαστε πλέον σε θέση να αξιολογήσουμε τον πιθανό κίνδυνο το έμβρυο να πάσχει ή όχι από κάποια χρωμοσωματική ανωμαλία, όπως το σύνδρομο Down. Μάλιστα, το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας PAPP-A και free-bHCG, στη 12η εβδομάδα κύησης περίπου, ανιχνεύει την πιθανότητα χρωμοσωμικής ανωμαλίας για τις γυναίκες έως 35 ετών χωρίς προηγούμενο παθολογικό ιστορικό.

 

Υποχρεωτικός ο προγεννητικός έλεγχος για κάθε μέλλουσα μαμά και εγκυμοσύνη

Πολλές φορές οι μέλλοντες γονείς, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για δεύτερη ή τρίτη εγκυμοσύνη στο ζευγάρι,.αναρωτιούνται για την ενδεχόμενη παράλειψη κάποιων προγεννητικών εξετάσεων,.που ενδεχομένως είχαν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν.

Βασικός λόγος της αντίληψης αυτής φαίνεται να είναι και ο οικονομικός παράγοντας.μιας και αρκετές από αυτές τις εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου – ιδιαίτερα οι πιο εξειδικευμένες,.όπως η αμνιοπαρακέντηση ή λήψη τροφοβλάστη κ.ά. – δεν καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς παρόχους. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει αυτό να αποτελεί λόγο διαλογής των όποιων εξετάσεων.

Ο προγεννητικός έλεγχος που συστήνει κάθε Μαιευτήρας – Γυναικολόγος είναι απαραίτητος ακόμη και αν η ίδια γυναίκα έχει τεκνοποιήσει ξανά. Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και ο οργανισμός μιας γυναίκας δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο σε κάθε κύηση, ενώ ο θεράπων μαιευτήρας ενδέχεται να προσθέσει ή να παραμετροποιήσει αντίστοιχα τις αιτούμενες εξετάσεις, ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας και την κλινική εικόνα που έχει.

 

MUDr. Στυλιανός Μανουσάκης

Πλατεία Αγίας Σοφίας 5, Νέο Ψυχικό, Αθήνα

Τ. 697 476 7883

www.drmanousakis.com

[email protected]

Ο Στυλιανός Μανουσάκης σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Friedrich-Alexander της Γερμανίας και στη Σλοβακία, αποκτώντας το πτυχίο Ιατρικής του Comenius Univeristy of Bratislava, το 2013. Έπειτα, μετέβη στην Ελβετία, όπου τον πρώτο χρόνο εργάστηκε ως ειδικευόμενος ιατρός Γενικής Χειρουργικής στο Spitalregion Fürstenland Toggenburg-Spital Wil. Κατά το διάστημα 2014-2020, ξεκίνησε και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Μαιευτικής και Γυναικολογίας. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γυναικολογική Λαπαροενδοσκοπική Χειρουργική από τον Chefarzt της κλινικής See-Spital Horgen, Dr. med. Plamen Kostov, έναν από τους γνωστότερους λαπαροσκόπους της Ελβετίας και το 2022 απέκτησε τον τίτλο του Υποδιευθυντή, συμμετέχοντας ενεργά στην κλινική εκπαίδευση φοιτητών και ειδικευόμενων ιατρών. Είναι μέλος της Ένωσης Μαιευτήρων-Γυναικολόγων της Ελβετίας και του πρώτου ευρωπαϊκά διαπιστευμένου ελβετικού κέντρου στη Γυναικολογική Ενδοσκόπηση (GESEA Diploma Centre, AGE-Swissendos). Από τον Νοέμβριο του 2022 διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αθήνα και είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ, ενώ συνεχίζει να συνεργάζεται με γυναικολογικά και μαιευτικά κέντρα στην Ελβετία. Είναι έγγαμος με τη δημοσιογράφο-παρουσιάστρια Μαρία Ηλιάκη και έχουν αποκτήσει μια κόρη.