Home / Family  / Οι εξετάσεις πλησιάζουν και το άγχος μεγαλώνει…

Οι εξετάσεις πλησιάζουν και το άγχος μεγαλώνει…

εξετάσεις
Η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Ράνια Γ. Φιλίππου δίνει πολύτιμες συμβουλές, για να βοηθήσουμε τα παιδιά να ξεπεράσουν το άγχος των εξετάσεων.

 

Οι εξετάσεις πλησιάζουν… Τα σχολεία φτάνουν στο τέλος τους μέσα σε αυτόν τον μήνα. Οι μαθητές, οι πρωταγωνιστές των εξετάσεων καλούνται είτε να δώσουν μάχη για μια πολυπόθητη θέση σε κάποιο ΑΕΙ, είτε να προαχθούν στην επόμενη τάξη.

Ναι, όσο και αν δεν θέλεις να το παραδεχθείς, εξετάσεις δίνεις και εσύ ως γονέας. Πόσο θα υποστηρίξεις το παιδί σου, κυρίως ψυχολογικά, για να ξεπεράσει τον σκόπελο των εξετάσεων;

Παρακάτω θα δούμε μερικές συμβουλές, που θέλω να πιστεύω πως θα βοηθήσουν όλους εμάς, που ως γονείς προσπαθούμε να στηρίξουμε τα παιδιά μας με κάθε τρόπο.

 

1. Οργάνωση και προγραμματισμός του χρόνου και της ύλης

Πολλά παιδιά, ιδιαίτερα των μικρότερων τάξεων του γυμνασίου, πελαγώνουν και αγχώνονται με τον όγκο της ύλης. Έτσι, δεν μπορούν να οργανώσουν τη μελέτη τους. Θα βοηθούσε, ίσως, να δείχνατε στα παιδιά πώς θα μπορούσαν να βγάλουν ένα πρόγραμμα μελέτης. Μοίρασε τον χρόνο του διαβάσματος με διαλείμματα, έτσι ώστε να του μείνει και χρόνος να κάνει κάτι που του αρέσει, ώστε να εκτονώσει το άγχος του.

Extra tip: Κάνε διακριτικά αισθητή την παρουσία σου και θύμισέ του ότι, αν θέλει βοήθεια ή κάποια πρόταση δική σου, είσαι διαθέσιμη.

 

 

εξετάσεις άγχος

 

2. Ιδανικός χώρος διαβάσματος

Όσο πιο ήσυχος από θορύβους και ερεθίσματα είναι ο χώρος που διαβάζει το παιδί, τόσο πιο αποδοτικό είναι το διάβασμα και πολλές φορές και πιο γρήγορο.

Extra tip: Εμπιστεύσου το παιδί στο πώς και πού επιθυμεί να διαβάσει, αρκεί να βλέπει και το ίδιο το παιδί πως αυτό αποδίδει.

 

3. Ισορροπία σε όλα μέσα στο 24ωρο

Αν το παιδί συμπληρώνει 8ωρο ύπνου, κάνει διαλείμματα, δε στερείται τις δραστηριότητές του, τότε το διάβασμά του θα είναι εποικοδομητικό και θα ικανοποιείται και το ίδιο το παιδί. Θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπληρώνει τις απαραίτητες ώρες ύπνου. Παράλληλα, σε τακτά χρονικά διαστήματα, επιβάλλεται να κάνει διαλείμματα, ώστε να ξεκουράζεται το μυαλό του. Ειδικά για τα παιδιά που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις και η ζέστη θα τα επηρεάζει και ο ήλιος θα τα ξεσηκώνει, προσπάθησε να εξασφαλίσεις στο σπίτι δροσερή ατμόσφαιρα και άνεση.

Extra tip: Το 24ωρο του παιδιού πρέπει να έχει και πράγματα που το ευχαριστούν.

 

4. Κατάλληλη διατροφή

Το παιδί που τρέφεται σωστά, με όλες τις ομάδες τροφίμων, θα έχει διαύγεια και καθαρό μυαλό. Εξασφάλισε, λοιπόν, ότι τα γεύματα που θα κάνει το παιδί θα περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία. Μικρά και πολλά γεύματα θα ήταν ιδανικά.

Extra tip: Μην υποτιμάς τον ρόλο της διατροφής στην επίδοση του παιδιού.

 

exams nutrition

 

5. Ψυχολογική υποστήριξη και από τους δύο γονείς

Σε ένα περιβάλλον όπου οι γονείς ενθαρρύνουν το παιδί και δεν του δημιουργούν ενοχές, το παιδί δεν μπορεί παρά να είναι ήρεμο και να προσπαθεί να μειώσει το άγχος και την αγωνία του. Τα παιδιά, που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις, βρίσκονται σε ακόμη δυσκολότερη θέση. Θεωρούν ότι το μέλλον τους εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από αυτές. Εσύ, ως γονιός, θα πρέπει να κάνεις ξεκάθαρο στο παιδί ότι, ακόμη και αν δεν πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, εσύ θα βρίσκεσαι κοντά του και θα το υποστηρίζεις. Δώσε βάση στην προσπάθεια και όχι μόνο στο τελικό αποτέλεσμα. Τέλος, μη συγκρίνεις το παιδί με τα αδέλφια του ή τους φίλους του. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και εντελώς διαφορετικό από τα άλλα.

Extra tip: Όσο και αν αγχώνεσαι, μην το δείχνεις. Θα προσθέσεις με αυτόν τον τρόπο παραπάνω άγχος και ευθύνες στο παιδί.

 

6. Οι προσδοκίες των γονιών

Η επιτυχία ή η αποτυχία στις εξετάσεις δε σημαίνει απαραίτητα και αποκλειστικά ότι έκανες εσύ κάτι σωστό ή λάθος. Δε δίνεις εσύ εξετάσεις, αλλά το παιδί. Το οποιοδήποτε αποτέλεσμα το χρεώνεται το παιδί και όχι εσύ. Στόχος σου είναι να ακολουθήσει το παιδί μια πορεία στα μαθητικά του χρόνια, αλλά και στην επιλογή του κατάλληλου ΑΕΙ με βάση τις επιθυμίες του και όχι τις δικές σου προσδοκίες. Προσπάθησε να εμπιστευτείς τις επιλογές του. Το παιδί δε θα δώσει τον καλύτερο εαυτό του σε κάτι που δεν το ενδιαφέρει, να το ξέρεις αυτό.

Extra tip: Το παιδί σου δεν είναι εσύ, μην το ξεχνάς.

 

exams

 

7. Μετά τις εξετάσεις, η ζωή συνεχίζεται

Ενδεχομένως, το παιδί να είναι απογοητευμένο και το ηθικό του να βρίσκεται στα τάρταρα, αν δεν έγραψε καλά σε κάποιο μάθημα. Ο ρόλος σου είναι να βρίσκεσαι δίπλα του και να κάνετε μαζί, χωρίς αυστηρή κριτική, μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης για το τι πήγε στραβά, τι θα μπορούσε να γίνει από εδώ και πέρα για καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον. Αντίθετα, αν το παιδί είναι ευχαριστημένο από την απόδοσή του στις εξετάσεις, μη διστάσεις να του πεις πόσο ικανοποιημένη είσαι για την πορεία του μέχρι τώρα. Ενθάρρυνέ το να συνεχίσει για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Η μετέπειτα επιτυχής πορεία ενός παιδιού δεν περνάει αποκλειστικά από την εισαγωγή του σε ΑΕΙ. Υπάρχουν, πλέον, εναλλακτικές λύσεις. Σκέψου πόσα παιδιά με πτυχία κάθονται, χωρίς να μπορούν να βρουν δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασαν ή κάνουν κάτι εντελώς διαφορετικό.

Extra tip: Οι εξετάσεις είναι σημαντικές, αλλά η ψυχική υγεία του παιδιού είναι πιο σημαντική.

 

[email protected]

Η Ράνια Γ. Φιλίππου είναι κάτοχος Πτυχίου Ψυχολογίας (BSc) και Μεταπτυχιακού στις Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες (MΑ) με έπαινο από το Πανεπιστήμιο του Birmingham στην Αγγλία. Διατηρεί δικό της γραφείο στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης από το 2014 .Τα τελευταία 16 χρόνια ασχολείται με την Συμβουλευτική Ψυχοθεραπεία σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο, ενώ έχει εξειδικευτεί στην Αξιολόγηση, Διάγνωση και Παρέμβαση σε παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες. Από το 2010 συνεργάζεται με πρότυπο παιδικό σταθμό - Νηπιαγωγείο στη Θεσσαλονίκη, την «Παιδική Μελωδία», παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εκπαιδευτικούς και γονείς. Επιπλέον, από το 2016 είναι διορισμένη Δικαστική Πραγματογνώμονας στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης, σε θέματα επιμέλειας, επικοινωνίας και κακοποίησης ανηλίκων. Από το 2017 έχει συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, συμμετέχοντας σε προγράμματα καταπολέμησης του σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού και σε προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. - Εθν. Αντιστάσεως 7Β, Θεσσαλονίκη / Τ. 231 025 4443 [email protected]