Home / Wellness  / Mind  / Περιπετειώδη παιχνίδια και ψυχική υγεία

Περιπετειώδη παιχνίδια και ψυχική υγεία

περιπετειώδη παιχνίδια και ψυχική υγεία
Τα παιδιά που επιδίδονται σε περιπετειώδη παιχνίδια έχουν λιγότερα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης και ήταν πιο χαρούμενα μετά το πρώτο lockdown, σύμφωνα με νέα έρευνα.

 

Μελετητές του Πανεπιστημίου του Exeter ρώτησαν τους γονείς πόσο συχνά τα παιδιά τους ασχολούνταν με “συναρπαστικά και περιπετειώδη” παιχνίδια, όπου μπορεί να βιώναν κάποιο φόβο και αβεβαιότητα. Η μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Child Psychiatry and Human Development, έρχεται σε μια εποχή που τα παιδιά έχουν λιγότερες ευκαιρίες για περιπετειώδη παιχνίδια χωρίς την επίβλεψη ενηλίκων, όπως το σκαρφάλωμα σε δέντρα, το ποδήλατο ή τα άλματα από ψηλές επιφάνειες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, τα περιπετειώδη παιχνίδια προσφέρουν ευκαιρίες μάθησης, που βοηθούν τα παιδιά να είναι πιο ανθεκτικά, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας.

 

Το παιχνίδι κάνει καλό!

Η ερευνητική ομάδα κάλεσε σχεδόν 2.500 γονείς παιδιών ηλικίας 5-11 ετών. Οι γονείς συμπλήρωσαν ερωτήσεις σχετικά με τα παιχνίδια του παιδιού τους, τη γενική ψυχική του υγεία (προ Covid) και τη διάθεσή τους κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά, που περνούν περισσότερο χρόνο παίζοντας έξω, είχαν λιγότερα “προβλήματα εσωτερίκευσης” -άγχος και κατάθλιψη. Αυτά τα παιδιά ήταν, επίσης, πιο θετικά κατά το πρώτο lockdown.

 

περιπετειώδη παιχνίδια

 

Η Helen Dodd, Καθηγήτρια Παιδοψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter, η οποία ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε:

Ανησυχούμε περισσότερο από ποτέ για την ψυχική υγεία των παιδιών. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στην προστασία της, διασφαλίζοντας ότι έχουν πολλές ευκαιρίες για περιπετειώδη παιχνίδια. Αυτό είναι πραγματικά θετικό, γιατί το παιχνίδι είναι δωρεάν, ενστικτώδες και ανταποδοτικό για τα παιδιά. Είναι διαθέσιμο σε όλους και δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες. Τώρα, πρέπει επειγόντως να επενδύσουμε και να προστατέψουμε τους φυσικούς χώρους. Nα σχεδιάσουμε πάρκα και παιδικές χαρές περιπέτειας, για να υποστηρίξουμε την ψυχική υγεία των παιδιών μας.”

 

Αν αναζητάτε ιδέες για περιπετειώδη παιχνίδια, δείτε την παρακάτω λίστα:
  • Μια βόλτα με πυρσούς στο σκοτάδι.
  • Η εξερεύνηση ενός δάσους.
  • Μία διανυκτέρευση σε σκηνή στη φύση.
  • Το κολύμπι ή η κωπηλασία σε θάλασσα, ποτάμι ή λίμνη.
  • Ένα άλμα από την κούνια.
  • Η δοκιμή νέων δεξιοτήτων, όπως skateboard ή rollerskates.
  • Η δημιουργία γηπέδου εμποδίων -εσωτερικού ή εξωτερικού.

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin