Home / Family  / Πώς η φροντίδα κατοικίδιων συμβάλλει στην ψυχική μας υγεία

Πώς η φροντίδα κατοικίδιων συμβάλλει στην ψυχική μας υγεία

φροντίδα κατοικίδιων
Τα κατοικίδια είναι ικανά να φέρουν αμέτρητη χαρά στο σπίτι μας. Ωστόσο, έχεις ποτέ αναρωτηθεί το γιατί; Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η φροντίδα κατοικίδιων μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη, το άγχος, στη μείωση του στρες, καθώς και στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς μας.

 

Τα οφέλη των κατοικίδιων ζώων

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες εκφράζουν συνεχώς τη χαρά που εισπράττουν από τα κατοικίδιά τους. Ωστόσο, πολλοί από εμάς εξακολουθούμε να αγνοούμε τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία, που προσφέρει η φροντίδα τους. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες διερευνούν επιστημονικά τα οφέλη που προσφέρει ο δεσμός ανθρώπου και κατοικίδιου.

 

 

Τα κατοικίδια έχουν εξελιχθεί με τέτοιον τρόπο, ώστε να εναρμονίζονται με τον άνθρωπο και τη συμπεριφορά του. Τα σκυλιά, για παράδειγμα, είναι σε θέση να καταλάβουν πολλές από τις λέξεις που χρησιμοποιούμε. Έχουν τη δυνατότητα να ερμηνεύσουν τον τόνο της φωνής μας, καθώς και τη γλώσσα του σώματός μας. Και, όπως κάθε καλός και πιστός φίλος, θα μας κοιτάξουν στα μάτια, για να καταλάβουν τη συναισθηματική μας κατάσταση.

 

φροντίδα κατοικίδιών

 

Τα κατοικίδια, και ειδικότερα οι σκύλοι και οι γάτες, μπορούν να μειώσουν το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Μπορούν να μας ανακουφίσουν από τη μοναξιά, να μας ενθαρρύνουν για φυσική άσκηση και να βελτιώσουν την καρδιαγγειακή μας υγεία. Η φροντίδα κατοικίδιων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να μεγαλώσουν πιο ασφαλή και δραστήρια. Ταυτόχρονα, προσφέρουν πολύτιμη συντροφιά σε ενήλικες, καθώς και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ωστόσο, ίσως το πιο σημαντικό, ένα ζώο μπορεί να προσθέσει πραγματική χαρά και μία άνευ όρων αγάπη στην καθημερινότητά μας.

 

Φροντίδα κατοικίδιων και ψυχική υγεία

Είναι αποδεδειγμένο, λοιπόν, ότι τα άτομα που έχουν κατοικίδια ζώα έχουν μεγαλύτερα οφέλη στην ψυχική υγεία τους, από εκείνα που δεν έχουν. Ωστόσο, ένα κατοικίδιο δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι ένας σκύλος ή μία γάτα. Ένα κουνέλι, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι η ιδανική επιλογή, αν είμαστε αλλεργικοί σε άλλα ζώα, ή αν έχουμε περιορισμένο χώρο. Παράλληλα, τα πουλιά μπορούν να ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και να μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε το μυαλό μας καθαρό. Ακόμα και η παρακολούθηση ψαριών σε ένα ενυδρείο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της μυϊκής έντασης και στη μείωση του παλμού μας, βελτιώνοντας συνολικά την ψυχική υγεία.

 

φροντίδα κατοικίδιών

 

Μάλιστα, διάφορες μελέτες έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη, σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν κατοικίδια.

Τα άτομα με κατοικίδια έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε στρεσογόνες καταστάσεις. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι, όταν τα άτομα με οριακή υπέρταση υιοθέτησαν σκύλους από ένα καταφύγιο, η αρτηριακή τους πίεση μειώθηκε. Ταυτόχρονα, το παιχνίδι με έναν σκύλο, μια γάτα ή άλλο κατοικίδιο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σεροτονίνης και ντοπαμίνης. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων έχουν, επίσης, χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης (δείκτες καρδιακών παθήσεων). Μάλιστα, ασθενείς που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή και είναι κηδεμόνες κατοικίδιων έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν. Τέλος, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων άνω των 65 ετών κάνουν 30 % λιγότερες επισκέψεις στους γιατρούς.

 

φροντίδα κατοικίδιών

 

Ένας από τους λόγους για αυτά τα θεραπευτικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία μας είναι ότι τα κατοικίδια εκπληρώνουν τη βασική ανθρώπινη ανάγκη για αφή. Ακόμη και οι σκληραγωγημένοι εγκληματίες στη φυλακή παρουσιάζουν μακροχρόνιες αλλαγές στη συμπεριφορά τους μετά από αλληλεπίδραση με κατοικίδια. Το να χαϊδεύουμε ή να αγκαλιάζουμε ένα ζώο μπορεί να μας ηρεμήσει και να διώξει το άγχος μακριά.

 

Πηγή: helpguide.org 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada