Home / Wellness  / Health  / Φάρμακα και θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Φάρμακα και θηλασμός: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Υπάρχουν πολλές παθήσεις και ασθένειες που μπορεί να επηρεάσουν μια μητέρα που θηλάζει. Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα φάρμακα και χημικές ουσίες που λαμβάνονται από τη μητέρα περνούν στο μητρικό γάλα, φτάνοντας στο βρέφος.

 

Ενώ ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες είναι αβλαβείς για το μωρό που θηλάζει, κάποιοι άλλοι μπορεί να του προκαλέσουν σοβαρή βλάβη. φάρμακα

Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι πολλές ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν στη μητέρα χωρίς να διακοπεί ο θηλασμός ή να βλαφθεί το μωρό.

 

Γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνη η λήψη φαρμάκων κατά τον θηλασμό;

Καθώς το φάρμακο περνά από το αίμα της μητέρας στο μητρικό γάλα, το μωρό το λαμβάνει κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Λόγω του μικρού μεγέθους και των ανώριμων ενζυμικών συστημάτων του μωρού δεν μπορούν να μεταβολιστούν επαρκώς τα φάρμακα.

 

φάρμακα και θηλασμός

 

Ποια φάρμακα μπορούν να ληφθούν κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Γενικά, τα φάρμακα που μπορούν να ληφθούν από τις μητέρες κατά τη διάρκεια του θηλασμού περιλαμβάνουν:

  • Πολλά παυσίπονα και αντιπυρετικά, όπως η παρακεταμόλη και η ιβουπροφαίνη. Ωστόσο, η ασπιρίνη δεν λαμβάνεται από μητέρες που θηλάζουν.
  • Πολλά αντιβιοτικά.
  • Πολλά φάρμακα για τον βήχα. Ωστόσο, αυτά που περιέχουν παράγοντες όπως κωδεΐνη, φαινυλεφρίνη και γουαϊφενεσίνη δεν πρέπει να λαμβάνονται.
  • Αντιαλλεργικά φάρμακα. Αυτά ονομάζονται αντιισταμινικά και είναι συνήθως ασφαλή σε μια μητέρα που θηλάζει.
  • Συσκευές εισπνοής που περιέχουν φάρμακα για το άσθμα.
  • Συμπληρώματα βιταμινών σε κανονικά συνιστώμενες δόσεις.
  • Μερικά τοπικά αναισθητικά.
  • Εμβόλια, όπως το MMR (εμβόλιο για την παρωτίτιδα και την ερυθρά), τα εμβόλια κατά του τετάνου, της γρίπης, του κοροναϊού.
  • Καλλυντικά προϊόντα, όπως βαφές, ισιωτικά μαλλιών, μαύρισμα με σπρέι κλπ.

Ο εκάστοτε θεράπων γιατρός είναι ο πλέον αρμόδιος να σας καθοδηγήσει με την αγωγή σας. Γι’ αυτό, κάθε φορά που επισκέπτεστε κάποιο γιατρό, ενημερώστε τον ότι θηλάζετε, ώστε να προσαρμόσει τη φαρμακευτική αγωγή σε αυτή τη συνθήκη!

 

Αντισυλληπτικά

Μερικά από τα μη ορμονικά αντισυλληπτικά είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Ανδρικά και γυναικεία προφυλακτικά
  • Διαφράγματα
  • IUD

Μεταξύ των ορμονικών αντισυλληπτικών προγεστίνης, μόνο οι μορφές ορμονικής αντισύλληψης, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών, της οξικής μεδροξυπρογεστερόνης (Depoprovera) και του εμφυτεύματος ετονογεστρέλης (Implanon®) είναι ασφαλείς για τις γυναίκες που θηλάζουν, καθώς έχει φανεί ότι δεν προκαλούν αλλαγές στη σύνθεση και στην ποσότητα του μητρικού γάλακτος ή στην ανάπτυξη του βρέφους.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν συνδυασμένα από του στόματος αντισυλληπτικά οιστρογόνων/προγεστίνης μπορεί να παρατηρήσουν μειωμένη παραγωγή γάλακτος. φάρμακα

Ο θεράπων γιατρός είναι ο πλέον αρμόδιος να αποφασίσει τη μέθοδο αντισύλληψης που θα ακολουθήσετε.

 

Αντικαταθλιπτικά

Τα αντικαταθλιπτικά μπορεί να χρειαστούν σε γυναίκες που υποφέρουν από μείζονα κατάθλιψη πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη (επιλόχειος κατάθλιψη). Σε αυτές τις γυναίκες η ψυχοθεραπεία συστήνεται από τους ειδικούς να είναι η πρώτη επιλογή θεραπείας. Τα αντικαταθλιπτικά συστήνεται να χρησιμοποιούνται εάν η ψυχοθεραπεία δεν είναι χρήσιμη ή δεν είναι διαθέσιμη. Όλα τα αντικαταθλιπτικά εκκρίνονται στο μητρικό γάλα. Συνεπώς, ο θεράπων γιατρός είναι ο πλέον αρμόδιος να λάβει την απόφαση και να δώσει περισσότερες πληροφορίες. φάρμακα

 

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη
Μαία, σύμβουλος θηλασμού & μητρότητας
Τ: 693 8985 387
[email protected]
www.maia.authorway.com
IGFB
 

[email protected]

Η Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη είναι Μαία & Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού, απόφοιτος του τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης (2000-2004) και μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στα Γ. Ν. Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο” και “Παπαγεωργίου” και έχει εργαστεί σε ιδιωτικά μαιευτικά – γυναικολογικά ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε καίρια τμήματα του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ Αμαρουσίου (2004-2011). Έχει παρακολουθήσει ελληνικά και διεθνή μαιευτικά και γυναικολογικά συνέδρια και εξειδικευμένα σεμινάρια, είναι εκπαιδευμένη από τη Rescue Training International (RTI) στις επείγουσες πρώτες βοήθειες για βρέφη και παιδιά και πιστοποιημένη Pilates Pregnancy Instructor και Pilates Mat & Props Instructor από την Alterlife Fitness Academy. Εκπαιδεύει τις μητέρες μέσα από τα επιστημονικά καταρτισμένα σεμινάρια που διοργανώνει και πραγματοποιεί ατομικές συνεδρίες και επισκέψεις στο μαιευτήριο και κατ’ οίκον, βοηθώντας εξατομικευμένα την κάθε έγκυο/μητέρα.