Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Σπανάκι, η πράσινη δύναμη στη διατροφή σου!

Σπανάκι, η πράσινη δύναμη στη διατροφή σου!

Κάτι παραπάνω φαίνεται ότι ήξερε ο αγαπημένος μας ήρωας καρτούν, Ποπάι, που λάτρευε το σπανάκι. Εσύ ήξερες πόσα οφέλη έχει για τον οργανισμό;

Το σπανάκι ανήκει στα φυλλώδη λαχανικά και θεωρείται υπερτροφή. Σίγουρα θυμόμαστε τον παιδικό ήρωα καρτούν Ποπάι, ο οποίος το λάτρευε και το έτρωγε κάθε φορά που ήθελε να πάρει δύναμη!

 

Η αλήθεια για το σπανάκι δεν απέχει πολύ από αυτό, αφού όντως αποτελεί υπερτροφή, με πάρα πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Συγκεντρώνει πολλά θρεπτικά συστατικά, πολλά από τα οποία είναι πολύτιμα για τα οστά, τα μαλλιά και το δέρμα μας, ενώ διαθέτει χαμηλές θερμίδες, κάτι που το καθιστά απαραίτητο στη διατροφή κάποιου που θέλει να χάσει βάρος, χωρίς να χάνει πολύτιμα συστατικά.

 

 

Γιατί το σπανάκι είναι πολύτιμο;

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες ενισχύουν την υγεία μας με διάφορους τρόπους. Αν, μάλιστα, αντιμετωπίζεις θέματα δυσκοιλιότητας είναι απλώς απαραίτητο!

 

Αποτελεί εξαιρετική πηγή πολλών βιταμινών και μετάλλων, όπως η Βιταμίνη Α. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε καροτενοειδή, τα οποία το σώμα μας μπορεί να μετατρέψει σε βιταμίνη Α.

 

Περιέχει Βιταμίνη C, που ως ισχυρό αντιοξειδωτικό προάγει την υγεία του δέρματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, αλλά και Βιταμίνη Κ1, που είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Συγκεκριμένα, ένα φύλλο σπανακιού περιέχει πάνω από το ήμισυ των ημερήσιων αναγκών μας σε Βιταμίνη Κ1.

 

Το φολικό οξύ που διαθέτει είναι μία ένωση ζωτικής σημασίας για τις έγκυες γυναίκες και απαραίτητη για τη φυσιολογική κυτταρική λειτουργία και την ανάπτυξη των ιστών μας, ενώ ο σίδηρος, τον οποίο μας προσφέρει απλόχερα, βοηθά στη δημιουργία αιμοσφαιρίνης, η οποία φέρνει οξυγόνο στους ιστούς του σώματος.

 

Τέλος, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και του νευρικού μας συστήματος, αλλά και για την καρδιά και τους μυς. Το σπανάκι περιέχει επίσης πολλές άλλες βιταμίνες και μέταλλα, όπως κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Β6, Β9 και Ε.

 

 

Έχει αποδειχθεί ότι το σπανάκι βελτιώνει το οξειδωτικό στρες, την υγεία των ματιών και την αρτηριακή πίεση. Βοηθά, επίσης, στον έλεγχο του διαβήτη. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI), επομένως δεν προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. 

 

Περιέχει νεοξανθίνη και η βιολακανθίνη, που ρυθμίζουν τις φλεγμονές. Η υψηλή πηγή αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του μπορεί να σας βοηθήσει να αποτρέψετε την οστεοπόρωση, την ημικρανία, το άσθμα, την αρθρίτιδα και τους πονοκεφάλους.

 

Τα υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου και μαγνησίου μας επιτρέπουν τον καλύτερο ύπνο τη νύχτα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση διαφόρων προβλημάτων ψυχικής υγείας. Αυτό, με τη σειρά του, βοηθά το σώμα να χαλαρώσει. 

 

Smoothie από σπανάκι;

Ένα smoothie από σπανάκι μπορεί να σου παρέχει όλα τα οφέλη του πολύτιμου αυτού λαχανικού και την ίδια θρεπτική αξία, ενώ αποτελεί μια τέλεια ιδέα για να το καταναλώσεις εύκολα, αν δεν το αγαπάς ιδιαίτερα.

 

 

Σου προτείνουμε δύο διαφορετικά smoothies με σπανάκι, που σίγουρα θα λατρέψεις:
Smoothie No1
Βάλε σε ένα μπλέντερ 2 καθαρισμένα πορτοκάλια, 1 μπανάνα, 50 γρ, σπανάκι και λίγο γάλα ή χυμό καρύδας. Μπορείς να τα πολτοποιήσεις ιδανικά μαζί με τον πάγο ή να τον πρσοθέσεις στο ποτήρι σου.
 
 
Smoothie No2
 
Bάλε σε ένα μπλέντερ 7 φύλλα σπανάκι, 1 αβοκάντο, 3 φέτες ανανά και ένα φλιτζάνι κρύο νερό ή γάλα. Σέρβιρε με παγάκια.

 

Φυσικά, οι ιδέες είναι αμέτρητες. Το σπανάκι σου επιτρέπει να “πάιξεις” με τα υλικά και να δημιουργήσεις τα δικά σου ευφάνταστα smoothies!

 

Βάλε το σπανάκι στη διατροφή σου και θα μας θυμηθείς! Εμάς και τον Ποπάι!

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath