Home / Family  / Οι 11 μεγαλύτεροι μύθοι για τον μητρικό θηλασμό

Οι 11 μεγαλύτεροι μύθοι για τον μητρικό θηλασμό

H Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη, Μαία, Σύμβουλος θηλασμού & μητρότητας, καταρρίπτει 11 μύθους για τον μητρικό θηλασμό, υποστηρίζοντας πως “αν θέλεις να θηλάσεις, μπορείς!”.

 

Ας ξεκινήσουμε να διαλύουμε μύθους, να αποκτήσουμε παιδεία σε θέματα θηλασμού και να μεταδώσουμε τις αλήθειες σε όλες τις μαμάδες. Γιατί, όπως λέω πάντα, αν θέλεις να θηλάσεις, μπορείς! Πιστεύω ότι κάθε νέα μαμά, που λαμβάνει από το περιβάλλον της συμβουλές θηλασμού, έχει ακούσει και τις παρακάτω, που φυσικά δεν έχουν επιστημονική βάση και -συχνά- βλάπτουν τον θηλασμό!

Μύθος #1

«Το γάλα αργεί να κατέβει και τις πρώτες μέρες πρέπει να δίνεις και ξένο γάλα στο μωρό»

Ποια είναι η αλήθεια; Η παραγωγή γάλακτος ξεκινά αυτόματα στο τελευταίο στάδιο του τοκετού, με την έξοδο του πλακούντα. Είτε γεννήσεις φυσιολογικά, είτε με καισαρική τομή, ο πλακούντας αποβάλλεται και η παραγωγή γάλακτος ξεκινά! Η ποσότητά του είναι ανάλογη με τις ανάγκες του μωρού σου και τη χωρητικότητα του στομάχου του. Π.χ. το πρώτο 24ωρο της ζωής του το στομαχάκι του μωρού έχει μέγεθος μικρού κερασιού και χωρητικότητα περίπου 5ml, γι’ αυτό και η παραγωγή σου είναι μερικές σταγόνες πρωτογάλακτος! Θηλάζοντας αποκλειστικά το μωρό σου, ο οργανισμός σου καταγράφει τις ανάγκες του και κάθε μέρα η παραγωγή σου προσαρμόζεται σε αυτές.

 

Μύθος #2

«Αν γεννήσεις με καισαρική, θα δυσκολευτείς να θηλάσεις ή δε θα έχεις γάλα»

Ποια είναι η αλήθεια; Όπως είπαμε παραπάνω, ο τρόπος τοκετού δεν παίζει ρόλο στην παραγωγή γάλακτος. Ωστόσο, η καισαρική τομή αποτελεί μια χειρουργική επέμβαση και είναι πιθανό ο μετεγχειρητικός πόνος να σε δυσκολέψει και άρα να χρειαστείς παυσίπονα και μια μικρή πρακτική βοήθεια με το μωρό. μητρικό θηλασμό

 

Μύθος #3

«Πρέπει να βάλεις το μωρό σε πρόγραμμα θηλασμού, για να μπορείτε να κοιμάστε και οι δυο»

Ποια είναι η αλήθεια; Ο θηλασμός πρέπει πάντα να είναι ελεύθερος και απεριόριστος, χωρίς πρόγραμμα. Η καθημερινότητα της μαμάς με το μωρό τον πρώτο καιρό είναι –ομολογουμένως- κουραστική, όχι όμως μόνο λόγω του θηλασμού. Κάνε υπομονή, φρόντισε το μωρό σου, ανταποκρίσου έγκαιρα σε όλες του τις ανάγκες. Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι το μητρικό γάλα είναι απολύτως εύπεπτο: Το μωρό σου χορταίνει με αυτό, αλλά πεινά πολύ συχνά. Και αυτό είναι το φυσιολογικό.

 

Μύθος #4

«Απαγορεύεται να φας όσπρια, κρεμμύδι, σκόρδο και πράσινα λαχανικά, γιατί το μωρό θα κάνει κολικούς»

Ποια είναι η αλήθεια; Πρέπει να τρως τα πάντα! Το μωρό σου εκτίθεται ήπια στη γεύση και τη μυρωδιά των τροφών και, όταν έρθει η στιγμή να τα καταναλώσει, θα τα δεχτεί ευκολότερα και οι πιθανότητες εμφάνισης αλλεργιών θα είναι εξαιρετικά μειωμένες. Η διατροφή σου δεν επηρεάζει το έντερο του μωρού, δεν του προκαλεί κολικούς. Όλα τα μωρά φυσιολογικά έχουν κολικούς, αλλά τα θηλάζοντα έχουν πολύ ηπιότερους. Κάνε στο μωρό σου απαλό μασάζ στην κοιλιά, θήλασέ το και έτσι θα ανακουφίσεις τους κολικούς του.

 

Μύθος #5

«Αν θηλάζεις, μη βάφεις τα μαλλιά και τα νύχια σου»

Ποια είναι η αλήθεια; Ο θηλασμός αποτελεί μια φυσιολογική περίοδο στη ζωή της γυναίκας. Μπορείς να περιποιείσαι τον εαυτό σου χωρίς περιορισμούς. Βάψε τα μαλλιά και τα νύχια σου, αρκεί στη διάρκεια των εργασιών αυτών το μωρό σου να βρίσκεται σε ξεχωριστό χώρο. Οι έντονες μυρωδιές ίσως το ενοχλήσουν. μητρικό θηλασμό

Μύθος #6

«Το μωρό γεννήθηκε μικρό, δεν του φτάνει το μητρικό γάλα για να αναπτυχθεί. Δώσε και ξένο γάλα»

Ποια είναι η αλήθεια; Ο οργανισμός σου έχει καταγράψει τις ανάγκες του μωρού που γέννησες και παράγει γάλα εμπλουτισμένο κατάλληλα. Π.χ. τα πρόωρα μωρά έχουν αυξημένη ανάγκη από λίπος και ανοσοσφαιρίνη. Είναι, λοιπόν, εντυπωσιακό ότι το γάλα των μαμάδων που γεννούν πρόωρα, είναι πλούσιο σε αυτά ακριβώς τα συστατικά!

 

Μύθος #7

«Το μωρό γεννήθηκε μεγάλο, δεν του φτάνει το μητρικό γάλα για να χορτάσει. Δώσε και ξένο γάλα»

Ποια είναι η αλήθεια; Ο οργανισμός σου γνωρίζει το μωρό σου και τις ανάγκες του. Όσο το μωρό ζητά να θηλάσει, τόσο η παραγωγή σου αυξάνεται για να καλύψει τις ανάγκες του. Συνεπώς, το μητρικό γάλα πάντα επαρκεί.

 

Μύθος #8

«Το καλοκαίρι ο θηλασμός είναι δύσκολος».

Ποια είναι η αλήθεια;

Η ζέστη, η θάλασσα και οι καλοκαιρινές δραστηριότητες δεν εμποδίζουν τον θηλασμό. Το μητρικό γάλα δεν επηρεάζεται από τη θερμοκρασία που ανεβάζει το σώμα σου στον ήλιο, ούτε από τη θερμοκρασία του νερού της θάλασσας.Δε χρειάζεται να πλύνεις με σαπούνι το στήθος μετά από κάθε βουτιά, αφού το μητρικό γάλα προστατεύει τα μωρά από συνήθη μικρόβια. Χρησιμοποίησε απλώς λίγο καθαρό νερό. Επιπλέον, η κολύμβηση είναι ασφαλής. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αντηλιακό σε όλο το σώμα, αποφεύγοντας μόνο την περιοχή της θηλής. Θήλαζε σε σκιερό μέρος, αποφεύγοντας τις ακατάλληλες ώρες έκθεσης στον ήλιο. Κατανάλωνε άφθονο νερό, διότι θηλάζοντας χάνεις υγρά. Παράλληλα, η ζέστη μπορεί να σε αφυδατώσει.

Είναι πιθανό το μωρό σου με τη ζέστη να χρειάζεται πιο συχνούς θηλασμούς, για να ξεδιψάσει! Αν είναι μικρότερο από 6 μηνών, θήλαζέ το περισσότερο για καλύτερη ενυδάτωση. Μετά τον 6ο μήνα, μπορείς να προσφέρεις και νερό.

 

Μύθος #9

«Χρησιμοποίησε θήλαστρο, για να δεις πόσο γάλα έχεις»

Ποια είναι η αλήθεια; Το στήθος δεν είναι ένα δοχείο που περιέχει γάλα. Το στήθος παράγει γάλα τη στιγμή που το ζητά το μωρό, σε ποσότητα ανάλογη της ζήτησης. Γι’ αυτό και η πιο ασφαλής και σωστή οδηγία είναι «θήλασε ελεύθερα και απεριόριστα κατ’ απαίτηση του μωρού σου». Η φύση γνωρίζει! Η χρήση θηλάστρου, λοιπόν, δε θα σου δείξει απολύτως τίποτα. Αν για κάποιο λόγο χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις θήλαστρο, συμβουλέψου τη μαία σου, εφόσον είναι εκπαιδευμένη σε θέματα θηλασμού.

 

Μύθος #10

«Αν το μωρό έχει κολικούς , πρέπει να πιει χαμομήλι»

Ποια είναι η αλήθεια; Το μητρικό γάλα έχει καταπραϋντικές ιδιότητες στην περίπτωση των κολικών. Επιπλέον, η χορήγηση οποιουδήποτε άλλου ροφήματος, πέραν του μητρικού γάλακτος, σε μωρό που θηλάζει αποκλειστικά, πριν τον 6ο μήνα ζωής του, απαγορεύεται. μητρικό θηλασμό

 

Μύθος #11

«Αν το μωρό πιει το πρωτόγαλα, δε χρειάζεται να θηλάσει παραπάνω».

Ποια είναι η αλήθεια; Το πρωτόγαλα είναι μια θαυματουργή τροφή, όμως ο αποκλειστικός θηλασμός τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο της ζωής του μωρού είναι εξαιρετικά σημαντικός. Τα οφέλη τόσο για το ίδιο όσο και για εσένα είναι αναρίθμητα. μητρικό θηλασμό

 

Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη

Μαία, σύμβουλος θηλασμού & μητρότητας

Τ: 693 8985 387

E-mail: [email protected]

www.maia.authorway.com

IG: fani_zachila_damarlaki_maia || FB: @maia.Kifissia

 

[email protected]

Η Φανή Ζαχείλα-Δαμαρλάκη είναι Μαία & Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού, απόφοιτος του τμήματος Μαιευτικής της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του Α.Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης (2000-2004) και μέλος του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Αθηνών. Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στα Γ. Ν. Θεσσαλονίκης “Ιπποκράτειο” και “Παπαγεωργίου” και έχει εργαστεί σε ιδιωτικά μαιευτικά – γυναικολογικά ιατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε καίρια τμήματα του Μαιευτηρίου ΙΑΣΩ Αμαρουσίου (2004-2011). Έχει παρακολουθήσει ελληνικά και διεθνή μαιευτικά και γυναικολογικά συνέδρια και εξειδικευμένα σεμινάρια, είναι εκπαιδευμένη από τη Rescue Training International (RTI) στις επείγουσες πρώτες βοήθειες για βρέφη και παιδιά και πιστοποιημένη Pilates Pregnancy Instructor και Pilates Mat & Props Instructor από την Alterlife Fitness Academy. Εκπαιδεύει τις μητέρες μέσα από τα επιστημονικά καταρτισμένα σεμινάρια που διοργανώνει και πραγματοποιεί ατομικές συνεδρίες και επισκέψεις στο μαιευτήριο και κατ’ οίκον, βοηθώντας εξατομικευμένα την κάθε έγκυο/μητέρα.