Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Γιατί τα σπαράγγια θεωρούνται ανοιξιάτικη υπερτροφή;

Γιατί τα σπαράγγια θεωρούνται ανοιξιάτικη υπερτροφή;

Aν δεν τρώτε σπαράγγια, ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί πρέπει να το κάνετε. Αυτή η ανοιξιάτικη υπερτροφή  είναι απαραίτητη για την υγεία μας!

Γνωρίζατε ότι τα σπαράγγια θεωρείται υπερτροφή, ειδικά τώρα την άνοιξη που είναι η εποχή τους; Αυτό το λαμπερό πράσινο λαχανικό είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας και του αξίζει μια θέση στο εβδομαδιαίο μας διατροφολόγιο.

Τα σπαράγγια περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες A, C, E, K και B6,.καθώς και φυλλικό οξύ, σίδηρο, χαλκό, ασβέστιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία μας.

Τα σπαράγγια είναι η πιο δοκιμασμένη τροφή που περιέχει γλουταθειόνη, έναν από τους πιο ισχυρούς “μαχητές”. κατά του καρκίνου, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Έχουν, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε ρουτίνη, η οποία βοηθά στην ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων, και σε κάλιο,.ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, των οστών, των νεφρών και των νεύρων.

Μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι το κοτσάνι τους αποτελείται επίσης από μια ένωση που ονομάζεται. ασπαραπτίνη, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ροής του αίματος,.και με τη σειρά της στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επιπλέον, τα σπαράγγια έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα. Μαζί με άλλες πιθανές αντιγηραντικές τροφές,.βοηθούν στην επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και στη μείωση της φλεγμονής.

Όπως όλα τα  φυλλώδη λαχανικά, τα σπαράγγια προσφέρουν φυλλικό οξύ, το οποίο συνεργάζεται με τη βιταμίνη Β12, που βρίσκεται στα ψάρια, τα πουλερικά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά, για να μειώσει τον κίνδυνο της γνωστικής εξασθένησης.

Τέλος, περιέχουν υψηλά επίπεδα αμινοξέος ασπαραγίνης, το οποίο χρησιμεύει ως φυσικό διουρητικό, αυξάνοντας την ούρηση και βοηθώντας τον οργανισμό να απαλλαγεί από τα περιττά άλατα.

Σπαράγγια και διατροφή

Με μόνο 30 θερμίδες ανά μερίδα ενός φλιτζανιού και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα σπαράγγια είναι ιδανικά και για την απώλεια βάρους. Περιέχουν, επίσης, διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες σας βοηθούν να αισθάνεστε χορτάτοι μεταξύ των γευμάτων, επειδή το σώμα σας αφομοιώνει τις ίνες πιο αργά, επομένως είναι λιγότερο πιθανό να πεινάσετε. Προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα και συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μία αληθινή υπερτροφή;

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath