Home / Family  / Η συμμετοχική ανάγνωση συμβάλλει στη γνωστική ανάπτυξη

Η συμμετοχική ανάγνωση συμβάλλει στη γνωστική ανάπτυξη

Έρευνες αποδεικνύουν διαρκώς πόσο σημαντική είναι η συμμετοχική ανάγνωση για τη γνωστική ανάπτυξη ενός παιδιού και της προσωπικότητάς του.

 

Η συμμετοχική ανάγνωση είναι η από κοινού ανάγνωση παιδικών βιβλίων μεταξύ παιδιού και γονέα,.καθώς επίσης και η γλωσσική αλληλεπίδραση που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

 

Όσο σημαντικό είναι να διαβάζει ένα παιδί βιβλία, άλλο τόσο σημαντική είναι αυτή η μοναδική συναλλαγή με τον γονέα, η οποία, όπως αποδεικνύεται και από έρευνες, συνεισφέρει σημαντικά στη γλωσσική ανάπτυξη ενός παιδιού.

 

 

Πώς επιτυγχάνεται η συμμετοχική  ανάγνωση και ποιες οι θετικές συνέπειές της;

Στη συμμετοχική ανάγνωση οι γονείς αλληλεπιδρούν με το παιδί πάνω στην ιστορία την οποία διαβάζουν,.όπως θέτοντας ερωτήματα ή σχολιάζοντας συγκεκριμένα σημεία στη ροή.

 

Όπως μας λένε οι επιστήμονες, όλα αυτά πυροδοτούν την ενεργοποίηση του εγκεφάλου,.ενώ ενισχύουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων γραμματικής, λεξιλογίου και κατανόησης στα παιδιά προσχολικής ηλικίας. Επιπλέον, αυτά που επιλέγουμε να διαβάζουμε στο παιδί μας μπορούν να συμβάλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς του.

 

Μέσα από τη συμμετοχική ανάγνωση δουλεύεται έντονα και το κομμάτι της συγκέντρωσης του παιδιού,. αφού κατά την ανάγνωση μιας ιστορίας το παιδί μαθαίνει σταδιακά να κάθεται ακίνητο και να συγκεντρώνεται για να δει την εξέλιξη,.ενώ παράλληλα ενισχύεται και η ακουστική ικανότητά του.

 

Το παιδί μαθαίνει καινούργια πράγματα και αποκτά γνώσεις,.ενώ μέσα από τα ερωτήματα συνθέτει τις πληροφορίες που προσλαμβάνει, αναπτύσσοντας την κριτική του ικανότητα για να απαντήσει σε αυτά,.ενώ μαθαίνει να αντλεί πληροφορίες και μέσα από την εικονογράφηση.

 

Τέλος, εξίσου σημαντικός είναι και ο παράγοντας του δεσμού που δημιουργείται ανάμεσα στο παιδί και τον γονέα. Όταν το διάβασμα αποτελεί καθημερινή συνήθεια, παίρνει τη μορφή ιεροτελεστίας.για το παιδί, με αποτέλεσμα να έρχεται  πιο κοντά στον γονέα και να συνδεθεί πιο στενά μαζί του, αφού είναι κάτι που στο μυαλό του παιδιού συνδέεται άμεσα με αυτή τη σχέση.

 

Πόσα όμορφα μπορεί να φέρει τελικά ένα βιβλίο…

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath