Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Πώς θα μειώσω την πρόσληψη ζάχαρης;

Πώς θα μειώσω την πρόσληψη ζάχαρης;

πρόσληψη ζάχαρης
Οι Restart Diet προτείνουν 5 αποτελεσματικούς τρόπους, για να μειώσεις την πρόσληψη ζάχαρης και να ισορροπήσεις τις ορμόνες σου.

 

“Από ‘δω η γυναίκα μου (υγιεινή διατροφή) κι από ‘δω το αίσθημά μου (ζάχαρη)”. Μήπως το παραπάνω λαΐκό άσμα σε εκφράζει; Είσαι ο άνθρωπος που έχει τη συνήθεια να απολαμβάνει, στην καθημερινότητα, μικρές δόσεις ζάχαρης, όπως στον καφέ, τα γλυκά, το παγωτό;

 

Αρχικά, σου προτείνουμε να μείνεις μακριά από challenge τύπου “Μην τρως γλυκά για 3 μήνες’’, “Κόψε τη ζάχαρη για 30 ημέρες”, κλπ. Μπορούμε να σε βεβαιώσουμε πως τέτοιου είδους προκλήσεις καταλήγουν -με μαθηματική ακρίβεια- στην παντελή θεοποίηση της γλυκιάς γεύσης και την επαναπρόσληψή της σε τριπλάσιες ποσότητες. Και, φυσικά, δεν οδηγούν σε κάποια βελτίωση των παραπάνω συνηθειών. Επομένως, ποιες είναι οι λύσεις για να μειώσεις την πρόσληψη ζάχαρης;

 

Ξεκίνα την ημέρα σου με κάτι αλμυρό

 

almiro proino

 

Αν το πρωινό σου είναι ψωμί με μερέντα, τότε το πρώτο βήμα ίσως σε δυσκολέψει. Είναι μία διαδικασία, η οποία θα πάρει χρόνο. Έτσι, σου προτείνουμε, αν τρως γλυκό πρωινό 5 ημέρες την εβδομάδα, τώρα να το περιορίσεις τουλάχιστον στο μισό (2-3 φορές/εβδομάδα). Αυτή η κίνηση ματ θα σε βοηθήσει, ώστε να κρατήσεις το πρωινό σου χαμηλό σε περιεκτικότητα ζάχαρης. Έτσι, το σάκχαρο στο αίμα σου θα βρεθεί σε ισορροπία και θα περιορίσεις τη λαχτάρα σου για γλυκό.

 

Ισορροπημένα γεύματα

 

healthy meal

 

Μεγάλη κουβέντα το τι σημαίνει και πώς αντιλαμβάνεται ο κάθε άνθρωπος την παραπάνω φράση. Κράτα μόνο αυτό! Στόχευσε σε 3 γεύματα στη διάρκεια της ημέρας, που θα αποτελούνται από την τέλεια ισορροπία. Δηλαδή, από μια καλή πηγή πρωτεΐνης, υγιή λιπαρά, μερικούς σύνθετους υδατάνθρακες και λαχανικά ή φρούτα. Το “πείραμα” του ισορροπημένου γεύματος πετυχαίνει, όταν νιώθεις ικανοποιημένος, γεμάτος και ανάλαφρος.

 

Ελάττωσε τα τεχνητά γλυκαντικά

 

glikantika ζάχαρης

 

Προσπάθησε “να βλέπεις το δάσος και όχι το δέντρο”. Ναι μεν τα γλυκαντικά δεν περιέχουν ζάχαρη και έχουν χαμηλότερες θερμίδες, τροφοδοτούν όμως τα κακά βακτήρια στο έντερό σου και εν τέλει μπορεί να ενεργούν όπως η ζάχαρη. Το αποτέλεσμα; Αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου. Η τακτική κατανάλωση τροφίμων με γλυκαντικά (σουκραλόζη, ασπαρτάμη, μαλτιτόλη, στέβια) σημαίνει πως εκπαιδεύεις το σώμα σου στην παρουσία γλυκιάς γεύσης.

 

Βάλε στη ζωή σου τα προβιοτικά

 

προβιοτικά αντί ζάχαρης;

 

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, είναι όλα φανταστικές πηγές προβιοτικών, που ορίζονται ως “οι τέλειοι μικροοργανισμοί”. Αυτοί εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό, βελτιώνουν την εντερική μικροβιακή χλωρίδα και μειώνουν τον πόθο σου για γλυκά.

 

Δώσε προτεραιότητα στον ύπνο

 

ύπνος και πρόσληψη ζάχαρης

 

Η ισορροπία των ορμονών στο σώμα σου -και ιδιαίτερα των ορμονών πείνας/κορεσμού- είναι ακόμα ένας λόγος για την ανάγκη σου να καταναλώνεις γλυκά. Ένας ποιοτικός ύπνος διατηρεί αυτήν την ισορροπία και σε βοηθά να καταπολεμήσεις τις ανεξέλεγκτες λιγούρες. Για να θεωρηθεί ένας ύπνος “ποιοτικός”, θα χρειαστεί να γίνει νύχτα, 7-8 συνεχόμενες ώρες, με σώμα ξαπλωμένο σε κατάλληλο περιβάλλον και θερμοκρασία. Αν έχεις άστατο ύπνο, είναι σχεδόν μονόδρομος η ανάγκη σου για μεγαλύτερη πρόσληψη ζάχαρης και υδατανθράκων, που οδηγεί σε πιθανή αύξηση βάρους.

 

Το άρθρο “Πώς θα μειώσω την πρόσληψη ζάχαρης;” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε τη Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

 

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος