Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Μπορώ να δώσω σούσι στο παιδί μου;

Μπορώ να δώσω σούσι στο παιδί μου;

sushi
Η παιδική διατροφή αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για την υγιή ανάπτυξη και ευημερία των παιδιών. Όταν προκύπτει το ερώτημα της καταλληλότητας του σούσι στη διατροφή του παιδιού σου, ως γονέας αντιμετωπίζεις αμφιβολίες και αναζητάς πληροφορίες για την ασφάλεια και την κατάλληλη προσέγγιση αυτού του είδους φαγητού.

 

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε αναλυτικά το θέμα, από τις κατευθυντήριες γραμμές.μέχρι τους πιθανούς κινδύνους και τι θα πρέπει να λάβεις υπόψη. Τελικά, επιτρέπεται το σούσι στα παιδιά;

 

Ναι, φυσικά! Το σούσι μπορεί να είναι μια θρεπτική και γευστική επιλογή γεύματος,.ιδιαίτερα όταν περιλαμβάνει μια ποικιλία φρέσκων, υψηλής ποιότητας συστατικών. Σύμφωνα με τις οδηγίες του FDA (Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων), η κατανάλωση σούσι είναι εφικτή για παιδιά σε συγκεκριμένες ποσότητες, ανάλογα με την ηλικία τους.

 

  • Για παιδιά 1-3 ετών επιτρέπεται η κατανάλωση 56 γραμμαρίων σούσι εβδομαδιαίως
  • Για παιδιά 4-7 ετών 113 γραμμάρια εβδομαδιαίως
  • Για παιδιά 9-10 ετών 170 γραμμάρια εβδομαδιαίως

 

Το σούσι προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία γεύσεων και υφών, από τη νόστιμη γεύση του φρέσκου.ψαριού μέχρι την τραγανή υφή των φρέσκων λαχανικών και την κρεμώδη γεύση του αβοκάντο. Ο συνδυασμός των συστατικών του δημιουργούν μια μοναδική γευστική εμπειρία που ο καθένας αξίζει να την δοκιμάσει.

 

σούσι

 

Τι πρέπει να προσέξω;

 

Φυσικά, αν και το σούσι μοιάζει με ένα πολύ νόστιμο και διασκεδαστικό γεύμα,.υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, που πρέπει να τηρούνται ώστε να είναι ασφαλής η κατανάλωση του από τα παιδιά.

  • Ποιότητα του ψαριού: Επίλεξε ψάρια που είναι χαμηλά σε υδράργυρο. Ορισμένα ασφαλή ψάρια για παιδιά περιλαμβάνουν τον τόνο, το σολομό και το γαύρο.
  • Είδος Μαγειρέματος: Βεβαιώσου ότι το σούσι είναι πλήρως μαγειρεμένο. Αυτό ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών που μπορεί να προέρχονται από το ψάρι.
  • Απέφυγε τα καπνιστά υλικά: Το σούσι που περιλαμβάνει καπνιστά υλικά δεν είναι κατάλληλο για τα παιδιά λόγω του υψηλού επιπέδου αλατιού και των πιθανών επιπτώσεων στην υγεία τους.

 

Γιατί είναι σημαντικό να τρως μαζί με τα παιδί σου;

 

Είσαι και γονιός, κηδεμόνας, νονός αλλά είσαι και…άνθρωπος! Πάνω από όλα, λοιπόν, είσαι ένας άνθρωπος με τις δικές του ανάγκες και τα δικά του θέλω. Εάν λοιπόν σου αρέσει το σούσι ως γεύμα μια στο τόσο, από το να το αποφεύγεις ή να το τρως μόνος σου δεν έιναι πολύ καλύτερο να συμπεριλάβεις και το παιδί σε αυτήν την…απολαυστική σου συνήθεια; Η λύση δεν είναι να αποφεύγεις κάτι που αγαπάς, ούτε να αποκλείεις τον μικρό μας φίλο από την διαδικασία. Είναι σημαντικό να περιλαμβάνεις το παιδί στην διαδικασία του γεύματος , μαζί με εσένα. Ακόμη αναρωτιέσαι το γιατί;

 

  • Χρόνος σύνδεσης: Η κοινή κατανάλωση γευμάτων παρέχει στο φροντιστή και το παιδί την ευκαιρία να συνδεθούν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους. Είναι μια στιγμή που εκτός από το φαγητό, μοιράζονται τα νέα της ημέρας τους, μοιράζονται ιστορίες και ενδυναμώνουν έτσι τις οικογενειακές σχέσεις.
  • Συναισθηματική υποστήριξη: Το κοινό φαγητό δημιουργεί στα παιδιά μια αίσθηση ασφάλειας, παρέχει ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό το παιδί μπορεί πιο εύκολα να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του και οι γονείς μπορούν να προσφέρουν καθοδήγηση, επιβεβαίωση και εμψύχωση.
  • Δεξιότητες επικοινωνίας: Τα οικογενειακά γεύματα ενθαρρύνουν τη συζήτηση και την επικοινωνία. Ένα παιδί πιθανά μαθαίνει σημαντικές κοινωνικές δεξιότητες, όπως το να ακούει, να συζητά και να εκφράζεται κατά τη διάρκεια των συζητήσεων κατά τη διάρκεια του γεύματος.

 

Συμπέρασμα

 

Μπορείς να απολαύσεις το σούσι που τόσο αγαπάς παρέα με τον “μικρό” μας φίλο! Σε συγκεκριμένες ποσότητες και πάντα καλά μαγειρεμένο το σούσι είναι κατάλληλο για τα παιδιά. Μην ξεχνάς, σημασία έχει να περνάς χρόνο μαζί με το παιδί, να συμμετέχει στα γεύματα και δοκιμάζει καινούργιες γεύσεις εάν το θέλει.

 

 

 

Βιβλιογραφία:

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος