Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Πώς επηρεάζει ο ύπνος το βάρος σου;

Πώς επηρεάζει ο ύπνος το βάρος σου;

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, οι Restart Diet περιγράφουν πώς ο ύπνος επηρεάζει όχι μόνο τη συνολική υγεία και ευεξία, αλλά και το βάρος μας.
 

Είναι αλήθεια. Η έλλειψη ύπνου μπορεί πραγματικά να επηρεάσει το βάρος σου. Υπερβολή; Κι όμως! Όταν σου λείπει ύπνος, είναι εύκολο να βασιστείς σε ένα τετραπλό καπουτσίνο, για να “βγάλεις” την ημέρα. Είναι πολύ πιο πιθανό να μπεις στον πειρασμό να παραλείψεις την προπόνησή σου στο γυμναστήριο (είσαι πολύ κουρασμένος για κάτι τέτοιο), να πάρεις φαγητό από έξω και μετά να κοιμηθείς αργά, γιατί έσκασες από τη μεγάλη ποσότητα φαγητού.

 

Αν αυτό το ντόμινο γεγονότων συμβαίνει μερικές φορές κάθε χρόνο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν, όμως, περιγράφει την καθημερινότητά σου, τότε ίσως αυτό να αποτελεί πρόβλημα για εσένα. Πιο συγκεκριμένα, οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο επαρκής ύπνος είναι εξίσου σημαντικός για την υγεία, την ευεξία και το βάρος σου, όπως η διατροφή και η άσκηση. Η έλλειψη ύπνου προετοιμάζει τον εγκέφαλό σου να πάρει κακές αποφάσεις. Αμβλύνει τη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό, το κομμάτι του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη λήψη αποφάσεων και ελέγχου των παρορμήσεων. Έτσι, είναι λίγο σαν να είσαι μεθυσμένος/η. Δεν έχεις την πνευματική διαύγεια, για να πάρεις καλές αποφάσεις, πόσο μάλλον να φας σωστά.

 

Τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν θέλεις να χάσεις βάρος, αλλά δεν κοιμάσαι αρκετά;

 

 

Όταν δεν έχεις κοιμηθεί καλά, καταλήγεις να τρως περισσότερο

H στέρηση ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της γκρελίνης, η οποία έχει το παρατσούκλι “ορμόνη της πείνας”, επειδή αυξάνει την πρόσληψη τροφής. Επίσης, μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης που καταστέλλει την πείνα. Έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity τον Ιανουάριο του 2016, διαπίστωσε ότι τα άτομα με έλλειψη ύπνου είχαν αυξημένα επίπεδα γκρελίνης.

 

Άλλη έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται μόλις τέσσερις ώρες τη νύχτα, καταλήγουν να τρώνε περισσότερο την επόμενη ημέρα. Ωστόσο, η μεγαλύτερη κατανάλωση τροφίμων δεν είναι η μοναδική συνέπεια της έλλειψης ύπνου.

 

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, η μέση γυναίκα κοιμάται μόνο εξήμισι ώρες τη νύχτα. Η χρόνια στέρηση ύπνου μπορεί να έχει ποικίλες επιπτώσεις στον μεταβολισμό και τη συνολική υγεία:

  1. Παρεμβαίνει στην ικανότητα του οργανισμού να μεταβολίζει τους υδατάνθρακες και προκαλεί υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και μεγαλύτερη αποθήκευση σωματικού λίπους.

  2. Κατεβάζει τα επίπεδα της λεπτίνης, η οποία προκαλεί στο σώμα την επιθυμία για υδατάνθρακες.

  3. Μειώνει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης – μιας πρωτεΐνης που βοηθά στη ρύθμιση των αναλογιών λίπους και μυών του σώματος.

  4. Μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και να συμβάλει σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

  5. Ίσως αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

  6. Μπορεί και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

  7. Ακόμα και σε νέους, υγιείς ανθρώπους, ένα έλλειμμα ύπνου τριών έως τεσσάρων ωρών έχει τριπλή επίδραση στο σώμα.

 

 

Πόσες ώρες χρειάζεται να κοιμάσαι;

Τα άτομα, που αύξησαν τη διάρκεια του ύπνου τους, μπόρεσαν να μειώσουν τη θερμιδική τους πρόσληψη κατά μέσο όρο 270 kcal την ημέρα. Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί σε απώλεια βάρους περίπου 12 κιλών σε διάστημα τριών ετών, αν τα αποτελέσματα διατηρούνταν μακροπρόθεσμα. Παρότι η μελέτη δεν αξιολόγησε συστηματικά τους παράγοντες, που μπορεί να επηρέασαν τη συμπεριφορά στον ύπνο, ο περιορισμός της χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών πριν από τον ύπνο φάνηκε ως βασική παρέμβαση.

 

Καταλήγοντας, ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος αποτελεί σημαντικό μέρος ενός υγιούς σχεδίου απώλειας βάρους. Το πιο σημαντικό είναι ότι έρευνες έχουν δείξει ότι η απώλεια ύπνου κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας μπορεί να μειώσει την ποσότητα του βάρους που χάνεται και να ενθαρρύνει την υπερκατανάλωση τροφής.

 

Το άρθρο “Πώς επηρεάζει ο ύπνος το βάρος σου” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

 

Πηγές:

https://www.uchicagomedicine.org/forefront/research-and-discoveries-articles/getting-more-sleep-reduces-caloric-intake

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20921542/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22357722/

https://www.sleepfoundation.org/physical-health/weight-loss-and-sleep

https://www.everydayhealth.com/weight/sleeping-extra-hour-linked-to-eating-fewer-daily-calories-study-shows/

https://www.webmd.com/diet/sleep-and-weight-loss

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος