Home / Wellness  / Health  / Βασιλικός πολτός: Οι μέλισσες παραδίδουν μαθήματα ευεξίας

Βασιλικός πολτός: Οι μέλισσες παραδίδουν μαθήματα ευεξίας

royal jelly
Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας η 20η Μαΐου και οι σημαντικότεροι επικονιαστές της φύσης παραδίδουν μαθήματα ευζωίας μέσα από τον πολύτιμο βασιλικό πολτό!

 

Επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και τη μακροζωία. Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού. Οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές, αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες. Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, τη γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση. Ο βασιλικός πολτός υπερασπίζεται επάξια το όνομά του και δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης.

 

queen bee

 

Χωρίς αυτόν η βασίλισσα θα σταματούσε να γεννά αυγά, οι νεογέννητες μέλισσες δε θα επιζούσαν και η κυψέλη θα πέθαινε σύντομα. Ο βασιλικός πολτός είναι μια εξαιρετικά θρεπτική, παχύρρευστη, κρεμώδης ουσία, η οποία εκκρίνεται από τους αδένες του φάρυγγα των νεαρών εργατριών μελισσών. Είναι η τροφή των προνυμφών στο πρώτο στάδιο ανάπτυξής τους και η αποκλειστική τροφή της βασίλισσας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, ο διάσημος Ελβετός ζωολόγος Frannois Huber έδωσε σε αυτήν την ουσία την ονομασία “βασιλικός πολτός”, το 1788.

 

Τα χαρακτηριστικά του

Ο βασιλικός πολτός έχει χρώμα λευκό/φαιό έως κίτρινο/φαιό. Η γεύση του είναι όξινη, λόγω του πολύ χαμηλού PH (2,5-4), υπόπικρη, ενώ έχει ιδιάζουσα οσμή. Η υφή του είναι ζελατινώδης και παχύρρευστη, αλλά με την πάροδο του χρόνου μεταβάλλεται σε συμπαγή. Το χρώμα και η γεύση του είναι δείκτης της φρεσκότητας και της καταλληλότητάς του. Σε περίπτωση που εκτεθεί σε φως ή αέρα, το χρώμα του μπορεί να γίνει ανοικτό κίτρινο ή σκούρο γκρι. Η αλλαγή αυτή οφείλεται σε ένζυμα, τα οποία οξειδώνουν κάποιες ουσίες του, καταστρέφοντας τα πολύτιμα συστατικά του. Γι’ αυτό πρέπει να φυλάσσεται σε γυάλινο φιαλίδιο, σκούρου χρώματος και σε θερμοκρασία από 0 έως 4οC (συντήρηση ψυγείου).

 

βασιλικός πολτός

 

Η πλουσιότερη τροφή της φύσης

Η χημική σύσταση του βασιλικού πολτού δεν έχει προσδιοριστεί πλήρως, καθώς έχει αναλυθεί το 97% των συστατικών του, αλλά παραμένει άγνωστο το 3%. Περιέχει νερό σε ποσοστό 67%, πρωτεΐνες και αμινοξέα σε ποσοστό 12,5%, 11% απλά σάκχαρα (μονοσακχαρίτες) και 5% λιπαρά οξέα. Επίσης, είναι πλούσιος σε ιχνοστοιχεία, ένζυμα, αντιβακτηριακά και αντιβιοτικά στοιχεία. Πιο συγκεκριμένα περιέχει:

  • Βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β4, Β5, Β6, Β7, Β8, Β9, Β12 και C.
  • Πολύτιμα μεταλλικά στοιχεία, όπως νάτριο, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, χρώμιο, μαγγάνιο και νικέλιο.
  • 29 αμινοξέα, με πιο σημαντικά το ασπαρτικό και το γλουταμινικό οξύ. Όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον άνθρωπο υπάρχουν στον βασιλικό πολτό και μάλιστα σε επαρκείς αναλογίες.
  • Λιπαρά οξέα
  • Σάκχαρα

Ο βασιλικός πολτός δεν προκαλεί παρενέργειες ή εθισμό, ενώ δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Ωστόσο, συνίσταται η αποφυγή της λήψης του από άτομα που έχουν εμφανίσει αλλεργίες στο μέλι, τη γύρη και την πρόπολη.

 

Βασιλικός πολτός Ελοβάρη

Ο Βασιλικός Πολτός Ελοβάρη είναι ένα αγνό, 100% φυσικό προϊόν. Έχει υποστεί όλους τους απαραίτητους ποιοτικούς και εργαστηριακούς ελέγχους -εγχώριους και ευρωπαϊκούς. Είναι ιδανικός για παιδιά, ενήλικες και αθλητές, παρέχοντας στον οργανισμό μοναδική δύναμη, τόνωση και ενέργεια.

 

βασιλικός πολτός elovari

 

Είναι ευεργετικός για κάθε ηλικιακή ομάδα, καθώς:

  • Καταπολεμά την αδυναμία και αυξάνει την αντοχή.
  • Αποτελεί ιδανικό τονωτικό ρόφημα για περιπτώσεις φυσικής και πνευματικής κόπωσης.
  • Τονώνει τη μνήμη.
  • Έχει θετική επίδραση στα συμπτώματα που δημιουργεί η εμμηνόπαυση.
  • Ενισχύει σημαντικά την άμυνα του οργανισμού.
  • Δίνει με τον πιο αγνό τρόπο λύση στα προβλήματα που δημιουργούν οι εξαντλητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας.
  • Βελτιώνει την υγεία συνολικά, καθώς και τη φυσική κατάσταση.

 

Τρόποι κατανάλωσης

Η λήψη του βασιλικού πολτού μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δοσομετρικό κουταλάκι και να πάρουμε την επιθυμητή ποσότητα αυτούσια. Κρατάμε τον βασιλικό πολτό κάτω από τη γλώσσα μας, για καλύτερη απορρόφησή του από τον οργανισμό.

 

βασιλικός πολτός ελοβάρη

 

Επίσης, μπορούμε να αναμείξουμε 10 ή 20 γραμμάρια βασιλικού πολτού με μισό κιλό μέλι της αρεσκείας μας (ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε να κάνουμε το μείγμα). Παίρνουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως (κατά προτίμηση με το πρόγευμα), αφού πρώτα ανακατέψουμε καλά το μείγμα.

 

www.elovari.gr

IG: elovari.gr

FB: @elovari.gr

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?