Home / Famous Talks  / Νικόλας Ουρανός: “Στο coaching ποτέ μισό και μισό δεν κάνει ένα ολόκληρο”

Νικόλας Ουρανός: “Στο coaching ποτέ μισό και μισό δεν κάνει ένα ολόκληρο”

nikolas ouranos
Ο Life & Relationship Coach, Associate Certified Coach και Best Selling συγγραφέας, Νικόλας Ουρανός, μιλά για την πραγματική αγάπη και τη σημασία αναζήτησης του άλλου μας ολόκληρου!

 

Όπως αναφέρετε στο βιογραφικό σας σημείωμα, αυτό που κάνετε είναι να “παίρνετε από το χέρι” ανθρώπους και να τους οδηγείτε εκεί όπου οι ίδιοι θέλουν να φτάσουν. Με ποιους τρόπους το καταφέρνετε αυτό;

Το coaching βασίζεται στη λογική ότι έχουμε όλες τις απαντήσεις μέσα μας. “Παίρνω από το χέρι” σημαίνει ότι γνωρίζω αυτό που έχεις περάσει, υπήρξα κι εγώ στη θέση σου και τώρα μπορώ να σε υποστηρίξω, για να περάσεις στο επόμενο επίπεδο, χωρίς να χρειαστεί να περάσεις από τον ίδιο πόνο…

Ο coach δεν είναι ο παντογνώστης ειδήμων που θα σου δώσει τις έτοιμες απαντήσεις. O coach είναι αυτός που θα σε εμπνεύσει και, με την εμπειρία του, θα αφυπνίσει όλες σου τις αισθήσεις, ώστε να μπορέσεις να κατανοήσεις καλύτερα αυτό που πραγματικά χρειάζεσαι.

Στο Coaching, δηλαδή, βρίσκουμε αυτό που μας διαφεύγει και ενεργοποιούμαστε στο τώρα, ώστε να παράγουμε άμεσα διαφορετικά αποτελέσματα.

 

Για να λειτουργήσει το life & relationship coaching είναι απαραίτητη η εμπλοκή και των δύο συντρόφων;

Η ανάπτυξη είναι καθαρά προσωπική υπόθεση. Σε αυτόν τον δρόμο βαδίζουμε μόνοι μας και έτσι πρέπει να είναι πάντα. Το μόνο που ελέγχουμε είναι ο εαυτός μας. Δεν έχουμε καμία επιδραστική δύναμη πάνω στο χαρακτήρα ή στην εξέλιξη των άλλων, εφόσον οι ίδιοι δεν επιθυμούν να εξελιχθούν.

Για να λειτουργήσει, λοιπόν, το coaching στην περίπτωση μιας ερωτικής σχέσης, δεν είναι πάντα απαραίτητη η συμμετοχή και των δύο συντρόφων, με την έννοια πως, ακόμα κι αν ο ένας από τους δύο επιλέξει τον δρόμο της αυτοανάπτυξης, σύντομα αυτό θα καθορίσει τα νέα προσωπικά του όρια, που θα τον φέρουν πιο σωστό και πιο ισορροπημένο στη σχέση του.

 

 

Nikolas Ouranos a

 

Συνήθως, σε επίπεδο σχέσεων, οι άνθρωποι μιλάμε για την αναζήτηση του “άλλου μας μισού”. Εσείς, όμως, αναφέρεστε στην αναζήτηση του άλλου μας “ολόκληρου”…

Στο coaching ποτέ μισό και μισό δεν κάνει ένα ολόκληρο. Οι μισές προσωπικότητες το μόνο που ζητούν είναι συμπλήρωση, αλλά -μέσα από την έλλειψή τους- εκφράζουν μία ανάγκη που μαθηματικά οδηγεί στην εξάρτηση.

Δεν θέλουμε, λοιπόν, εξαρτημένους συναισθηματικά συντρόφους. Θέλουμε ισορροπημένες σχέσεις, από ολοκληρωμένες προσωπικότητες, που συμβάλλουν ισάξια και ισότιμα στη διατήρηση και στην εξέλιξη της σχέσης τους. Αυτό είναι το νόημα του άλλου ολόκληρού μας.

 

Θεωρείτε πως η τεράστια απήχηση του βιβλίου σας “Αγάπη Τώρα” οφείλεται στο γεγονός ότι συνυπογράφεται τόσο από εσάς όσο και από τη σύζυγό σας, Τζιλ Δούκα, δίνοντας τόσο την αντρική όσο και τη γυναικεία οπτική της ερωτικής σχέσης;

Αυτός ήταν εξαρχής ο σκοπός της συγγραφής. Για να ζήσει κάποιος τον έρωτα, επιζητά δικαίως την αποδοχή και την ανταπόκριση.

Κανένα από τα δύο φύλα δεν μπορεί να προσφέρει μόνο του αυτά τα συναισθήματα, καθώς η ερωτική σχέση είναι απόλυτα αμφίδρομη και ανταποδοτική.

Από την πλευρά μας, τόσο η Τζιλ όσο κι εγώ, αναδεικνύουμε συμπεριφορές που επικρατούν και στα δύο φύλα, εγκλωβίζοντάς τα σε στερεοτυπίες που αδικούν και, τελικά, πνίγουν τα ειλικρινή συναισθήματα.

 

jill and nikolas

Τζιλ Δούκα και Νικόλας Ουρανός

 

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αγάπη μαθαίνεται; Πρέπει να μπούμε σε μια “εκπαιδευτική” διαδικασία, για να την κατακτήσουμε;

Όλες οι αλήθειες είναι μέσα μας και αυτό είναι ένα πάγιο αξίωμα του life coaching. Υπό αυτή την έννοια, τίποτα δεν μπορεί να μαθευτεί, αν δεν υπάρχει ήδη μέσα μας ως αλήθεια.

Από την άλλη, όσο κι αν οι άνθρωποι είμαστε γεννημένοι με κάποιες αξίες, αν δεν τις έχουμε δουλέψει ποτέ, χρειαζόμαστε το life coaching. H βοήθειά του έγκειται σε αυτό ακριβώς! Στο να αναδείξει όσα μέχρι πρότινος αγνοούσαμε μέσα μας και να φέρει στην επιφάνεια τη γνώση που η καθημερινότητα έχει κρύψει στο πίσω μέρος του μυαλού μας.

Life coach είναι ο ειδικός που θα σημάνει τον “συναγερμό” για να αφυπνιστούν αυτές οι αλήθειες.

 

Σε πολλά video σας αναφέρεστε στη χρησιμότητα του personal training για την επίτευξη των στόχων μας. Πώς μπορεί να βοηθήσει η άσκηση την ερωτική μας ζωή;

Η άσκηση είναι η πρώτη πράξη αγάπης με κύριο αποδέκτη τον εαυτό μας. Ο εαυτός μας είναι ο πρώτος άνθρωπος που πρέπει να αγαπήσουμε. Και πώς θα το κάνουμε αυτό, όταν δεν μας ενδιαφέρει η φυσική μας κατάσταση; Πώς θα διεκδικήσουμε μία καλύτερη σεξουαλική ζωή, αν το σώμα μας δεν μπορεί να την υποστηρίξει;

Η καλή ερωτική υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την υψηλή αυτοεκτίμηση και, κατά την ένωση δύο σωμάτων, η εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας είναι πολύ σημαντική. Επίσης, η πειθαρχία και η άμεση βελτίωση προσδίδουν αυτοπεποίθηση.

 

Ποιο είναι τελικά το μυστικό της επιτυχίας μιας ερωτικής σχέσης;

Κάθε ερωτική σχέση είναι τόσο μοναδική όσο οι άνθρωποι που τη δημιουργούν. Παρ’ όλα αυτά, όλες οι ερωτικές σχέσεις έχουν κοινούς παρονομαστές την αλληλοεκτίμηση, τον αλληλοσεβασμό, αλλά και τους σωστούς μηχανισμούς υποστήριξης κάθε φορά που διέρχονται μία φυσιολογική καμπή ή φθορά.

Η διεκδίκηση όσων αξίζουμε είναι το πρώτο βήμα για να έχουμε απέναντί μας έναν άνθρωπο που πραγματικά μάς ταιριάζει.

 

Ο Νικόλας Ουρανός είναι Life & Relationship coach. Αποφοιτώντας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, επικεντρώθηκε εξαρχής στην προσφορά του στους άλλους και την ανάγκη να ενισχύσει το προβληματικό πλέγμα των διαπροσωπικών σχέσεων που έχουν οι άνθρωποι σήμερα.
Αποφοιτώντας από την Global Academy of Coaching, συνέχισε την επαγγελματική του εξέλιξη λαμβάνοντας πιστοποίηση από την International Coach Federation (ICF), αποκτώντας τον τίτλο Associate Certified Coach (ACC).
Είναι μέντορας γάμου, πιστοποιημένος από τον κλινικό ψυχολόγο Les Parrott και την ειδικό γάμου και οικογένειας Leslie Parrott, οι οποίοι σήμερα συγκαταλέγονται ανάμεσα στους σπουδαιότερους εκπαιδευτές συμβούλων γάμου της Αμερικής.
Τα βιβλία του κ. Ουρανού “Αγάπη Τώρα”, “Ευ Ζην Τώρα” και “Ξαφνικά Τώρα” τιμήθηκαν από τους αναγνώστες και έχουν γίνει #1 Best Sellers.

 

agapi tora agapi tora agapi tora

 

Μέσα από το COZYVIBE.gr θα μοιράζεται πολύτιμες συμβουλές, που θα μας βοηθήσουν να κατακτήσουμε την προσωπική και τη συντροφική ευτυχία!

 

JillandNicolas logo

Facebook: @globalacademyofcoaching

Instagram: global_academy_of_coaching

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin