Home / Men  / Το Geocaching σε προ(σ)καλεί σε κυνήγι θησαυρού!

Το Geocaching σε προ(σ)καλεί σε κυνήγι θησαυρού!

Geocaching
To Geocaching αποτελεί το μεγαλύτερο κυνήγι “θησαυρού” παγκοσμίως. Εσύ, θα μπεις στο παιχνίδι;

 

Μία ανερχόμενη τάση, που φαίνεται πως ήρθε για να κινητοποιήσει άντρες και γυναίκες παγκοσμίως, είναι αυτή του Geocaching. Τι είναι, όμως, το GeocachingΠρόκειται για μία ομαδική δραστηριότητα και το μεγαλύτερο κυνήγι “θησαυρού” στον κόσμο! Πραγματοποιείται σε εξωτερικούς χώρους και οι παίκτες του, μέσω της χρήσης συσκευών GPS ή άλλων συσκευών πλοήγησης και προσανατολισμού, έχουν ως στόχο είτε να κρύψουν, είτε να βρουν κουτιά και να καταγράψουν την εμπειρία τους. Αυτά ονομάζονται “γεωκρύπτες” ή “κρύπτες” -στα αγγλικά “geocaches” ή “caches”- και μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε στον κόσμο!

 

Σήμερα υπάρχουν πάνω από 3.000.000 κρύπτες καταχωρημένες σε διάφορες ιστοσελίδες, που είναι αφιερωμένες σε αυτό το κυνήγι θησαυρού. Μάλιστα, είναι τοποθετημένες σε 191 χώρες και στις επτά ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης και της Ανταρκτικής!

 

 

Πότε ξεκίνησε;

Στις 3 Μαΐου 2000 ανακαλύφθηκε η πρώτη geocache, κοντά στο Beaverton του Όρεγκον. Τον Σεπτέμβριο του ίδιο έτους, ο Jeremy Irish κυκλοφόρησε το Geocaching.com, ώστε να γίνονται οι καταχωρήσεις των geocaches. Η ιστοσελίδα εκτοξεύτηκε με πάνω από 75 geocaches, να γίνονται γνωστά παγκοσμίως. Τον Νοέμβριο του 2000, ο Jeremy Irish, ο Elias Alvord και ο Bryan Roth ίδρυσαν την εταιρεία Groundspeak Inc, για να υποστηρίξουν το παιχνίδι του geocaching.

 

 

Το 2002, η Geocaching HQ κυκλοφόρησε το Cache In Trash Out (CITO), μια περιβαλλοντική πρωτοβουλία που υποστηρίζεται από την παγκόσμια κοινότητα geocaching. Οι Geocachers και οι κοινοτικές ομάδες συνεργάζονται σε οργανωμένες εκδηλώσεις, για να βοηθήσουν στη βελτίωση των υπαίθριων χώρων και στη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς χώρων που είναι φιλικοί προς τη γεωπονία, μαζεύοντας σκουπίδια.

Από την αρχική του κυκλοφορία, περισσότεροι από 333.000 άνθρωποι έχουν συμμετάσχει εθελοντικά σε 16.000 εκδηλώσεις CITO, συγκεντρώνοντας πάνω από 8.000.000 λίτρα σκουπιδιών. Σήμερα, η Geocaching HQ παραμένει ένας ισχυρός, ανεξάρτητος οργανισμός στη γειτονιά Fremont του Σιάτλ, με περίπου 80 υπαλλήλους. Το Geocaching HQ διατηρεί την παγκόσμια λίστα geocaching, τις κύριες εφαρμογές geocaching για κινητές συσκευές και την ιστοσελίδα Geocaching.com για την υποστήριξη του παγκόσμιου παιχνιδιού.

 

Από το χθες στο σήμερα

Όταν τα παλιά χρόνια, οι άνθρωποι ζούσαν στις σπηλιές, κυνηγούσαν προκειμένου να εξασφαλίσουν την τροφή τους. Ωστόσο, δεν υπήρχε καμία εγγύηση για την ποσότητα της τροφής. Όταν, λοιπόν, είχαν μεγάλο περίσσευμα τροφής, φρόντιζαν να το τυλίγουν με φύλλα του φυτού κάσιους και την έκρυβαν, θάβοντάς την στο έδαφος. Από την ονομασία του φυτού κάσιους δημιουργήθηκαν οι caches, δηλαδή τα “δοχεία”, στα οποία αποθήκευαν το περίσσευμα της τροφής. Το Geo-caches προκύπτει από το γεγονός ότι τα έθαβαν στη γη.

 

 

Για να βρουν αργότερα πού είχαν κρύψει τα Geo-caches με την τροφή, αυτός που την είχε κρύψει, σκάλιζε τον βράχο, δημιουργώντας έτσι ένα hint για την τοποθεσία της. Ο πρώτος που κατάφερνε να τη βρει, ήταν τελικά και αυτός που… έτρωγε. Οι υπόλοιποι παρέμεναν νηστικοί και ζούσαν με την ελπίδα ότι θα ανακαλύψουν πρώτοι την επόμενη κρύπτη!

 

H κρύπτη μπορεί να είναι από ένα μικρό αδιάβροχο κουτί που περιέχει ένα ημερολόγιο, ένα μολύβι για να υπογράψει στο ημερολόγιο αυτός που θα βρει την κρύπτη και τον “θησαυρό”, που συνήθως είναι μικρά παιχνιδάκια και διάφορα αντικείμενα μικρής αξίας. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικά μεγέθη κουτιών. Από πολύ μικρά, μέχρι και πολύ μεγάλα, είτε ακόμα και εικονικά. Τέλος, υπάρχουν και διάφοροι τύποι κρυπτών. Υπάρχουν οι κανονικές (traditional), οι πολλαπλές (multicache) και οι κρύπτες μυστηρίου (mystery).

 

Βασικοί κανόνες του παιχνιδιού

Ένας geocacher κρύβει μια geocache και παραθέτει τις συντεταγμένες στο Geocaching.com για να τη βρουν άλλοι. Έπειτα οι παίκτες πλοηγούνται, χρησιμοποιώντας είτε την επίσημη εφαρμογή, είτε μία συσκευή που διαθέτει GPS. Όλες οι κρύπτες περιέχουν ένα ημερολόγιο και ένα στιλό, ώστε, οι παίκτες να μπορούν να υπογράψουν. Αφού ολοκληρώσουν αυτό το βήμα, πρέπει να καταγράψουν την εμπειρία τους και στην εφαρμογή. Έτσι, κερδίζουν μία ανταμοιβή, που έχει τη μορφή πόντου και ψηφιακού χαμόγελου. Ορισμένες κρύπτες περιέχουν αντικείμενα αξίας. Αν ένας geocacher αφαιρέσει ένα από αυτά, πρέπει να το αντικαταστήσει με κάτι ίσης ή μεγαλύτερης αξίας. Όλες οι Geocaches είναι καλά κρυμμένες, αλλά δε θάβονται ποτέ. Τοποθετούνται πάντα πίσω στην αρχική τους θέση, για να τα ανακαλύψει ο επόμενος κυνηγός!

 

 

Αν θες να μπεις κι εσύ στο κυνήγι, μπες στους παρακάτω συνδέσμους:
www.geocaching.com
www.geocaching-greece.com

[email protected]

“But how could you live and have no story to tell?” ― Fyodor Dostoevsky, White Nights