Home / Good Life  / Espresso stories: Πώς σχετίζεται ο ιταλικός καφές με την UNESCO;

Espresso stories: Πώς σχετίζεται ο ιταλικός καφές με την UNESCO;

espresso italy
Πώς θέλουν οι Ιταλοί να αναγνωριστεί ο espresso, ως κομμάτι της πολιτιστικής τους κληρονομίας;

 

Η αγάπη των Ιταλών για τον espresso είναι γνωστή. Φαίνεται, μάλιστα, ότι για εκείνους είναι πολλά περισσότερα από ένας καφές, κάτι που αποδεικνύουν έμπρακτα.

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά υποβάλλουν αίτηση στην UNESCO, με την ελπίδα ότι αυτήν τη φορά θα εισακουστεί το αίτημά τους, να συμπεριληφθεί ο espresso στη μακρά λίστα της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Intangible Cultural Heritage), στην οποία ανήκουν πράγματα, που δεν μπορεί κανείς να αγγίξει, όπως η μουσική ή οι γαστρονομικές παραδόσεις.

 

espresso

 

Πώς ξεκινησαν όλα;

Πριν λίγες ημέρες το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ιταλίας (Ministero delle Politiche Agricole, Alimentari e Forestali) ενέκρινε την αίτηση, η οποία έχει προωθηθεί στα κεντρικά της UNESCO για την τελική απόφαση.

 

Ο Υπουργός Gian Marco Centinaio δήλωσε:

“Στην Ιταλία ο καφές είναι πολλά περισσότερα από ένα ρόφημα. Πρόκειται για μια τελετουργία, βασικό κομμάτι της εθνικής μας ταυτότητας και μια έκφραση των κοινωνικών μας σχέσεων, η οποία μας ξεχωρίζει ανά τον κόσμο. Ένα φλυτζάνι espresso αντιπροσωπεύει για κάθε Ιταλό κομμάτι της κουλτούρας του. Αυτό διαφαίνεται και μέσα από την ιταλική λογοτεχνία και ενθουσιάζει όλη τη χώρα, από τη Νάπολη μέχρι τη Βενετία, τη Ρώμη και το Μιλάνο.”

 

Πέρυσι η αίτηση απορρίφθηκε από την UNESCO, καθώς είχαν προβεί στην ενέργεια αυτή δυο διαφορετικές πλευρές, οι οποίες υποστήριζαν ότι ο espresso τους ανήκει. Συγκεκριμένα, η Κοινοπραξία για την Προστασία του Παραδοσιακού Ιταλικού Espresso έκανε αίτηση για λογαριασμό όλης της χώρας. Στο μεταξύ, το ίδιο έκανε και η κοινότητα της περιοχής της Καμπανίας, υποστηρίζοντας ότι ο espresso είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ναπολιτάνικης κουλτούρας.

 

Έτσι, η UNESCO απέρριψε και τα δύο αιτήματα, προτείνοντας να ενώσουν τις δυνάμεις τους τη φετινή χρονιά, κάτι που τελικά έγινε μετά από πολύμηνες συζητήσεις.

 

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της απόφασης, ο espresso παραμένει στην καρδιά των Ιταλών ως σύμβολο της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, αποτελώντας αγαπημένη, καθημερινή ρουτίνα των αγαπημένων μας γειτόνων!

 

Λέτε να ανοίξει “πόλεμος” για τον ελληνικό καφέ;

 
 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath