Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Χριστούγεννα και διατροφή: Φέτος θα τα πας καλύτερα!

Χριστούγεννα και διατροφή: Φέτος θα τα πας καλύτερα!

Καθώς πλησιάζει η εορταστική περίοδος, η γοητεία των Χριστουγεννιάτικων γλυκισμάτων και η προσμονή του μεγάλου. Χριστουγεννιάτικου δείπνου συχνά μπλέκονται με την ανησυχία για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Στο πνεύμα του να γιορτάζουμε, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την ευημερία μας, κάποιες μικρές αλλά χρήσιμες συμβουλές, μπορούν να κάνουν την διαφορά. Αυτά τα Χριστούγεννα, ας είναι ένα ταξίδι γεμάτο χαρά, γλέντι, που συνδυάζει τη χαρά της απόλαυσης με τη σοφία της διατροφικής γνώσης. Φέτος, θα τα πας καλύτερα!

 

Μελομακάρονα

Λαχταράμε όλο το χρόνο, τη στιγμή που θα ξεκινήσουν τα πρώτα κρύα κι οι βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων θα γεμίσουν μ΄ αυτά τα μικρά, καφετί, μελωμένα γλυκάκια. Φυσικά, δεν μας απαγορεύει κανένας, εάν θέλουμε Ιούλιο μήνα να φτιάξουμε και στο σπίτι μας. Ωστόσο, ειλικρινά, το έκανε ποτέ κανένας; Μα όπως και να το δούμε, τον. Δεκέμβριο είναι η τιμητική γιορτή τους και είναι μέρος του πολιτισμού μας. Τα αγαπάμε και γι’ αυτό χρειάζεται να χαρούμε την είσοδό τους. Χριστούγεννα 

Ο τρόπος είναι ένας. Με ηρεμία, μεθοδικά και σωστά συνδυασμένα. Επομένως, δε χρειάζεται να κρατιέσαι με νύχια και με δόντια όλες τις ημέρες του Δεκεμβρίου, με τελικό στόχο να φας. 20 μελομακάρονα ανήμερα των Χριστουγέννων, επιβραβεύοντας τον εαυτό σου για τον κόπο τόσων ημερών. Σκέψου, πως θα ήταν καλύτερα να τρως 1 -2 μελομακάρονα μέρα παρά μέρα με τη συνοδεία ενός φρούτου, σε κάποιο από τα σνακ της ημέρας σου. Έτσι αποφεύγεις το overdose, την παλινδρόμηση, τα χαίρεσαι πραγματικά, παραμένεις πιστός στο στόχο σου και δίνεις θρέψη στο σώμα σου.

Κουραμπιέδες κι άλλα γλυκίσματα

Ως team, ανήκουμε στα μελομακάρονα, γι΄ αυτό κι έγινε ξεχωριστή παράγραφος για εκείνα. Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα γλυκά; Απλό. Προσπαθείς να ακολουθείς την ίδια τακτική.

Με λίγα λόγια, ένα χρειάζεται να κάνεις με τα εποχιακά γλυκά, που φτιάχνονται, κερνιούνται και τρώγονται σε συγκεκριμένους μήνες. Να τα εντάξεις , εάν είναι μεγάλη σου αγάπη, με σύνεση και μέτρο στο εβδομαδιαίο σου menu. Φυσικά, εάν βρίσκεσαι και σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους, καλό είναι να υπάρχει συγκεκριμένη ποσότητα στο σπίτι. Και φυσικά, σε μέρος που δεν έρχεσαι καθημερινά κι άμεσα σε επαφή. Έτσι ενδέχεται, με το τρέξιμο της καθημερινότητας, κάποιες φορές, να τα ξεχνάς. Χριστούγεννα 

 

Ο κορεσμός είναι φίλος σου

Το αίσθημα της τεντωμένης σφεντόνας είναι γνωστό πάσης φύσης. Κρατιέσαι, κρατιέσαι, κρατιέσαι ακόμα λίγο, κάνοντας αυστηρή διατροφή ή δεν τρως από το πρωί μέχρι να βρεθείς μπροστά στο μεσημεριανό γεύμα. Στο τέλος η σφεντόνα αυτή θα αφεθεί ελεύθερη. Ό,τι θεωρούσες πως προστάτευες με τον κόπο και την στρατιωτική προσήλωσή σου, μέχρι αυτή τη στιγμή , θα πάει χαμένο.

Ας είναι φέτος η χρονιά, που θα αποδεχτείς πως όσο κρατάς σταθερό τον κορεσμό στο σώμα σου, τόσο πιο σωστά σε ποσότητα θα είναι τα επόμενά σου γεύματα. Πρόσεχε, δεν εννοούμε ότι θα είναι πιο εύκολο να αποφύγεις αυτά που σου αρέσουν. Αντιθέτως μάλιστα, σε παροτρύνουμε να τα γευτείς, στην ποσότητα που θα νιώθεις άνετο το παντελόνι σου και πραγματικά θα σε πλημμυρίσει η γεύση τους, χωρίς να σου δημιουργήσει, αργότερα, τη γνωστή σε όλους μας, καούρα. Πως θα το πετύχεις αυτό; Δημιουργώντας συχνά γεύματα σύμφωνα με τις μαγικές 2άδες και 3άδες.

Απέφυγε τις υπερβολές, τώρα πια ξέρεις

Κάθε χρονιά, και με μαθηματική ακρίβεια, γνωρίζεις ότι πληθώρα τροφίμων, γλυκών κι αλμυρών, καταλήγουν στα σκουπίδια. Ας μιλήσουμε ειλικρινά, γιατί να πάρεις 4 κιλά γλυκά για τους καλεσμένους σου, όταν οι ίδιοι θα σου φέρνουν ακόμα 3 στο σπίτι; Θα βρεθείς στην άβολη κατάσταση, να τρως καθημερινά, διότι σίγουρα θα είναι νόστιμα ή θα είναι η γρήγορη κι έτοιμη επιλογή εκείνη τη στιγμή. Υπάρχει η λύση, που θα σε βοηθήσει να μη φερθείς στο σώμα σου σαν σκουπιδοτενεκές των Χριστουγεννιάτικων γλυκών κι αλμυρών.

Προετοίμασε όλους τους καλεσμένους σου, πως το γλυκό θα το αναλάβεις εσύ και ότι σε περίπτωση που θα ήθελαν με κάτι να σε ευχαριστήσουν υπάρχουν άλλοι τρόποι. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια 6άδα ποτήρια νερού, ένα όμορφο φυτό, 2 πετσέτες κουζίνας που σου λείπουν ή ακόμα και μια μικρή κρεμάστρα για τον τοίχο. Με αυτόν τον τρόπο, θα υπάρχει φαγητό κι επιδόρπιο στο σπίτι, χαρά, απόλαυση κι οι άνθρωποί σου, θα σου φέρουν από ένα προσωπικό δώρο για να θυμάστε, πως περάσατε μαζί αυτήν την ημέρα.

 

Φέτος αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να χαρείς τις γιορτές σε όλα τα επίπεδα που μπορεί να σου προσφέρουν. Είμαστε δίπλα σου, με την ελπίδα να ακολουθήσεις τις γιορτινές μας συμβουλές. Που ξέρεις, μπορεί να έχουμε δίκιο και τελικά να βρεις αυτό που ονειρευόσουν σε τόσο λίγες και απλές κινήσεις. Χρ

ιστούγεννα 

Ακολουθήστε τη Restart Diet σε Instagram, Facebook και στο restartdiet.gr για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή.σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος