Home / Wellness  / Mind  / Ψυχική υγεία: Γιατί είναι τόσο σημαντική και ποιες οι πιο γνωστές θεραπείες

Ψυχική υγεία: Γιατί είναι τόσο σημαντική και ποιες οι πιο γνωστές θεραπείες

ψυχική υγεία
Η ψυχική υγεία συνδέεται με την κοινωνική, συναισθηματική και ψυχολογική μας ευημερία και πρέπει να μας αφορά όλους. Είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα της ζωής μας και τον τρόπο που επικοινωνούμε με το περιβάλλον γύρω μας.

 

Ένα άτομο που πάσχει ψυχικά, τις περισσότερες φορές νιώθει ανήμπορο να βρει ισορροπία σε όλους τους τομείς της ζωής του, από τις διαπροσωπικές του σχέσεις, μέχρι και την εργασία του, και κυρίως κλονίζεται η πίστη στον ίδιο του τον εαυτό. Στο σημείο αυτό πρέπει να ζητήσει βοήθεια και να αφεθεί στη μαγεία της θεραπείας. ψυχική 

Αν, λοιπόν, νιώθετε και εσείς την ανάγκη να μιλήσετε με κάποιον επαγγελματία, μη διστάσετε στιγμή να βρείτε τον κατάλληλο για εσάς. Στην περίπτωση πάλι που ένας δικός σας άνθρωπος νοσεί ψυχικά, ίσως χρειαστεί να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να τον φέρετε σε επαφή με έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

Μην ξεχνάτε όμως! Το είδος της θεραπείας που θα επιλέξετε είναι μία καθαρά προσωπική υπόθεση και διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες που θέλετε να καλύψετε. Αυτό που θα σας βοηθήσει ουσιαστικά είναι η σύνδεση με τον θεραπευτή σας και η δουλειά που θα κάνετε με εσάς τους ίδιους.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω, στο άρθρο αυτό σας παρουσιάζουμε τις πιο γνωστές θεραπείες για να αποκτήσετε μία θεωρητική γνώση και να επιλέξετε αυτή που σας ταιριάζει. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, αυτό το υπέροχο ταξίδι προς την αυτοπραγμάτωση!

 

ψυχική υγεία θεραπείες

 

CBT

Το CBT ή αλλιώς γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που στοχεύει στον άνθρωπο και προσαρμόζεται συνεχώς στις ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου. Επικεντρώνεται ουσιαστικά στον τρόπο που κατανοούμε και ερμηνεύουμε τα όσα συμβαίνουν στη ζωή μας και στοχεύει στον έλεγχο των αρνητικών σκέψεων και του φόβου. Σκοπός είναι το παρόν και οι συνδιαλεγόμενοι να δημιουργούν έναν προσωπικό κώδικα επικοινωνίας στο πλαίσιο πάντα της θεραπευτικής γραμμής που ακολουθείται. ψυχική

 

Συστημική

Κατά τη συστημική ψυχοθεραπεία, ο άνθρωπος μελετάται ως μέρος ενός συστήματος, που τις περισσότερες φορές είναι η οικογένεια. Ο θεραπευτής αναλύει τα διάφορα μοτίβα συμπεριφορών του θεραπευόμενου και προτείνει τρόπους να τα αναδομήσει. Πολλές φορές, μία τέτοιας μορφής προσέγγιση απαιτεί και κοινές συναντήσεις με τα υπόλοιπα μέλη του περιβάλλοντος, όπως είναι για παράδειγμα, οι γονείς ή ο ερωτικός σύντροφος. Μόνο τότε η θεραπεία θα επιφέρει όλους της τους καρπούς!

 

Gestalt

Στην περίπτωση της προσέγγισης Gestalt, ο θεραπευτής στοχεύει στην ενδυνάμωση της αυτονομίας και της ανεξαρτησίας του ατόμου. Πρωταρχικός στόχος είναι αυτό που βιώνει ο ψυχικά νοσούντας την παρούσα στιγμή και η αποτελεσματική αντιμετώπισή του. Αυτού του είδους η ψυχοθεραπεία, λοιπόν, δεν επικεντρώνεται στα συμπτώματα, αλλά στην προσωπική ανάπτυξη του θεραπευόμενου με την εφαρμογή νέων λύσεων και πειραματισμών.

 

Ψυχοδυναμική

Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία έχει τις ρίζες της στην ψυχανάλυση και προωθεί την ανάδυση των βαθύτερων σκέψεων,.που πολλές φορές μπορεί να είναι και ασυνείδητες. Ο ψυχοθεραπευτής δίνει χώρο στον θεραπευόμενο και ακούει χωρίς να διακόψει όλα όσα έχει να του πει. Στη συνέχεια, μπορεί να εκφράσει τις όποιες απορίες και ερμηνείες, αλλά και διάφορες επισημάνσεις ως προς το θέμα συζήτησης. Τέλος, οι ελεύθεροι συνειρμοί είναι μέρος της προσέγγισης και μπορεί να οδηγήσουν σε κατανόηση συμπεριφορών και συναισθημάτων. ψυχική

 

Προσωποκεντρική

Σε αυτού του είδους τη θεραπεία, η ενσυναίσθηση και η άνευ όρων αποδοχή είναι οι πρωταγωνιστές της διαδικασίας. Σύμφωνα, λοιπόν, με την προσωποκεντρική ψυχοθεραπεία, ο άνθρωπος είναι από τη φύση του δημιουργικό ον.και επιδιώκει πάντα την κάλυψη δύο βασικών αναγκών,.αυτές της αυτοπραγμάτωσης και της αγάπης και αποδοχής. Με γνώμονα λοιπόν αυτό, ο θεραπευτής προσεγγίζει με αυθεντικό τρόπο τον θεραπευόμενο.και με διάφορα εργαλεία στοχεύει σε μία διαδικασία αυτοεξερεύνησης του ατόμου.

 

Συνθετική

Η συνθετική ψυχοθεραπεία είναι ακριβώς αυτό που δηλώνει το όνομά της. Μια σύνθεση, δηλαδή, μεταξύ των διαφορετικών ψυχοθεραπευτικών προσεγγίσεων. Σε αυτήν την περίπτωση δεν προσαρμόζεται ο θεραπευόμενος στη θεραπεία,.αντιθέτως ο θεραπευτής διαμορφώνει τα εργαλεία που χρησιμοποιεί, με τρόπο τέτοιο,.ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του ψυχικά νοσούντα.

 

Φτάνοντας στο τέλος, είδαμε όλες τις χρήσιμες θεραπείες που έχουν δημιουργηθεί.με σκοπό να προσφέρουν ανακούφιση σε αυτούς που το έχουν ανάγκη. Επενδύστε, λοιπόν, στην κατάλληλη προσέγγιση και γνωρίστε τον εαυτό σας από την αρχή!

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?