Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Χορτοφαγία και ανεπάρκεια βιταμινών

Χορτοφαγία και ανεπάρκεια βιταμινών

Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών μπορεί να φαντάζει εύκολη, όμως εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους που πρέπει να έχεις κατά νου. Όσο μικρότερη είναι η γκάμα των τροφίμων που καταναλώνεις, τόσο περισσότερη προσοχή χρειάζεται για την επάρκεια των θρεπτικών συστατικών. Συνέχισε να διαβάζεις το άρθρο για να μάθεις που χρειάζεται να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή…

 

Η ανεπάρκεια είναι συχνό φαινόμενο

Η εμφάνιση της αναιμίας λόγω παρατεταμένης ανεπάρκειας σιδήρου είναι πολύ συνηθισμένη στους χορτοφάγους και ιδίως στα παιδιά και τις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση. Μαζί με αυτή την ανεπάρκεια υπάρχουν κι άλλα ορισμένα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται να στρέψεις την προσοχή σου:

  • Βιταμίνη Β12

  • Ασβέστιο

  • Βιταμίνη D

  • Ω-3 λιπαρά οξέα

Ανεπάρκεια Ασβεστίου

Στους vegan συχνά συναντάται ανεπάρκεια ασβεστίου, η οποία σε συνδυασμό με χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών και βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς την υγεία των οστών.

 

Ανεπάρκεια Βιταμίνης Β12

Λογικό επακόλουθο είναι η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12, καθώς απαντάται αποκλειστικά στις ζωικές τροφές, και όταν συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα στην φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου.

 

Ανεπάρκεια ωμέγα 3 λιπαρών οξέων

Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου, την καλή όραση, την υγεία της καρδιάς κ.α. Bonus Tip: Βασική προϋπόθεση για να παραχθούν τα ωμέγα 3 λιπαρά, είναι η επαρκής πρόσληψη αλανίνης. Προσπάθησε λοιπόν να εντάξεις στην διατροφή σου τρόφιμα όπως το κραμβέλαιο, οι κολοκυθόσποροι και οι ηλιόσποροι, καθώς αποτελούν πολύ καλές πηγές αλανίνης.

 

Για σένα που επιθυμείς τη μείωση ή την παντελή απομάκρυνση των ζωικών τροφίμων, προγραμμάτισε προσεκτικά τα γεύματά σου με τη βοήθεια ενός Διαιτολόγου Διατροφολόγου, ώστε να έχεις επάρκεια θρεπτικών συστατικών. Βέβαια αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση και για μια μη χορτοφαγική διατροφή.

 

Το άρθρο “Χορτοφαγία και ανεπάρκεια βιταμινών συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε το Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες αναφορικά με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας!

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος