Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Υπέρταση και διατροφή

Υπέρταση και διατροφή

Υπέρταση
Η υψηλή αρτηριακή πίεση, γνωστή ως υπέρταση, είναι ένα “αθόρυβο”, “ήσυχο” σύμπτωμα θα έλεγε κανείς, που απειλεί σιωπηλά εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Είναι μια κατάσταση που συχνά περνά απαρατήρητη μέχρι να σε “χτυπήσει”.

 

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα ισχυρό εργαλείο στη διάθεσή σου για τη διαχείριση της υπέρτασης: η διατροφή σου! [1]. Μια θρεπτική, υγιεινή διατροφή, φιλική προς την καρδιά σου, όχι μόνο προστατεύει από την υπέρταση αλλά καλλιεργεί και τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία. Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε τη βαθιά επίδραση της διατροφής στην αρτηριακή πίεση, αποκαλύπτουμε τα διατροφικά “πρέπει” και “μη”,.εμβαθύνουμε στην επιστήμη της δίαιτας DASH και αναλύουμε άλλους βασικούς διατροφικούς παράγοντες που μπορούν να διαδραματίσουν.καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υπέρτασης.

 

Ποια είναι τα οφέλη μιας υγιεινής, φιλικής προς την καρδιά διατροφής;

 

Μια ισορροπημένη διατροφή, φιλική προς την καρδιά, δεν είναι απλώς μια “επιλογή”- είναι μια σωτήρια λύση! Ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να επιλέγεις τρόφιμα που προάγουν την υγεία της καρδιάς:

 

Διατροφικές στρατηγικές για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Η δύναμη που έχει η τροφή να επηρεάζει την υγεία σου είναι αναμφισβήτητη. Ενώ η μείωση του αλατιού είναι συχνά η πρώτη διαιτητική αλλαγή που θα σου έρθει στο νου, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και κορυφαία ιδρύματα.υγείας τονίζουν ότι μια διατροφική προσέγγιση για την καλύτερη καρδιακή λειτουργεία, περιλαμβάνει πολλά περισσότερα! Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που συνδυάζει την κατανάλωση τροφών.με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά,.ενώ περιορίζει εκείνες που μπορούν να συμβάλουν στην υπέρταση [2].

 

Υπέρταση: Μια “αθόρυβη” απειλή

Η υπέρταση λειτουργεί αθόρυβα, συχνά χωρίς εμφανή συμπτώματα. Σχεδόν το 1/2 των 65 εκατομμύρια ενήλικων Αμερικανών με υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν την έχουν υπό έλεγχο. Οι συνέπειες ωστόσο είναι σοβαρές. Η υπέρταση είναι η κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμβάλλει.σημαντικά στις καρδιακές προσβολές και μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για μία καρδιακή ανεπάρκεια. Προκαλεί προβλήματα στα νεφρά, την όραση, τη μνήμη, ακόμη και τη σεξουαλική λειτουργία. Μια διατροφή κατάλληλη προς την υγεία της καρδιάς δεν είναι απλώς μια επιλογή- είναι επιτακτική ανάγκη για τη διατήρηση της βέλτιστης καρδιαγγειακής λειτουργίας [1].

 

 
Διατροφή και υπέρταση

Η κατανόηση του ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις και ποιες να υιοθετείς.είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

 

Τρόφιμα προς αποφυγή
  • Υπερβολικό νάτριο (αλάτι): Μία διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.είναι συνήθως ύποπτη για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα, κονσερβοποιημένα προϊόντα και αλμυρά σνακ μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση με νάτριο. Η μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι ένα κρίσιμο βήμα στη διαχείριση της υπέρτασης [2].
  • Κορεσμένα και τρανς λιπαρά: Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, όπως τα λιπαρά κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, μπορούν να συμβάλουν σε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και να αυξήσουν τον κίνδυνο υπέρτασης [2]
  • Προστιθέμενα σάκχαρα: Τα ροφήματα με ζάχαρη και τα γλυκά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και παχυσαρκία, αυξάνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης [2].
  • Τροπικά έλαια: Έλαια όπως το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη και θα πρέπει να περιορίζονται στη διατροφή [2].

 

Κατάλληλα τρόφιμα
  • Φρούτα και λαχανικά: Είναι πλούσια σε βασικά θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία. Η περιεκτικότητά τους σε κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης [2].
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως: Προτιμήστε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως το σιτάρι ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι και τη βρώμη, έναντι των επεξεργασμένων δημητριακών για να επωφεληθείς από την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά [2].
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά: Επίλεξε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά ή χωρίς λιπαρά, όπως το γάλα με 1,5% λιπαρά και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, ως πηγές ασβεστίου και πρωτεϊνών [2].
  • Άπαχη πρωτεΐνη: Ενσωμάτωσε στη διατροφή σου πηγές άπαχης πρωτεΐνης, όπως ψάρια, πουλερικά, όσπρια και σπόρους, για να λάβεις απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς περίσσεια κορεσμένων λιπαρών [2].
  • Καλά λιπαρά: Τα ακόρεστα λίπη που βρίσκονται στην ελιά, τη σόγια, το φιστίκι, το καλαμπόκι, είναι φιλικές προς την καρδιά, εναλλακτικές λύσεις για τα κορεσμένα λίπη [2].

 

Δίαιτα DASH

Η δίαιτα DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) είναι μια ισχυρή διατροφική στρατηγική που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Αυτό το διατροφικό πλάνο δεν είναι μόνο αποτελεσματικό αλλά επίσης εύκολο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα [3]. Επίλεξε: λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά χωρίς ή με χαμηλά λιπαρά, ψάρια, πουλερικά, φασόλια, ξηρούς καρπούς και σπόρους, φυτικά έλαια. Περιόρισε: λιπαρά κρέατα, γαλακτοκομικά προϊόντα με πλήρη λιπαρά, ζαχαρούχα ποτά, γλυκά, πρόσληψη νατρίου.[3]

 

 
Η δίαιτα DASH υποστηρίζει τα εξής [3]:
  • Κατανάλωση περισσότερων ψαριών, ξηρών καρπών και οσπρίων: Αυτές οι πηγές πρωτεϊνών είναι πλούσιες.σε βασικά θρεπτικά συστατικά και χαμηλές σε κορεσμένα λίπη
  • Θερμιδική ισορροπία: Προσπάθησε να εξισορροπήσεις την πρόσληψη θερμίδων με τις θερμίδες που καις, για να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.
  • Επιλογή φρούτων και λαχανικών έναντι ζαχαρούχων και αλμυρών σνακ: Τα φρέσκα προϊόντα παρέχουν θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και φυσική γλυκύτητα χωρίς τα μειονεκτήματα των πρόσθετων σακχάρων και του υπερβολικού αλατιού.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως: Προτίμησε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες από δημητριακά ολικής αλέσεως για να επωφεληθείς από την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.
  • Φρούτα αντί για χυμούς φρούτων: Τα ολόκληρα φρούτα είναι προτιμότερα από τους χυμούς φρούτων, καθώς διατηρούν την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες
  • Ακόρεστα λίπη: Χρησιμοποίησε ακόρεστα λίπη που είναι κατάλληλα για την υγεία της καρδιάς, όπως το ελαιόλαδο, αντί για λιγότερο υγιεινές εναλλακτικές.
  • Φρέσκα ή κατεψυγμένα έναντι κονσερβοποιημένων και επεξεργασμένων τροφίμων: Τα επεξεργασμένα και κονσερβοποιημένα τρόφιμα συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα νατρίου. Τα φρέσκα ή κατεψυγμένα τρόφιμα σου δίνουν μεγαλύτερο έλεγχο στην πρόσληψη νατρίου.
  • Επιλογές με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο: Όποτε είναι δυνατόν, επίλεξε τρόφιμα χαμηλά σε νάτριο και δώσε γεύση με βότανα, μπαχαρικά, ξύδι, λεμόνι και άλλα αρωματικά με χαμηλό νάτριο αντί για αλάτι.
  • Διατροφική καταγραφή: Η τήρηση διατροφικού ημερολογίου ημέρας,.για μια εβδομάδα συνεχόμενα, μπορεί να δώσει πληροφορίες για τις διατροφικές σου συνήθειες. Η συζήτηση με έναν διαιτολόγο μπορεί να.σε βοηθήσει στην προσαρμογή της διατροφής σου στις συγκεκριμένες ανάγκες.
Άλλοι διατροφικοί παράγοντες

Εκτός από τη μείωση του νατρίου και τη δίαιτα DASH, αρκετοί άλλοι.διατροφικοί παράγοντες παίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Αλάτι
  • Το δίλημμα του νατρίου: Η υψηλή πρόσληψη νατρίου αποτελεί γνωστό παράγοντα κινδύνου για την υπέρταση. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά λιγότερο από 2.500 mg νατρίου ημερησίως για τα περισσότερα άτομα. Για τα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο, όπως τα άτομα με διαβήτη ή νεφρική νόσο, το συνιστώμενο όριο πέφτει στα 1.500 mg ημερησίως [2].
  • Μείωσε έξυπνα τo νάτριο: Η μείωση της πρόσληψης αλατιού περιλαμβάνει περισσότερα από την απλή αποφυγή της… αλατιέρας. Η ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας, η προτίμηση επιλογών με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και η προετοιμασία φρέσκων ή ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων αποτελούν βασικά βήματα για τη μείωση του νατρίου [2].
 
Αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Ενώ η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει κάποια καρδιαγγειακά οφέλη, είναι σημαντικό να παραμείνεις εντός των συνιστώμενων ορίων. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία προτείνει στις γυναίκες να περιορίζουν την κατανάλωση αλκοόλ σε ένα ποτό την ημέρα και στους άνδρες σε δύο ποτά την ημέρα [2].

 
Φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες από πηγές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως.και τα όσπρια έχουν συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς. Η συμπερίληψη τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες στη διατροφή σου είναι μια έξυπνη επιλογή για τη διαχείριση της υπέρτασης [4].

 
Με δυο λόγια

Μια διατροφή που στοχεύει στην υγεία της καρδιάς, είναι είναι ένα ισχυρό όπλο κατά της υπέρτασης. Αποφεύγοντας τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά και.υιοθετώντας επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, όπως φρούτα,.λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορείς να ελέγξεις την αρτηριακή σου πίεση. Η δίαιτα DASH προσφέρει μια δομημένη προσέγγιση,.ενώ άλλοι διατροφικοί παράγοντες όπως το αλάτι, το αλκοόλ και οι φυτικές ίνες συμβάλλουν επίσης στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης [1,2,3,4].

 

Πηγές:

  1. “Beating high blood pressure with food”, Harvard Health Publishing, 2023
  2. “Managing Blood Pressure with a Heart-Healthy Diet”, American Heart Association, 2023
  3. “DASH Eating Plan”, National Heart, Lung, and Blood Institute, 2021
  4. “High Blood Pressure Diet”, WebMD LLC, 2021

 

 

Ακολουθήστε τη Restart Diet σε InstagramFacebook και στο restartdiet.gr  για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή.σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος