Home / Wellness  / Mind  / Πώς να διαχειριστείς το άγχος των εφήβων στις εξετάσεις

Πώς να διαχειριστείς το άγχος των εφήβων στις εξετάσεις

άγχος
Η περίοδος της εφηβείας είναι από μόνη της ένα δύσκολο κεφάλαιο. Τι γίνεται, όμως, όταν έρχονται και οι εξετάσεις; Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν το στρες, κατά τη διάρκεια αυτής της αγχωτικής περιόδου;

 

Το άγχος, κατά τη διάρκεια του σχολείου, και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, βασανίζει πολλές οικογένειες. Τα εφηβικά χρόνια είναι μία κομβική περίοδος, τόσο για τα ίδια τα παιδιά, όσο και για τους γονείς. Τότε, οι έφηβοι αρχίζουν να αναπτύσσουν τη δική τους προσωπικότητα και αρχίζουν, σιγά-σιγά, να απομακρύνονται από τους γονείς. Ωστόσο, εκείνο ακριβώς το διάστημα είναι που οι γονείς πρέπει να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους, βοηθώντας τα να διαχειριστούν το άγχος και το στρες. Πώς, όμως, μπορούν οι γονείς να υποστηρίξουν ψυχολογικά τα παιδιά τους, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων;

 

άγχος

 

  • Τα κίνητρα

Η έλλειψη κινήτρου είναι ένας πολύ βασικός λόγος που μειώνει την παραγωγικότητα ενός παιδιού και, επομένως, αυξάνει το άγχος σε περιόδους έντονης πίεσης. Για αυτό, είναι σημαντικό οι γονείς να δημιουργούν ένα ισορροπημένο περιβάλλον, το οποίο να εμπνέει τα παιδιά τους, δίνοντάς τους κίνητρο, για να συνεχίσουν.

 

  • Οι “γερές βάσεις”

Για να καταπολεμηθεί το άγχος των εφήβων, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να φροντίσουν για τη σωστή διατροφή, άσκηση και ύπνο των παιδιών τους. Μία ισορροπημένη ζωή θα βοηθήσει τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχολογική υγεία του εφήβου.

 

  • Ισορροπημένη σκέψη

Είναι λογικό, όταν ένας έφηβος δυσκολεύεται σε κάποιο μάθημα, να σκεφτεί αρνητικά. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας γονιός πρέπει να στρέψει την προσοχή του παιδιού στα αντικείμενα που είναι πραγματικά καλό, κάνοντάς το να “ξεφύγει” από τις αρνητικές σκέψεις.

 

  • Διαχείριση συμπεριφορών και συναισθημάτων

Οι έφηβοι μπορεί να έχουν “σκαμπανεβάσματα” στη συμπεριφορά και τα συναισθήματά τους. Ωστόσο, ένας γονιός δεν πρέπει να σκέφτεται ότι μία αρνητική συμπεριφορά αφορά εκείνον. Η ήρεμη διαχείριση τέτοιου είδους συμπεριφορών είναι το “κλειδί”, για να επιτευχθεί μία ισορροπημένη σχέση μεταξύ γονιού και εφήβου, γεγονός που θα βοηθήσει στη μείωση του άγχους.

 

  • Το άγχος μπορεί να γίνει και παραγωγικό

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας το άγχος ως ένα αρνητικό συναίσθημα. Ωστόσο, μερικές φορές μπορεί να αποβεί παραγωγικό. Ένας γονιός, σε περιόδους εξετάσεων, θα πρέπει να ελέγχει την ψυχολογία του παιδιού, μεταμορφώνοντας το άγχος του σε παραγωγικότητα.

 

άγχος και εξετάσεις

 

  • Χρόνος και χώρος

Το πιο σημαντικό που θα πρέπει να έχει στον νου του ένας γονιός είναι να δίνει χρόνο στην επίλυση κάθε προβλήματος. Πιέζοντας και ανησυχώντας για την ψυχολογική κατάσταση του παιδιού, θα πιέσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καταφέρνοντας τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Ο χώρος και ο χρόνος είναι αυτά, στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί κάθε γονιός ενός εφήβου.

 

  •  Συνεργασία στην επίλυση των προβλημάτων

Το άγχος ενός εφήβου μπορεί να είναι διαχειρίσιμο μόνο με τη συνεργασία γονέα-παιδιού. Η συχνή επικοινωνία και η συνεργασία για την επίλυση των προβλημάτων, που δημιουργούν άγχος και στρες, είναι η κατάλληλη “στρατηγική” για την καταπολέμησή τους.

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada