Home / Wellness  / Mind  / Μπορούν οι λέξεις να “προδώσουν” την κατάθλιψη;

Μπορούν οι λέξεις να “προδώσουν” την κατάθλιψη;

κατάθλιψη
Πρόσφατη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Clinical Psychological Science, έφερε στο “φως” μία κατηγορία λέξεων, που μπορούν να “προδώσουν” την κατάθλιψη. Πώς, όμως, το λεξιλόγιο ενός ανθρώπου μπορεί να βοηθήσει στην ευκολότερη διάγνωση αυτής της ψυχικής νόσου;

 

Η κατάθλιψη είναι μία από τις πιο σοβαρές ψυχικές ασθένειες, που μπορεί να αντιμετωπίσουμε όλοι μας. Για πολλά χρόνια, οι επιστήμονες προσπαθούσαν να εντοπίσουν πώς μπορεί να σχετίζεται η χρήση της γλώσσας με την κατάθλιψη. Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα αποτελούσε μία μεγάλη ανακάλυψη στον χώρο της ψυχολογίας, καθώς θα διευκόλυνε τη διάγνωση της νόσου. Μία νέα έρευνα, των Mohammed Al-Mosaiwi και Tom Johnstone, η οποία δημοσιεύτηκε στο Clinical Psycological Science, κατάφερε να φέρει στην επιφάνεια τη σχέση που έχει η γλώσσα με την κατάθλιψη. Επί της ουσίας, οι ερευνητές απέδειξαν ότι η χρήση απολυταρχικών λέξεων είναι αυξημένη σε ομάδες ατόμων, που υποφέρουν από συναισθηματικές διαταραχές.

 

 κατάθλιψη

 

Η σχέση της κατάθλιψης με το “περιεχόμενο” της γλώσσας

Το περιεχόμενο της γλώσσας είναι το νόημα ή το αντικείμενο των δηλώσεων που εκφράζουν οι άνθρωποι με τη χρήση λεξιλογίου. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα άτομο που έχει κατάθλιψη χρησιμοποιεί περισσότερες λέξεις, οι οποίες μεταφέρουν αρνητικά συναισθήματα. Για παράδειγμα, κάποιες από αυτές τις λέξεις είναι “μοναχικός” και “λυπημένος”.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές ανακάλυψαν τον ρόλο των αντωνυμιών. Όσοι έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερες αντωνυμίες πρώτου ενικού προσώπου. Αντίθετα, η χρήση αντωνυμιών δευτέρου και τρίτου προσώπου είναι σημαντικά λιγότερη. Η γλωσσική αυτή συνήθεια υποδηλώνει ότι τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη είναι λιγότερο συνδεδεμένα με τους γύρω τους και περισσότερο απομονωμένα στον ίδιο τους τον εαυτό.

 

κατάθλιψη

 
Η σχέση της κατάθλιψης με το “στυλ” της γλώσσας

Το στυλ της γλώσσας αφορά στον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται ένας άνθρωπος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι, που πάσχουν από κατάθλιψη, είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν περισσότερο λέξεις που εκφράζουν απολυτότητα, όπως “πάντα, “τίποτα” ή “εντελώς”.

 

“Από την αρχή σκεφτόμασταν ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν κατάθλιψη θα είναι πιο πιθανό να έχουν μια ‘ασπρόμαυρη’ άποψη για τον κόσμο γύρω τους, πράγμα που θα αντανακλούσε και στο στυλ της προσωπικής τους ομιλίας”, αναφέρει ο Mohammed Al-Mosaiwi, από το University of Reading.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada