Home / Wellness  / Mind  / Τα συμπτώματα της εποχιακής κατάθλιψης

Τα συμπτώματα της εποχιακής κατάθλιψης

Εποχιακή Κατάθλιψη
Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, πολλοί παρατηρούμε αλλαγές στη διάθεσή μας. Η εποχιακή κατάθλιψη είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο, εξαιτίας της απότομης αλλαγής του καιρού. Ποια είναι τα συμπτώματά της και πότε πρέπει οι αλλαγές στη διάθεσή μας να μας εφιστήσουν την προσοχή;

 

Η μετάβαση από μία εποχή στην άλλη δε φέρνει μόνο αλλαγές στη φύση γύρω μας. Η απότομη αλλαγή του καιρού και η ξαφνική απώλεια των ηλιόλουστων ημερών μπορούν να έχουν σημαντικές επιδράσεις και στην ψυχική μας υγεία. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από εποχιακή κατάθλιψη -γνωστή και ως SAD (Seasonal Affective Disorder)- κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

 

Εποχιακή Κατάθλιψη

 

Τι “πυροδοτεί”, όμως, αυτές τις ξαφνικές αλλαγές στη διάθεσή μας;

Οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι η εποχιακή κατάθλιψη συνδέεται με τον τρόπο που το σώμα μας αντιδρά στο φως. Μάλιστα, η Alison Kerry, επιστήμονας του MIND, έχει δηλώσει ότι “το φως που εισέρχεται στα μάτια μας μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στα επίπεδα ορμονών του σώματός μας. Στο σώμα μας, το φως λειτουργεί ως ένας σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας στην παραγωγή μελατονίνης, βοηθώντας τον οργανισμό μας να ξυπνήσει.”

 

Μάλιστα, οι επιστήμονες θεωρούν πως οι άνθρωποι που πάσχουν από εποχιακή κατάθλιψη επηρεάζονται κυρίως τις ώρες με αισθητή την έλλειψη του ηλίου. Τότε, παράγουν υψηλότερα ποσοστά μελατονίνης, η οποία προκαλεί υπνηλία. Αυτή η ορμονική κατάσταση είναι που προκαλεί αυτά τα συμπτώματα κατάθλιψης.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της εποχιακής κατάθλιψης;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα της εποχιακής κατάθλιψης εμφανίζονται στα τέλη του φθινοπώρου, όταν υποχωρούν οι ηλιόλουστες ημέρες. Τα πιο συχνά από αυτά είναι:

  • Αίσθημα ατονίας, το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας
  • Απώλεια ενδιαφέροντος για αγαπημένες δραστηριότητες
  • Χαμηλή ενέργεια
  • Διαταραχές ύπνου
  • Υπερκατανάλωση φαγητού και ξαφνική αύξηση βάρους
  • Δυσκολία συγκέντρωσης
  • Απαισιοδοξία και αισθήματα ενοχής

 

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να βιώνουμε περιόδους κούρασης και πίεσης, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Ωστόσο, αν αντιμετωπίζετε σημαντικές αλλαγές στο καθημερινό σας πρόγραμμα, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας.

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada