Home / Family  / Πώς συμβάλλουν τα κατοικίδια στην ανατροφή των παιδιών;

Πώς συμβάλλουν τα κατοικίδια στην ανατροφή των παιδιών;

κατοικίδια και παιδί
Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι τα κατοικίδια μπορούν να βοηθήσουν στη νοητική, ψυχική και σωματική ανάπτυξη των παιδιών; Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι η επίδραση των κατοικίδιων στην ανατροφή των παιδιών είναι μεγαλύτερη από αυτή που φανταζόμαστε…

 

Είναι γνωστό, ότι τα κατοικίδια μπορούν να έχουν καταλυτικό ρόλο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Από την παρουσία τους μέσα στο σπίτι και τη φροντίδα τους, μέχρι και την ανιδιοτελή τους αγάπη, τα κατοικίδια ζώα είναι κάτι παραπάνω από μία απλή συντροφιά στο σπίτι. Τι γίνεται, όμως, όταν μία οικογένεια περιτριγυρίζεται από ένα κατοικίδιο; Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά μπορούν να ωφεληθούν ακόμα περισσότερο από τους ενήλικες, μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον με κατοικίδια.

 

κατοικίδια

 

Πρόσφατες μελέτες έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι τα κατοικίδια μπορούν να επηρεάσουν τις κοινωνικές δεξιότητες, τη σωματική υγεία, καθώς και τη γνωστική ανάπτυξη ενός παιδιού. Μάλιστα, για τα παιδιά με αυτισμό και τις οικογένειές τους, η φροντίδα ενός κατοικίδιου συμβάλλει στη μείωση άγχους και στη δημιουργία υποστηρικτικών δεσμών. Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η επιρροή των κατοικίδιων στα παιδιά είναι άμεση. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά έκαναν λιγότερα λάθη σε μία εργασία κατηγοριοποίησης αντικειμένων, όταν βρισκόταν ένας σκύλος στο δωμάτιο. Η ίδια μελέτη έδειξε ότι η ψυχολογία των ενηλίκων της οικογένειας βελτιωνόταν, όταν τα παιδιά τους έπαιζαν με τα κατοικίδια.

 

Η συμβολή των κατοικίδιων, όμως, δε σταματά εκεί. Μία επιστημονική μελέτη, που διενεργήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που είχαν κατοικίδια ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλότερα επίπεδα “συμπόνιας” για τα ζώα. Με λίγα λόγια, στα παιδιά αυτά είχε γίνει σαφές ότι τα ζώα έχουν τις δικές τους σκέψεις και συναισθήματα.

 

pets and kids

 

Επιπλέον, η σχέση ενός παιδιού με το κατοικίδιό του θα μπορούσε να προσφέρει έναν πολύ απαραίτητο σύνδεσμο με τη φύση. “Το να έχεις ένα πραγματικό ζώο που αναπνέει και τρέχει γύρω από το σπίτι είναι ένας καλός τρόπος για να συνδεθείς με την ίδια τη φύση”, επισημαίνει ο John Bradshaw, επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Bristol.

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada