Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Θέλεις να γίνεις vegan; Αυτά είναι τα πρώτα must βήματα!

Θέλεις να γίνεις vegan; Αυτά είναι τα πρώτα must βήματα!

Αν ο βιγκανισμός είναι στα πλάνα σου, πριν να ξέρεις πώς θα ξεκινήσεις και όλα τα πρώτα σου βήματα για αυτή τη νέα διατροφική επιλογή.

Ο βιγκανισμός είναι πια, ευτυχώς, συνήθης διατροφική επιλογή. Πίσω από αυτόν κρύβεται μια ολόκληρη ηθική φιλοσοφία, που δεν έχει σίγουρα να κάνει μόνο με τη διατροφή μας.

 

Συνεχείς μελέτες αναφέρονται στα πολλαπλά οφέλη των χορτοφαγικών διατροφών, όπως η αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών, ο καλύτερος έλεγχος του βάρους, αλλά και η βελτίωση του ανθρώπινου μικροβιώματος, δηλαδή, την ενίσχυση του οργανισμού με καλά βακτήρια.

 

Το να αλλάξει κανείς τη διατροφή του φαίνεται, ίσως, στην αρχή μεγάλη απόφαση. Σημαντικό είναι να αποτελεί μια καθαρά δική σου απόφαση, συνειδητή και χωρίς δεύτερες σκέψεις. 

 

 

Συγκεντρώσαμε κάποια must-do, προκειμένου η μετάβασή σου στον βιγκανισμό να γίνει πιο ομαλά και εύκολα:

 

Ασχολήσου εσύ και μόνο με την προετοιμασία των γευμάτων

Όποιες κι αν είναι οι διατροφικές σου επιλογές, είναι πολύ σημαντικό να το μαγειρέψεις εσύ, να ασχοληθείς δηλαδή με αυτό μέχρι να φτάσει στο πιάτο σου. Τι πιο ωραίο από το να αναζητάς νέες συνταγές, είτε από βιβλία είτε διαδικτυακά; Ξαφνικά ανοίγει μπροστά σου ένας νέος κόσμος γεύσεων και τεχνικών, και το φαγητό γίνεται ακόμα πιο νόστιμο, γιατί είναι από τα χεράκια σου! Αν, μάλιστα, μένεις εκτός πόλης και έχεις τον δικό σου λαχανόκηπο, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο συναρπαστικά!

 

 

Μάθε τα πάντα για την αγορά των νέων σου διατροφικών επιλογών

Για να διαλέγεις το σωστό πρέπει να το γνωρίζεις και να το ψάχνεις. Ειδικά αν είσαι vegan, τα βιολογικά καταστήματα της γειτονιάς σου θα γίνουν ο σύμμαχός σου. Στα vegan πιάτα οι πρώτες ύλες παίζουν τεράστιο ρόλο. Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι να ξέρεις να διαβάζεις τις ετικέτες των τροφίμων, ώστε να γνωρίζεις αν μπορεί να καταναλωθεί από vegans. Ευτυχώς πια, κάποιες εταιρείες έχουν τοποθετήσει ειδική ένδειξη.

Επίλεξε προϊόντα στα οποία αναγράφεται η σήμανση “Μη γενετικά τροποποιημένη σόγια”. Αν πάλι σε ένα προϊόν αναγράφεται η φράση “Μπορεί να περιέχει ίχνη γάλακτος”, αυτό σημαίνει  ότι το προϊόν παρασκευάστηκε σε ένα εργοστάσιο, όπου υπάρχει και η παρουσία γάλακτος,  όχι ότι το προϊόν δεν είναι vegan. 

 

Μην αγχώνεσαι για την πρόληψη απαραίτητων συστατικών

Οι περισσότεροι από αυτούς που αποφασίζουν να κόψουν το κρέας και όλα τα παράγωγά του, αγχώνονται για το αν θα μπορούν να προσλαμβάνουν όλα οσα είναι καλά για την υγεία του οργανισμού, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι πιο κοινές ελλείψεις σε ιχνοστοιχεία είναι του σιδήρου, του ασβεστίου, του ψευδαργύρου, ενώ σε βιταμίνες είναι της βιταμίνης D, B12 καθώς και κάποιες άλλες, κυρίως του συμπλέγματος Β.

 

 

Σoυ έχουμε νέα! Μπορείς να τα λάβεις, ακριβώς όπως πρέπει από τις φυτικές τροφές. Τσέκαρε τον παρακάτω κατάλογο:

 

Λήψη Βιταμίνης D

Ξέρουμε ότι η βασική πηγή της είναι η ηλιακή ακτινοβολία. Μέσα από τη διατροφή μπορείς να τη βρεις  στα ενισχυμένα δημητριακά ή τα υποκατάστατα γάλακτος.

 

Λήψη Βιταμίνης Β12

Αν και τη συναντάμε κυρίως σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, τη βρίσκει κανείς στα δημητριακά και το γάλα σόγιας.

 

Λήψη Σιδήρου

Συνδύασε τροφές που περιέχουν μη αιμικό σίδηρο με βιταμίνη C (φρούτα και λαχανικά) για καλύτερη απορρόφηση.

 

Λήψη ασβεστίου

Μπορεί να το συναντάμε κυρίως στα γαλακτοκομικά, αλλά αυτό το σημαντικό ιχνοστοιχείο για την υγεία των οστών βρίσκεται στα εμπλουτισμένα δημητριακά και προϊόντα σόγιας, στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, λάχανο και σπανάκι) και στους ξηρούς καρπόυς, όπως τα αμύγδαλα.

 

Καλή αρχή στη νέα σου επιλογή!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath