Home / Family  / Κατοικίδιο κουνέλι και όσα πρέπει να προσέξεις

Κατοικίδιο κουνέλι και όσα πρέπει να προσέξεις

Αν σκέφτεσαι να εντάξεις ένα χαριτωμένο κουνέλι στην οικογένειά σου, θα πρέπει να γνωρίζεις τα βασικά για τη φροντίδα και τον χαρακτήρα του.

 

Το κουνέλι είναι ένα υπέροχο κατοικίδιο για εσωτερικούς χώρους. Είναι αξιολάτρευτο και έχει μοναδική προσωπικότητα. Ωστόσο, προτού διαλέξεις ένα γλυκό κουνελάκι, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις, για να βεβαιωθείς ότι είναι κατάλληλο για εσένα και την οικογένειά σου.

 

Χώρος

Τα κουνέλια είναι κοινωνικά ζώα και ο χώρος τους μέσα στο σπίτι -είτε πρόκειται για ένα μεγάλο κλουβί, είτε για μία οριοθετημένη περιοχή- είναι εξαιρετικά σημαντικός. Θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το κουνέλι έχει ένα μέρος για να χαλαρώσει μόνο του, χωρίς να είναι εντελώς απομονωμένο από την οικογένεια. Χρειάζεται την κοινωνική αλληλεπίδραση, αρκετή άσκηση και πολλές δραστηριότητες.

 

Προφυλάξεις

Τα κουνέλια είναι πολύ περίεργα και επίμονα πλάσματα. Γι’ αυτό, θα πρέπει να προστατεύσεις το σπίτι σου όταν αφήνεις το κουνέλι να βγει για άσκηση. Να είσαι σίγουρος/η πως θα βρει τον τρόπο να φτάσει στα καλώδια του υπολογιστή σου, να μασήσει το ελαφρώς ξεφτισμένο χαλί, τον καναπέ ή τα πιο σημαντικά έγγραφά σου.

 

pet rabbit

 

Διασκέδαση

Όταν βαριούνται, τα κουνέλια… μπαίνουν σε μπελάδες! Πρέπει, λοιπόν, να τους παρέχεις εναλλακτικές μορφές ψυχαγωγίας, για να καταφέρεις να διαφυλάξεις τα υπάρχοντά σου. Ένα κάστρο από χαρτόνι γεμάτο με άδεια ρολά χαρτιού υγείας, παλιές εφημερίδες και άλλα χάρτινα προϊόντα, που βρίσκεις στο σπίτι, θα φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα για την ψυχαγωγία του χαριτωμένου τρωκτικού σου.

 

Διατροφή

Είναι σημαντικό να κατανοείς πλήρως τις διατροφικές ανάγκες ενός κουνελιού καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Η σωστή διατροφή (και στις σωστές ποσότητες) είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία του. Βασικό στοιχείο της διατροφής του είναι οι φυτικές ίνες και πρέπει να έχει πρόσβαση σε απεριόριστο χόρτο ανά πάσα στιγμή. Χρειάζεται, όμως, προσοχή, καθώς κάποιο μέλος της οικογένειάς σου μπορεί να εκδηλώσει αλλεργίες στο σανό.

 

Συμπεριφορά

Τα κουνέλια μπορεί να είναι αρκετά στοργικά ζώα, αλλά οι προσωπικότητές τους σίγουρα διαφέρουν. Στα περισσότερα κουνέλια δεν αρέσει ιδιαίτερα να τα κρατούν ή να τα σηκώνουν και μερικά είναι πιο απόμακρα από άλλα.

 

Ταξιδεύοντας

Τα κουνέλια αγχώνονται πολύ, όταν ταξιδεύουν ή όταν τοποθετούνται σε άγνωστα περιβάλλοντα. Μάλιστα, συχνά υπόκεινται σε περιόδους καραντίνας πολλών μηνών κατά την άφιξή τους σε άλλες χώρες. Επίσης, σε πολλά μέρη, τα κατοικίδια κουνέλια δεν επιτρέπονται καθόλου.

 

Παιδί και κουνέλι

Τα κουνέλια ζουν περίπου 10-12 χρόνια. Επομένως, το να υιοθετήσεις ένα κουνέλι είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση, οπότε θα πρέπει να είναι οικογενειακή απόφαση.

 

Πριν, λοιπόν, προσθέσεις ένα κουνελάκι στην οικογένειά σου, κάνε την έρευνά σου! Αν και είναι εύκολο να παρασυρθείς από τον ενθουσιασμό του να αποκτήσεις ένα κατοικίδιο κουνέλι, είναι σημαντικό να αξιολογήσεις πρώτα αν μπορείς να του προσφέρεις ένα πραγματικά καλό και μόνιμο σπιτικό.

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin