Home / Wellness  / Mind  / Προκαλεί η μοναξιά εθισμό στο κινητό;

Προκαλεί η μοναξιά εθισμό στο κινητό;

monaxia
Νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Psychological Reports, υπέδειξε ότι η μοναξιά δημιουργεί μία ακόμα πιο εθιστική σχέση μεταξύ των νέων και του κινητού τους.

 

Η έναρξη της μελέτης πυροδοτήθηκε από τις αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον ψηφιακό εθισμό- ένα ζήτημα που έχει αναγνωριστεί και επίσημα, τόσο από την Αμερικάνικη Ψυχιατρική.Εταιρεία όσο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας,.ως ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας. Και ενώ το διαδίκτυο και τα social media έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής των εφήβων,.η πιθανότητα εθισμού σε αυτά έχει φτάσει στα ύψη, προκαλώντας ανησυχίες για τον αντίκτυπό του στην ανάπτυξη των νέων. μοναξιά 

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του εθισμού στο κινητό;

 

Τα χαρακτηριστικά της εθιστικής χρήσης των κινητών περιλαμβάνουν:.την αφιέρωση υπερβολικού χρόνου σε smartphone εις βάρος βασικών δραστηριοτήτων, την εμφάνιση συμπτωμάτων στέρησης, καθώς και την επίμονη αδυναμία να μειωθεί η χρήση τους,.παρά την αναγνώριση των αρνητικές επιπτώσεών τους.

 

μοναξιά

 

Στη νέα τους μελέτη, η Alexandra Maftei και οι συνάδελφοί της από το Πανεπιστήμιο Alexandru Ioan Cuza είχαν στόχο να διερευνήσουν τους υποκείμενους παράγοντες που συμβάλλουν στην εθιστική χρήση του κινητού, εστιάζοντας στη μοναξιά, την αυτοεκτίμηση, την τάση για έλλειψη ενδιαφέροντος και την ανάγκη του “ανήκειν”, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα.πώς να αποτρέψουν, άλλα και να παρέμβουν σε τέτοιες συμπεριφορές. Οι ερευνητές εντόπισαν μια άμεση σχέση μεταξύ της μοναξιάς και της εθιστικής χρήσης του κινητού,.υποδηλώνοντας ότι τα συναισθήματα απομόνωσης συνδέονται με τους εφήβους, που ασχολούνται πιο συχνά με τα κινητά τους.

 

Η “τοξική” σχέση ανάμεσα στους εφήβους και στα κινητά τους φαίνεται ότι ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα οι έφηβοι που βίωναν υψηλότερα επίπεδα.μοναξιάς έτειναν να έχουν χαμηλότερη αυτοεκτίμηση. Ταυτόχρονα,
οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι έφηβοι που ένιωθαν.μοναξιά έτειναν να βαριούνται περισσότερο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους, γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η πλήξη συνδέεται άμεσα με τον εθισμό των εφήβων στη χρήση κινητού.

 

 

Πηγή: Sage Journals 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada