Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Ποια είναι η ιδανική ποσότητα κατανάλωσης λιπαρών και υδατανθράκων;

Ποια είναι η ιδανική ποσότητα κατανάλωσης λιπαρών και υδατανθράκων;

λιπαρών
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δίνει νέες οδηγίες, οι οποίες αφορούν στην κατανάλωση κορεσμένων και trans λιπαρών, καθώς και υδατανθράκων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία.

 

Στοχεύοντας στη μείωση της παχυσαρκίας, καθώς και στον περιορισμό ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή,.όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο ΠΟΥ δίνει νέες οδηγίες για την κατανάλωση υδατανθράκων και κορεσμένων λιπαρών. Σύμφωνα με τον οργανισμό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθούμε μία ισορροπημένη διατροφή, δίνοντας βάση τόσο στην ποσότητα,.όσο και στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνουμε καθημερινά.

 

Όσον αναφορά στους ενήλικες, αυτοί πρέπει να περιορίσουν τη συνολική πρόσληψη λιπαρών στο 30% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, ενώ τα μικρά παιδιά (2 ετών και άνω) θα πρέπει να καταναλώνουν κατά κύριο λόγο ακόρεστα λιπαρά οξέα,.με όχι περισσότερο από 10% κορεσμένα λιπαρά και όχι περισσότερο από 1% trans λιπαρά.

 

Τα κορεσμένα και trans λιπαρά μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως τα πολυακόρεστα λιπαρά, τα μονοακόρεστα λιπαρά,.που προέρχονται από φυτικές πηγές, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα όσπρια. Ταυτόχρονα, τα κορεσμένα λιπαρά οξέα μπορούν να βρεθούν στο λιπαρό κρέας, στα γαλακτοκομικά τρόφιμα και στα σκληρά λίπη και έλαια όπως το βούτυρο,.το φοινικέλαιο και το λάδι καρύδας, ενώ τα trans λιπαρά σε τηγανητά τρόφιμα και προσυσκευασμένα snacks.

 

 

Εκτός από τις οδηγίες για την κατανάλωση trans και κορεσμένων λιπαρών, ο ΠΟΥ συστήνει την ιδανική ποσότητα κατανάλωσης υδατανθράκων, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ποιότητας των παραπάνω για την καλή υγεία. Πιο συγκεκριμένα, οι ενήλικες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 400 γρ. λαχανικών και φρούτων και 25γρ. φυτικών ινών την ημέρα. Από την άλλη, τα παιδιά άνω των 2 ετών πρέπει να καταναλώνουν υδατάνθρακες που.να προέρχονται κυρίως από δημητριακά ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα και όσπρια.

 

 

Για την πρόσληψη λαχανικών και φρούτων στα παιδιά ο ΠΟΥ προτείνει:

  • 2–5 ετών: τουλάχιστον 250 γρ. την ημέρα
  • 6–9 ετών: τουλάχιστον 350 γρ. την ημέρα
  • 10 ετών και άνω: τουλάχιστον 400 γρ. την ημέρα

Και για την πρόσληψη φυτικών ινών:

  • 2–5 ετών: τουλάχιστον 15 γρ. την ημέρα
  • 6–9 ετών: τουλάχιστον 21 γρ.την ημέρα
  • 10 ετών και άνω: τουλάχιστον 25 γρ.την ημέρα

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada