Home / Wellness  / Mind  / Γιατί απολαμβάνουμε τις ταινίες τρόμου;

Γιατί απολαμβάνουμε τις ταινίες τρόμου;

ταινίες τρόμου
Έχεις αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι ταινίες τρόμου έχουν το δικό τους φανατικό κοινό; Μπορεί για κάποιους από εμάς να φαίνεται περίεργο, ωστόσο πολλοί είναι οι άνθρωποι που απολαμβάνουν να βλέπουν ταινίες τρόμου ακριβώς όπως κάποιοι τις ρομαντικές κομεντί. Τι σημαίνει όμως αυτό για την ανθρώπινη ψυχολογία;

 

Η αλήθεια είναι, πως υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα και κρύβεται μέσα στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης. Πρακτικά μιλώντας, μία ταινία τρόμου δεν έχει τις ιδιότητες που έχουν τα υπόλοιπα είδη ταινιών-.εκτός φυσικά από τα δράματα-δηλαδή να μας χαλαρώσουν και να μας κάνουν να περάσουμε όμορφα την ώρα μας στον κινηματογράφο ή στο σπίτι. Οι ταινίες τρόμου σε φέρνουν σε εγρήγορση, σε τρομάζουν-αυτό ακριβώς είναι και το ζητούμενο φυσικά-και, πολλές φορές, σε κάνουν να μην μπορείς να κοιμηθείς τα βράδια. Ακούγεται σαν μία βασανιστική εμπειρία,.που για πολλούς όμως είναι άκρως σαγηνευτική.

 

Πώς ο φόβος καταλήγει σε ικανοποίηση;

 

Ένας από τους κύριους λόγους που μερικοί άνθρωποι λατρεύουν τέτοιου είδους.ταινίες βρίσκεται στην ανθρώπινη ανάγκη για διέγερση. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Harvard Business Review, η έκθεση σε τρομακτικό περιεχόμενο και ακόμα η αναμονή σε αυτό έχει τη δυνατότητα να “τονώσει” τον οργανισμό τόσο ψυχικά, όσο και σωματικά. Καθώς οι παλμοί αυξάνονται, οι παλάμες μας ιδρώνουν και η αδρεναλίνη φτάνει στα ύψη, βιώνουμε ένα roller coaster συναισθημάτων, μία βόλτα, δηλαδή, όπου τα συναισθήματά μας ισορροπούν μεταξύ του φόβου, της ανακούφισης, της έντασης και τελικά της απελευθέρωσης. Όλη αυτή η κατάσταση, μέσα στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός μας παρακολουθώντας μία ταινία τρόμου,.διεγείρει τελικά τον οργανισμό, ο οποίος αφοσιώνεται στον φόβο και στην προσμονή, συναισθήματα που,.όμως, καταλήγουν σε ανακούφιση και σε μία αίσθηση ικανοποίησης και ολοκλήρωσης.

 

 
Μήπως όλα οφείλονται στα καταλειπόμενα ένστικτα επιβίωσης;

 

Η κατάσταση εγρήγορσης, μέσα στην οποία βρισκόμαστε όταν παρακολουθούμε ταινίες τρόμου,.στην πραγματικότητα αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση του ανθρώπινου οργανισμού, ως απάντηση σε ένα αντιληπτό επιβλαβές γεγονός ή μία επίθεση, η οποία απειλεί την επιβίωση. Όταν, λοιπόν, εκτιθέμεθα σε ένα τέτοιου είδους περιεχόμενο, ο εγκέφαλός μας ενεργοποιεί αυτή την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ακόμα και αν εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε ότι είμαστε ασφαλείς. Αυτή η κατάσταση οδηγεί σε μία υπερέκκριση αδρεναλίνης,.η οποία με τη σειρά της αυξάνει την ενέργειά μας, τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση, με σκοπό να ενεργοποιηθούν τα ένστικτα επιβίωσης.

 

Γιατί, όμως, ενεργοποιούνται αυτά τα ένστικτα, αφού γνωρίζουμε ότι είμαστε ασφαλείς;

 

Μία καλογυρισμένη ταινία τρόμου μπορεί να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Μπορεί να μας μεταφέρει σε έναν κόσμο κινδύνου και φόβου, κάνοντάς μας να βιώσουμε ό,τι ακριβώς.βιώνουν και οι χαρακτήρες της ταινίας, σαν να αντιμετωπίζουμε και εμείς οι ίδιοι τις ίδιες απειλές και προκλήσεις.

 

 
Σαν να βρισκόμαστε σε προσομοίωση…

 

Η παρακολούθηση ταινιών τρόμου λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο ως προσομοιωτής. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, βλέποντας μία τέτοιου είδους ταινία είναι.σαν να βιώνουμε στην πραγματικότητα ένα σενάριο απειλής. Αυτή η ψευδής αίσθηση μάς κάνει να αντιμετωπίζουμε τους φόβους και τα άγχη μας μέσα σε ένα ελεγχόμενο και ασφαλές περιβάλλον. Η αντιμετώπιση αυτών των φόβων λειτουργεί σαν μία μορφή επιβράβευσης για τον οργανισμό:.Νιώθουμε γενναίοι και ατρόμητοι, με την αυτοπεποίθησή μας να βρίσκεται στα ύψη.

 

Με λίγα λόγια, η παρακολούθηση ταινιών τρόμου μάς μεταφέρει, έστω και για λίγο,.σε μία διαφορετική πραγματικότητα, μέσα στην οποία καταφέρνουμε να αντιμετωπίσουμε πλασματικά όλους μας τους.φόβους και να ανακουφιστούμε από τα άγχη της καθημερινότητας

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada