Home / Famous Talks  / Ο δρόμος της Νίνας Μαζάνη είναι στρωμένος με μουσική και χιούμορ!

Ο δρόμος της Νίνας Μαζάνη είναι στρωμένος με μουσική και χιούμορ!

Η τέχνη πάντα τραβούσε σαν μαγνήτης τη Νίνα Μαζάνη. Ξεκίνησε από το θέατρο, αλλά, στην πορεία, η υπέροχη φωνή της την οδήγησε σε μελωδικά μονοπάτια! Ήδη μας έχει δώσει μουσικά “διαμαντάκια” -από το υπέροχο Modern Times και τη διασκευή του “Η νύχτα μυρίζει γιασεμί” μέχρι τη “Γιορτή” σε συνεργασία με τον Πάνο Μουζουράκη, που ακούγεται στη “Γη της Ελιάς”. Έχει συνδέσει τη φωνή της με αγαπημένους χαρακτήρες της Disney, μοιράζεται χιουμοριστικές ιστορίες ως Irina Mazanova και είμαστε σίγουροι πως έχει πολλά ακόμα -και ωραία- να μας χαρίσει…
 
Ονειρευόσουν από μικρή να ακολουθήσεις τον δρόμο της μουσικής και της υποκριτικής;

Η αλήθεια είναι ότι πάντα είχα μία λατρεία για τις τέχνες και οτιδήποτε μπορεί να με κάνει να εκφραστώ ελεύθερα. Είμαι πιο κοντά στο θέατρο, αλλά, όταν ανακάλυψα ότι μπορώ να τραγουδήσω και να κάνω πράγματα με τη φωνή μου, με ενθουσίασε πάρα πολύ και έτσι κατευθύνθηκα προς τα εκεί.

 

Πολλοί λένε ότι ο καλλιτεχνικός χώρος κρύβει τεράστιο ανταγωνισμό και πολλές δυσκολίες. Υπήρξε ποτέ κάτι που να σε έκανε να έχεις δεύτερες σκέψεις;

Πέρα από επάγγελμα, η τέχνη είναι ένας τρόπος για να υπάρχεις, να ζεις και να εκφράζεσαι, οπότε θα μου ήταν τρομερά δύσκολο να σταματήσω. Δεν υπήρξε κάποια στιγμή που να το σκέφτηκα, αλλά υπήρξαν στιγμές που αναρωτιόμουν τι άλλο μπορώ να κάνω για να το υποστηρίξω καλύτερα. Για παράδειγμα, αν κάποιος είναι άνθρωπος της φύσης και του αρέσει να τρέχει επαγγελματικά μαραθώνιους στα βουνά, αλλά ξαφνικά δεν μπορεί να το υποστηρίξει με αυτόν τον τρόπο, αυτό δε σημαίνει ότι θα σταματήσει να αγαπάει τη φύση και να βρίσκει ευκαιρίες να έρχεται σε σύνδεση με αυτήν.

 

Πώς ένιωσες όταν κυκλοφόρησες το πρώτο σου τραγούδι Modern Times; Γιατί αποφάσισες να κάνεις το ντεμπούτο σου στην αγγλική γλώσσα;

Περίμενα πάρα πολύ καιρό γι’ αυτήν τη στιγμή! Ήταν κάτι που το οργάνωσα πολύ, με άγχος, τολμώντας πράγματα που με έκαναν να νιώσω περήφανη για τον εαυτό μου, βρίσκοντας όλους τους ανθρώπους που θα συμβάλλουν σε αυτό. Δεν ήταν απλά το πρώτο μου τραγούδι, αλλά ένα βήμα τόλμης. Ένιωσα -και νιώθω ακόμα- πάρα πολύ ωραία με αυτό, αναπολώντας μέχρι και σήμερα το πόσο όμορφα είχα περάσει.

Όσον αφορά στην αγγλική γλώσσα, σχετίζεται με τις αναφορές μου. Ξεκίνησα με διάφορα είδη μουσικής, από Κότσιρα και Ψαραντώνη, μέχρι U2 και άλλους πολλούς καλλιτέχνες. Έβρισκα νέους δρόμους για να ανακαλύπτω τη μουσική και κάπου στα “σκοτεινά”, με χιούμορ, χρόνια της φοιτητικής μου ζωής ήρθε και κούμπωσε η blues μουσική, η οποία είναι ως επί το πλείστον ξένη μουσική και η οποία συνδέθηκε πολύ καλά και με τη φωνή μου.

 

Τραγούδησες για τις ταινίες Lion King και Encanto της Disney. Πώς θα περιέγραφες αυτήν την εμπειρία και πώς νιώθεις που η φωνή σου έχει συνδεθεί πια με τόσο αγαπημένους χαρακτήρες;

Αυτή η εμπειρία ήταν από τις καλύτερες! Οτιδήποτε είναι συνδεδεμένο με αστείες στιγμές, με παιδιά και κινούμενα σχέδια, με ιντριγκάρει πάρα πολύ. Είδα όλη την προετοιμασία και τη διαδικασία και ήταν τρομερό! Όλοι έχουμε υπάρξει παιδιά και έχουμε λατρέψει ταινίες της Disney -και όχι μόνο. Το να χαρίσεις τη φωνή σου και να δώσεις πνοή σε έναν χαρακτήρα είναι πραγματικά πολύ σπουδαίο.

 

Η Luisa του Encanto είναι ένας αντισυμβατικός γυναικείος χαρακτήρας, για τα πρότυπα της Disney. Πρόσφατα είδαμε και τις υπέροχες αντιδράσεις έγχρωμων παιδιών, βλέποντας την Ariel της Halle Bailey. Θεωρείς ότι ήρθε η στιγμή να αλλάξουν τα πρότυπα που προβάλλουν οι παιδικές ταινίες;

Νομίζω ότι το να εμπεριέχονται όλων των ειδών οι χαρακτήρες σε τέτοιου είδους ταινίες είναι σημαντικό. Όχι, όμως, με την έννοια του διαφορετικού, γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί. Το ζήτημα είναι ο καθένας να μπορεί να βρει τον εαυτό του, να ταυτιστεί. Δεν μπορούμε, πλέον, να ζούμε σε έναν κόσμο που μοιάζει να έχει άλλες προδιαγραφές και να μη βρίσκουμε κάτι που μας αφορά. Πρέπει να υπάρχει για τον καθένα από εμάς κάτι εκεί έξω, που θα μπορεί να θαυμάσει. Και όταν έχει να κάνει με παιδιά, καινούργιες τρυφερές προσωπικότητες που διαμορφώνονται σιγά-σιγά, είναι πολύ συγκινητικό και σωστό να υπάρχουν τέτοιες πρωτοβουλίες. Είναι κάτι που περιμένω να το βλέπουμε όλο και περισσότερο, χωρίς να χρειαστεί να σχολιάζεται τόσο. Να είναι κάτι φυσικό και δεδομένο!

 

Φέτος συνεργάστηκες με τον Πάνο Μουζουράκη για το τραγούδι “Η Γιορτή”, που γράφτηκε αποκλειστικά για τη σειρά “Γη της Ελιάς”. Πώς ήταν αυτή η μουσική συνάντηση;

Ήταν μία αλλόκοτη εμπειρία, όπως είναι και ο Πάνος, κάτι που λέω χαριτολογώντας φυσικά. Είναι ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης, έχει τρομερή χροιά και πάρα πολλή πλάκα. Το γεγονός ότι βρέθηκα, στα πρώτα μου βήματα, να έχω αυτήν τη συνεργασία με έκανε στην αρχή να ανυπομονώ για το τι θα συμβεί. Μόλις βρεθήκαμε στο studio, έγινε ένα touch, το οποίο είχε και συγκινητικές στιγμές. Το κομμάτι είναι πάρα πολύ δυνατό. Η δουλειά που έχουν κάνει η Ελένη Ζιώγα και ο Χρίστος Στυλιανού είναι τρομερή, οπότε ήταν μία πολύ όμορφη εμπειρία και κάτι διαφορετικό για εμένα. Χαίρομαι πολύ που συμμετείχα.

 

Πιστεύεις ότι η μουσική μπορεί να επηρεάσει την επιτυχία μίας σειράς;

Ναι, πιστεύω πως όλα συμβάλλουν. Ξεκινάμε από λεπτομέρειες και φτάνουμε στους ηθοποιούς, τη σκηνοθεσία και τη μουσική. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν ένα περιβάλλον και μία ατμόσφαιρα που μπορεί να κερδίσει τον θεατή. Χρειάζεται πολλή δουλειά και προσοχή στον κάθε παράγοντα, οπότε σίγουρα και η μουσική είναι κάτι που θα κάνει το κοινό να βιώσει πιο έντονα κάποιες στιγμές της σειράς.

Στο Instagram σου ανακαλύπτουμε και την Irina Mazanova! Πώς εμπνεύστηκες αυτήν την persona; Οι ιστορίες που μοιράζεται είναι βγαλμένες από τη δική σου ζωή;

Είναι μία ιστορία που άρχισε στην πρώτη καραντίνα, μία αιχμηρή περίοδος που ξεκίνησα να κάνω κάποια χιουμοριστικά πράγματα με την οικογένειά μου. Κάποια στιγμή αυτό βιντεοσκοπήθηκε. Ήταν μία υπόνοια ρόλου με προφορά από ξένες χώρες και κάποια στιγμή αποφάσισα να του δώσω όνομα και ζωή. Άρχισα να καταλαβαίνω ότι μαζί της εκφράζω πιο εύκολα κάποια πράγματα, τα οποία σε άλλη περίπτωση μπορεί να δίσταζα.

Αυτές οι ιστορίες είναι απλά μυθοπλασία, με χιουμοριστικό χαρακτήρα, που σατιρίζουν ορισμένες καταστάσεις. Υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες σε κάθε ιστορία που έχουν μία βάση. Είτε έχει συμβεί κάτι σε εμένα, είτε σε κάποιον γνωστό μου, είτε είναι κάτι που παρατήρησα.

 

Τα περισσότερα κορίτσια, επώνυμα ή μη, πασχίζουν να δείξουν μία άψογη εικόνα στο Intagram, ενώ εσύ οδηγείσαι από τη μουσική και το χιούμορ σου. Το επέλεξες γιατί είσαι έτσι ως άνθρωπος ή επειδή αναζητάς κάτι πιο αληθινό σε αυτόν τον ψηφιακό κόσμο;

Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε πέσει, μία ή περισσότερες φορές, στη λούπα του να παρουσιάσουμε κάτι άλλο. Έτσι ξεκίνησε αυτό και έγινε μόδα. Σε πρώτο επίπεδο, σε όλους αρέσει να βγάζουν ωραίες φωτογραφίες. Η εικόνα, όμως, επηρέασε πολύ την ψυχολογία μας και αρχίσαμε να λειτουργούμε με βάση το ωραίο, όχι μόνο στα social media, αλλά και στην πραγματική ζωή. Κι αυτό είναι επικίνδυνο! Έχω μπει κι εγώ κάποια στιγμή σε αυτήν τη συνθήκη, στο να παρουσιάζω τα πάντα όμορφα.

Σίγουρα, όμως, δεν μπορούμε να δείξουμε ακριβώς τον πραγματικό μας εαυτό στο Instagram. Εγώ αυτό που έκανα εξαρχής ήταν να κοινοποιώ πράγματα από τη δουλειά μου και πράγματα που νιώθω ότι με εκφράζουν. Απλά συνειδητοποίησα αργότερα ότι δε με ενδιέφερε να το κάνω αυτό με περιτύλιγμα και χρυσόσκονη. Προτιμώ να είναι αληθινό και να βρει κάποιος κάτι όμορφο, άσχημο ή αδιάφορο, παρά να είναι κάτι που λάμπει και είναι προσιτό σε όλους.

 

Περνώντας στον πραγματικό κόσμο, τι θα ήθελες να αλλάξεις γύρω σου;

Δεν είναι ακριβώς ένα σύνολο στο μυαλό μου, αλλά μεμονωμένες προσωπικότητες… Ιδανικά θα ήθελα όλοι να ψάχνουμε προς τα μέσα μας, να κάνουμε μία ψυχοθεραπεία, είτε αυτό είναι με έναν ειδικό άνθρωπο, είτε με τον εαυτό μας ή με τους φίλους μας. Υπάρχει κάτι που είναι κοινό σε όλους μας… Θεωρώ ότι όλοι είμαστε καλοί άνθρωποι, αλλά υπάρχει πολύ θυμός και θα ήταν καλό όλοι να κάνουμε μία ενδοσκόπηση, για να μπορέσουμε να ζήσουμε πιο ελεύθεροι. Υπάρχει πολλή ομορφιά εκεί έξω και αξίζει να τη βρούμε.

 

 

Και τα επόμενα καλλιτεχνικά σου σχέδια;

Μπορείτε να περιμένετε σίγουρα καινούργια τραγούδια, που θα έρθουν σύντομα. Ψάχνουμε να βρούμε το πιο ταιριαστό για μένα, από θέμα στίχων, ύφους και μελωδίας. Είμαι πολύ χαρούμενη για τους συνεργάτες που έχω και τους εμπιστεύομαι πολύ, οπότε αγωνιώ και περιμένω. Ετοιμάζουμε και κάποιες εμφανίσεις τον χειμώνα και συνεργασίες σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών.

 

 

Q&A

Το πρώτο τραγούδι που τραγούδησα: Δε θυμάμαι ακριβώς, αλλά έχω μία έντονη ανάμνηση ότι είναι High-5.

Με ποιον καλλιτέχνη ταυτίζεσαι περισσότερο: Είναι ένα πολύ μεγάλο παζλ, δεν υπάρχει μόνο ένας.

Μία φράση από ταινία που σε “στιγμάτισε”: Run Forrest run!

Αν η ζωή σου ήταν είδος μουσικής ποιο θα ήταν: Όταν είμαι στα πιο “σκοτεινά” μου blues και στα πιο “φωτεινά” μου funk.

Ένα τρελό σου όνειρο: Να βρεθώ σε κάποιον μαραθώνιο μουσικής στην ύπαιρθο, κάπου πολύ ελεύθερη με τη μουσική και να μην σκέφτομαι τίποτα!

 

νίνα μαζάνη

 

Instagram: nina_mazani

YouTube Channel: Nina Mazani

[email protected]

"I believe, every day, you should have at least one exquisite moment." -Audrey Hepburn Σινεφίλ, πεισματάρα και υπερβολικά αισιόδοξη. Ονειρεύομαι μια ζωή γεμάτη μόδα και ταξίδια.