Home / Good Life  / Jackfruit: Το αγαπημένο φρούτο-υποκατάστατο κρέατος των vegans!

Jackfruit: Το αγαπημένο φρούτο-υποκατάστατο κρέατος των vegans!

Το Jackfruit είναι ένα εξωτικό φρούτο με μεγάλη διατροφική αξία και αποτελεί ένα γευστικότατο υποκατάστατο κρέατος, που λατρεύουν οι vegans!

 

Τα τελευταία χρόνια η vegan διατροφή και φιλοσοφία έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, με ολοένα και περισσότερους υποστηρικτές. Για τους φανατικούς κρεατοφάγους, βέβαια, πάντα υπάρχει η απορία τι μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας, όχι μόνο γευστικά, αλλά και σε διατροφικιή αξία. Το jackfruit (στα ελληνικά αρτόκαρπος) δίνει την απάντηση!

 

Το συγκεριμένο φρούτο μάς έρχεται από εξωτικά μέρη, όπως η Ινδία, και ευδοκιμεί σε μέρη τροπικά. Είναι μεγάλο (έως και 45 κιλά), οβάλ σχήματος, κιτρινοπράσινου χρώματος, με υφή πατάτας. Είναι το εθνικό φρούτο του Bangladesh και έχει γλυκιά γεύση.

 

Jackfruit

 
Η διατροφική του αξία

Το Jackfruit έχει πλούσια διατροφική αξία, ενώ παρέχει στον οργανισμό τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, από αυτά που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών του. Περιέχει αρκετά γραμμάρια φυτικών ινών και Βιταμίνη Β, με αποτέλεσμα να δημιουργεί κορεσμό και να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό. Ιδανικά, πρέπει να συνδυάζεται με πηγές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως φασόλια ή ψωμί ολικής άλεσης.

 

Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

Το Jackfruit είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, Βιταμίνη Α, καροτενοειδή (προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες και βοηθούν τον οργανισμό να λειτουργεί σωστά). Επίσης, διαθέτει Βιταμίνη C, βοηθώντας στη θωράκιση του ανοσοποιητικού, στην παραγωγή του κολλαγόνου και στη διευκόλυνση απορρόφησης του σιδήρου. Σημαντική είναι και η ικανοποιητική ποσότητα σε φυτικές ίνες που παρέχει για την καλή λειτουργία του εντέρου. Τέλος, διαθέτει λιγνάνες, ισοφλαβόνες και σαπωνίνες, φυτοθρεπτικά συστατικά με αντικαρκινικές, αντιυπερτασικές και αντιγηραντικές ιδιότητες. Η Νιασίνη (Βιταμίνη Β3) την οποία περιέχει, βοηθάει στον ενεργειακό μεταβολισμό, τη νευρική λειτουργία και τη σύνθεση ορισμένων ορμονών.

 

Σημαντικό για την υγεία

Το Jackfruit βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εντέρου και στον διαβήτη λόγω των φυτικών ινών, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και σε δερματικά προβλήματα. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας σε χοληστερόλη, ενδείκνυται για άτομα με υψηλή χοληστερόλη.

Προσοχή! Σε περίπτωση αλλεργίας και συγκεκριμένα στη γύρη σημύδας, καλό είναι να αποφεύγεται. 

 

Jackfruit

 

Πώς μπορείς να το φας;

Το Jackfruit μπορεί να καταναλωθεί ωμό ή μαγειρεμένο, αφού αφαιρέσεις τα σπόρια του και το ξεφλουδίσεις εξωτερικά με μαχαίρι. Ο καρπός μπορεί να καταναλωθεί ωμός ή να μαγειρευτεί σε γλυκά και αλμυρά πιάτα, σε σούπες ή να συνδυαστεί με γιαούρτι.

Τα σπόρια του είναι βρώσιμα, καθώς μπορούν να ψηθούν ή να βράσουν και στη συνέχεια να συνδυαστούν με καρυκεύματα. Λόγω της υφής του, το Jackfruit μπορεί να μαγειρευτεί όπως και το κρέας, ενώ αποτελεί ιδανική γέμιση για tacos.

Δυστυχώς, επειδή προέρχεται από εξωτικά μέρη, δύσκολα το βρίσκει κανείς φρέσκο σε μανάβικα και παντοπωλεία, κυκλοφορεί, όμως, σε κονσέρβα.

 

 

Είτε είσαι vegan είτε όχι, μπορείς να το δοκιμάσεις και να το εντάξεις στη διατροφή σου. Είναι ωραίο να ανακαλύπτεις νέες γεύσεις, ειδικά όταν έχουν να προσφέρουν τόσα καλά στον οργανισμό σου!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath