Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Πώς σχετίζεται το άσθμα με τη διατροφή;

Πώς σχετίζεται το άσθμα με τη διατροφή;

άσθμα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος, διερευνούμε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η διατροφή σε μία χρόνια αναπνευστική νόσο. Παρακάτω, θα διαβάσετε χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το άσθμα και πώς η διατροφή συνδέεται με αυτό.

 

Γράφουν οι Ειρήνη Κοντοπίδου, Μαίρη Μιχελή & Γεωργία Γεωργίου, Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι, MSc.

 

Τι είναι το άσθμα;

Το άσθμα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης διαταραχή του αναπνευστικού συστήματος, η οποία επηρεάζει συνήθως το 10% των παιδιών. Το 50% της αιτιολογίας της είναι γενετική, αλλά το υπόλοιπο 50% μπορεί να επηρεαστεί και να ελεγχθεί με κάποιο τρόπο.

 

Υπάρχει θεραπεία για το άσθμα;

Μέχρι και σήμερα, δεν υπάρχει κάποια γνωστή θεραπεία για το άσθμα. Ωστόσο, υπάρχουν υποβοηθητικοί τρόποι, με τους οποίους οι περισσότεροι πάσχοντες μπορούν και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα συμπτώματα. Τα κρούσματα άσθματος φαίνεται να έχουν μία αυξητική τάση, γεγονός που προβληματίζει τους ειδικούς. Ειδικότερα, στην Ελλάδα το 6,6% του πληθυσμού έχει διαγνωσθεί με άσθμα. Το ποσοστό αυτό είναι λίγο υψηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρώπης, το οποίο κυμαίνεται σε ποσοστό 5,1%.

 

Άσθμα και Βιταμίνη D

Μία από τις αιτίες εμφάνισης του άσθματος τα τελευταία χρόνια είναι η έλλειψη της βιταμίνης D. Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη. Ο οργανισμός μας μπορεί να συνθέσει από μόνος του τη βιταμίνη D, από τη χοληστερόλη που υπάρχει κάτω από το δέρμα μας και την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας.

Τα παιδιά, πλέον, είναι γεγονός ότι αμελούν το παιχνίδι στον ήλιο. Η σύγχρονη μορφή ζωής τα προτρέπει να ασχολούνται περισσότερο με δραστηριότητες μέσα στο σπίτι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός τους να μην παράγει επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D έχει προστατευτική δράση απέναντι σε περιστατικά έξαρσης άσθματος.

 

 

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Μεγάλη πηγή σε βιταμίνη D είναι και η ομάδα των γαλακτοκομικών τροφίμων. Τα γαλακτοκομικά έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν ως μία από τις αιτίες άσθματος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν επαρκείς έρευνες που να στηρίζουν αυτόν τον μύθο. Αντίθετα, Εθνικοί Οργανισμοί σχετικά με τη νόσο, δε συστήνουν τη συστηματική αποφυγή των γαλακτοκομικών για τη διαχείριση του άσθματος. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα γάλακτος δεν αυξάνουν τη βλέννα, όπως πιστεύεται.

Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί σε γαλακτοκομικά, θαλασσινά, σιτάρι και ξηρούς καρπούς, μπορεί επίσης να έχουν άσθμα ή να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν. Επίσης, οι ασθενείς με άσθμα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν οστεοπόρωση, εξαιτίας της συχνής κατανάλωσης στεροδειδών φαρμάκων. Για αυτόν τον λόγο, είναι απαραίτητο να καταναλώνουν προϊόντα γάλακτος, πλούσια σε ασβέστιο, για την καλύτερη σκελετική τους υγεία. Αυτά θα πρέπει να αποφεύγονται μόνο με εντολή γιατρού και εφόσον αντικαθίστανται με άλλες πηγές ασβεστίου.

 

 

Αντιοξειδωτικά

Μία ακόμα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ομάδα εφήβων, σημείωσε μείωση των συμπτωμάτων άσθματος, μετά την αύξηση κατανάλωσης ρυζιού, ξηρών καρπών, αμύλου και λαχανικών. Η έρευνα έδειξε ότι, αν αυτά τα αποτελέσματα γενικευτούν και αυξηθεί η κατανάλωση αυτών των τροφίμων, είναι πιθανό να σημειωθεί μείωση στα συμπτώματα του άσθματος.

Επίσης, είναι γνωστό ότι το οξειδωτικό στρες διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην παθοφυσιολογία του άσθματος. Το οξειδωτικό άγχος συνεισφέρει αρνητικά στην εμφάνιση και την επιδείνωση της νόσου του άσθματος. Αυτό, λοιπόν, είναι δυνατόν να αντιμετωπισθεί μέσω αντιοξειδωτικών συστατικών, όπως οι βιταμίνες E και C, τα καροτενοειδή, το λυκοπένιο και τα φλαβονοειδή. Συστατικά που τα προσλαμβάνουμε μέσω της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

 

 

Λιπαρά και άσθμα

Τέλος, τα καλά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-3 λιπαρά) επιδρούν ως αντιφλεγμονώδεις παράγοντες και οδηγούν στη μείωση περιστατικών άσθματος. Ωστόσο, σημαντική είναι και η αναλογία μεταξύ ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων. Τα ω-6 λιπαρά είναι αυτά που ενισχύουν τη φλεγμονή, ενώ τα ω-3 αυτά που τη μειώνουν. Οι περισσότερες μελέτες δεν καταλήγουν σε τεκμηριωμένα συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά τους. Ωστόσο, αναφέρουν τη βελτίωση των συμπτωμάτων, όταν η διατροφή εμπλουτίζεται με αυτά.

 

 

Junk Food

Έρευνα έδειξε ότι οι κακές διατροφικές συνήθειες και η κατανάλωση junk food οδηγούν σε αύξηση περιστατικών άσθματος. Έρευνα, που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 500.000 παιδιών σε 51 διαφορετικές χώρες του κόσμου, ανέφερε πως οι κακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση των περιστατικών άσθματος και εκζέματος. Επίσης, φάνηκε η προστατευτική δράση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.

Έφηβοι, που καταναλώνουν fast food 3 φορές ή περισσότερο την εβδομάδα, έχουν 40% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρό άσθμα. Καθηγητές από το Πανεπιστήμιο του Nottingham της Αγγλίας και του Auckland της Νέας Ζηλανδίας ανάφεραν πως για παιδιά ηλικίας 6 ή 7 ετών το ποσοστό φτάνει στο 27%.

Οι ίδιοι επιστήμονες επισημαίνουν πως η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων λαχανικών και φρούτων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος κατά περίπου 11%. Καταγράφουν χαρακτηριστικά πως, αν η σύνδεση φανεί αιτιακή, τότε τα στοιχεία αυτά έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη δημόσια υγεία.

 

άσθμα

 

Βότανα και άσθμα

Ταυτόχρονα, έρευνα από τη Βρετανική Επιτροπή για την καμπάνια Άσθματος ανακάλυψε ότι το 60% των ατόμων που πάσχουν από μέτριο άσθμα και το 70% αυτών που πάσχουν από σοβαρό άσθμα έχουν χρησιμοποιήσει εναλλακτικές θεραπείες για να βελτιώσουν ή θεραπεύσουν την πάθησή τους.

Μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα από gingko biloba δρα ως αντιφλεγμονώδες και μειώνει το βροχοσπασμό σε ασθματικούς ασθενείς μέσα σε 8 εβδομάδες χρήσης, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου. Τα τελευταία χρόνια και η μαριχουάνα έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του άσθματος. Έρευνες δείχνουν ότι η χρήση της επιφέρει σημαντική μείωση στην αντίσταση των αεραγωγών και έχει μία ενεργή βρογχοδιασταλτική επίδραση σε ασθματικούς ασθενείς. Ακόμη, τα κινέζικα βότανα είναι τα πιο δημοφιλή στην εναλλακτική θεραπεία του άσθματος.

Βέβαια, δεν υπάρχει καμία επαναλαμβανόμενη τεκμηρίωση για τη χρήση βοτάνων ή φυτικών θεραπειών στο άσθμα. Αναλογιζόμενοι το πόσο δημοφιλείς είναι τέτοιου είδους θεραπείες, περισσότερες κλινικές έρευνες, πιο αυστηρά σχεδιασμένες, θα πρέπει να γίνουν ώστε με σιγουριά να μπορούμε να συστήσουμε κάτι τέτοιο.

 

 

Πηγή: medNutrition.gr

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?