Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Φυτικά Εναλλακτικά Κρέατος: Όσα πρέπει να ξέρεις!

Φυτικά Εναλλακτικά Κρέατος: Όσα πρέπει να ξέρεις!

Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερα άτομα επιλέγουν να στραφούν προς μια χορτοφαγική διατροφή, για πολλούς λόγους. Είτε πρόκειται για ανάγκη, τάση ή στάση ζωής, φαίνεται πως αποτελεί μια απόφαση που σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον. Μια σωστά σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σου σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και σχετίζεται με χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα, καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους και χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.

 

Αν ακολουθείς ήδη μια χορτοφαγική διατροφή, αν βρίσκεσαι στη φάση της μετάβασης, ακόμα και αν θέλεις απλώς να περιορίσεις την κατανάλωση κρέατος, πιθανώς θα έχεις παρατηρήσει ότι, πλέον, είναι διαθέσιμα στο εμπόριο φυτικά εναλλακτικά κρέατος. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις περισσότερες πληροφορίες για αυτά τα προϊόντα!

 
 
Τι είναι τα φυτικά εναλλακτικά κρέατος;

Τα φυτικά εναλλακτικά κρέατος είναι φτιαγμένα από συστατικά φυτικής προέλευσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συνταγές που περιέχουν παραδοσιακά κρέας, μετατρέποντας τα αντίστοιχα πιάτα σε χορτοφαγικά ή vegan. Μπορείς, λοιπόν, να βρεις, ευρέως σε σούπερ μάρκετ φυτικά εναλλακτικά κρέατος σε οποιαδήποτε μορφή: burger, φυτικά «κεφτεδάκια»nuggets κ.ά. και να δημιουργήσεις νόστιμα γεύματα που θα έχουν παρόμοια γεύση, εμφάνιση και υφή με αυτή του κρέατος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους;

 

Είναι πηγή πρωτεΐνης

Τα προϊόντα αυτά περιέχουν πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, οι οποίες είναι απαραίτητες για την αύξηση και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, συμβάλλουν στη συντήρηση και επιδιόρθωση των κυττάρων και των ιστών και συμμετέχουν στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Είναι πηγή συμπυκνωμένης πρωτεΐνης, η οποία, κυρίως, προέρχεται από τη σόγια. Η πρωτεΐνη σόγιας θεωρείται εφάμιλλης βιολογικής αξίας με αυτή του κρέατος, καθώς, σε αντίθεση με άλλες φυτικές πηγές πρωτεΐνης, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς ποσότητες. Επιπλέον, η σόγια περιέχει μόνο φυτικά λιπαρά, δεν περιέχει χοληστερόλη, ενώ σου παρέχει και πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο.

 

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Τα φυτικά εναλλακτικά κρέατος περιέχουν διάφορα συστατικά φυτικής προέλευσης. Πέραν από τη σόγια, περιέχουν και λαχανικά, τα οποία αυξάνουν το περιεχόμενο σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι ευεργετικές για την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου, ενώ συμβάλλουν και στην αύξηση του αισθήματος κορεσμού. Αυτό αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα, καθώς οι «Δυτικού τύπου» δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας είναι χαμηλές σε φυτικές ίνες και σε άλλα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, έχοντας σχετιστεί με αρνητικές συνέπειες για την υγεία!

 

Έχουν χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα

Η μείωση της κατανάλωσης κρέατος φαίνεται να είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, της υπερβολικής χρήσης νερού, αλλά και την υποβάθμιση του εδάφους. Αντίθετα οι φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως η σόγια, έχουν χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα. Η παραγωγή και η κατανάλωση των φυτικών εναλλακτικών κρέατος , λοιπόν, είναι λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον.

Τι να προσέξεις

Αν κι εσύ προσπαθείς να αντικαταστήσεις ή να μειώσεις το κρέας στη διατροφή σου ή έχεις κάνει, ήδη, τη μετάβαση σε μια χορτοφαγική δίαιτα, τα φυτικά εναλλακτικά κρέατος μπορούν να αποτελέσουν μία από τις διαθέσιμες επιλογές στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου μαζί με άλλα χορτοφαγικά γεύματα, όπως τα όσπρια ή τα λαδερά λαχανικά! Πριν βάλεις τη συσκευασία στο καλαθάκι σου είναι πολύ σημαντικό να επιλέξεις προϊόντα με ανακυκλώσιμη συσκευασία για όσο το δυνατόν χαμηλότερο οικολογικό αποτύπωμα και να διαβάσεις τη διατροφική της ετικέτα. Διάλεξε προϊόντα που αναγράφουν λεπτομερώς τα συστατικά που περιέχουν, που να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και χαμηλότερα σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά και σάκχαρα. Στόχευσε στην πρωτεΐνη σόγιας, λόγω της υψηλής βιολογικής της αξίας!

 

Τέλος, αν συγκεντρώνεις καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου ή χρειάζεται να ακολουθήσεις μια διατροφή χαμηλή σε νάτριο, είναι σημαντικό να συνυπολογίσεις και την ποσότητα αλατιού που περιέχουν και να επιλέξεις εκείνο με τη μικρότερη ποσότητα.

 

Πηγή εδώ.

[email protected]

Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι πτυχιούχος Διαιτολόγος Διατροφολόγος, MSc και παρέχει υπηρεσίες τροποποίησης διατροφικής συμπεριφοράς για πάνω από 15 χρόνια, τόσο δια ζώσης στο Παγκράτι, όσο και online, μέσω skype ή viber, σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις διαιτολογικές συνεδρίες του συνδυάζει την ευρύτερη επιστημονική γνώση με την προσωπική του εμπειρία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Είναι ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο και συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο “Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας”.