Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Χορτοφαγική διατροφή: Μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα;

Χορτοφαγική διατροφή: Μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα;

Στον 21ο αιώνα, τόσο η χορτοφαγική διατροφή όσο και ο vegan τρόπος ζωής είναι πασίγνωστος. Τα social media, η τηλεόραση και το ίντερνετ είναι γεμάτα από συνεντεύξεις, έρευνες και ανθρώπους που υποστηρίζουν έναν τρόπο διατροφής μακριά από ζωικές τροφές ή και παράγωγα τους. Ότι υπάρχουν αμέτρητα οφέλη για την υγεία μας από μία τέτοια διατροφής δεν αμφισβητείται πια, όταν και εφόσον συνδυάζεται με μία θρεπτική και πλούσια σε ποικιλία διατροφή.

 

Ωστόσο, μέχρι που φτάνουν τα πλεονεκτήματα της; Μπορεί μια vegan ή χορτογραφική διατροφή να είναι ωφέλιμη για την γονιμότητα; Πέρα από τη μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, μια νέα μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνει ότι η χορτοφαγική διατροφή μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τη γονιμότητά σου. Οι επιλογές διατροφής και τρόπου ζωής είναι σημαντικές για τους άνδρες και τις γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Επομένως μια οδός που θα έπρεπε να εξεταστεί είναι μια φυτική, vegan διατροφή.

 

 

Το μυστικό της υγιεινής διατροφής για τους άνδρες και τις γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η ποικιλία, αλλά με έμφαση
  • στα δημητριακά ολικής αλέσεως (τρεις μερίδες ημερησίως),

  • τα όσπρια (ρεβύθια, φασόλια και φακές)

  • τους ανάμεικτους ανάλατους ξηρούς καρπούς,

  • τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά

 

Όλα τα παραπάνω καθρεπτίζουν μια χορτοφαγική ή και βίγκαν διατροφή! Έτσι άξαφνα, λοιπόν, η ιδέα της χορτοφαγίας, για όσους δεν είναι ήδη χορτοφάγοι, μοιάζει σχεδόν ελκυστική. Πώς όμως βελτιώνονται οι πιθανότητες σύλληψης;

 

  1. Οι χορτοφάγοι έχουν μειωμένες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκοι, γεγονός που τελικά επηρεάζει τη γονιμότητα. Στις μέρες μας, η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, σακχάρων και εξευγενισμένων υδατανθράκων έχει αυξήσει τα ποσοστά παχυσαρκίας στους δυτικούς πολιτισμούς, γεγονός που, ως αποτέλεσμα, έχει μειώσει την ποιότητα και τον αριθμό των ανδρικών σπερματοζωαρίων κατά πάνω από 50%

  2. Τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα αυξάνουν τη γονιμότητα με αντιοξειδωτικά, φυτικές πρωτεΐνες και άλλες βιταμίνες. Τα αντιοξειδωτικά, που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά, συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες καταστρέφουν τις μεμβράνες του σπέρματος. Οι κατεστραμμένες μεμβράνες του σπέρματος προκαλούν έως και το 80% των περιπτώσεων υπογονιμότητας των ανδρών.

  3. Οι γιατροί τείνουν επίσης να συνιστούν ωμέγα-3 και φολικό οξύ στις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν. Αλλά επειδή τα θαλασσινά συχνά έχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, τα οποία συνδέονται με την υπογονιμότητα, προτείνουν να παίρνουν ωμέγα-3 λιπαρά από το λινέλαιο και τα καρύδια. Με αυτό κατά νου, το φολικό οξύ προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τα τρόφιμα σόγιας και τα φυλλώδη λαχανικά.

Ο βιγκανισμός και η χορτοφαγία μοιάζουν πολύ φιλικές επιλογές στην προσπάθεια σου για μία πιθανή κύηση. Ωστόσο, μη ξεχνάς πως για κάποιους είναι συνειδητός τρόπος ζωής, μία επιλογή για βελτίωση της συνολικής υγείας και μακροζωίας.

 

Πηγές:
  1. https://fertilityroad.com/can-vegan-fertility-diet-help-you-conceive/

  2. https://www.greenmatters.com/p/vegan-diet-fertility

 

Το άρθρο “ Χορτοφαγική διατροφή: Μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα;” συντάχθηκε από την ομάδα της Restart Diet – Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο CozyVibe.
Ακολουθήστε τη Restart Diet σε InstagramFacebook & στο προσωπικό τους Site για οδηγίες σε σχέση με τη διατροφή σας, βίντεο με συνταγές & λύσεις για την οργάνωση της δίαιτάς σας.

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος