Home / Good Life  / Σίκινος: Ταξίδι στην αυθεντική κυκλαδίτικη ομορφιά

Σίκινος: Ταξίδι στην αυθεντική κυκλαδίτικη ομορφιά

Η Σίκινος είναι ένα μικρό νησί στις Κυκλάδες, κατάλληλο για ήσυχες και γαλήνιες αποδράσεις. Φημίζεται για την αυθεντική κυκλαδίτικη ομορφιά του, με όμορφα φυσικά τοπία που περιτριγυρίζουν κάθε γωνιά της. Ο παραδοσιακός της χαρακτήρας κάνει το νησί τον κατάλληλο προορισμό για ξεκούραση και χαλάρωση. Ταξίδεψε στη Σίκινο για διακοπές με αυθεντικό άρωμα Ελλάδας.

 

Η Σίκινος και η Χώρα της ενσαρκώνουν την έννοια της παραδοσιακής κυκλαδίτικης ομορφιάς. Το νησί έχει δύο οικισμούς, το παλαιότερο Κάστρο και το νεότερο Χωριό. Μία βόλτα στο κέντρο της Χώρας είναι αρκετή για να θαυμάσεις τα κλασικά κυκλαδίτικα αρχοντικά και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Στη Χώρα, κάθε καλοκαίρι, λειτουργεί έκθεση εικόνων της μεταβυζαντινής εποχής, της λεγόμενης Κρητικής Σχολής. Η έκθεση αυτή φιλοξενείται στον πρώτο όροφο του Δημοτικού καταστήματος, στην κεντρική πλατεία.

 

Σίκινος

 

Το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής

Επίσης, αξίζει να επισκεφτείς το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, το οποίο βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Χώρας. Χτισμένο ακριβώς στην άκρη του βράχου, δίνει την εντύπωση ενός κάστρου, χαρίζοντας ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα των Κυκλάδων.

 

Σίκινος Ζωοδόχος Πηγή

 

Μαύρη Σπηλιά

Στη Χώρα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, μπορείς να επισκεφτείς τη Μαύρη Σπηλιά, η οποία βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας, κάτω από το μοναστήρι της Χρυσοπηγής. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σπηλιά των Κυκλάδων και είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα.

 

Η Επισκοπή

Η Σίκινος φημίζεται και για τα μνημεία της, όπως η Επισκοπή. Βρίσκεται μέσα στην άγρια φύση της νησιωτικής ενδοχώρας, περιτριγυρισμένο από βυζαντινά παρεκκλήσια, κελιά, ερείπια αρχαίων οικοδομημάτων, τμήματα τειχών, όστρακα αγγείων και κομμάτια μαρμάρινων γλυπτών. Αρχικά, είχε θεωρηθεί ναός του Πυθίου Απόλλωνα.

 

 Επισκοπή Σίκινος

 

Οινοποιείο Σικίνου

Στην αρχαιότητα, η Σίκινος φημιζόταν για την παραγωγή και την ποιότητα του κρασιού της, γι’ αυτό και ήταν γνωστή ως Οινοή. Επομένως, δεν πρέπει να παραλείψεις την επίσκεψη στο οινοποιείο του νησιού. Βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά της Σικίνου, 2,5 χιλιόμετρα από τη Χώρα. Το Οινοποιείο Μάναλη διαθέτει έναν εντυπωσιακό οικολογικό αμπελώνα. Μάλιστα, οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου λειτουργούν αποκλειστικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και είναι επισκέψιμες. Μετά την ξενάγηση και την οινογευσία μπορείτε να απολαύσετε ένα γεύμα με παραδοσιακές γεύσεις, άφθονο κρασί και θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου από τη μία και στον αμπελώνα από την άλλη.

 

Οινοποιείο Μάναλης, Σίκινος

 

Παραλίες στη Σίκινο

Οι παραλίες του νησιού είναι ακριβώς αυτό που σου έρχεται στο μυαλό, όταν σκέφτεσαι καλοκαίρι σε ελληνικά νησιά. Η Σίκινος με τα καταγάλανα κρυστάλλινα νερά και την αστείρευτη φύση, προσφέρει ένα μοναδικό τοπίο χαλάρωσης και ηρεμίας. Ωστόσο, μόνο 3 από τις παραλίες του νησιού είναι προσβάσιμες. Για να επισκεφτείς της υπόλοιπες, θα χρειαστείς να τις προσεγγίσεις μέσω θαλάσσης ή ακόμα και με τα πόδια.

 

Αλοπρόνοια

Η μεγαλύτερη παραλία του νησιού βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το λιμάνι, στο γραφικό ψαροχώρι της Αλοπρόνοιας. Είναι μία αμμώδης παραλία με ρηχά νερά και το ιδανικό μέρος για ένα ξεκούραστο μπάνιο. Τα αρμυρίκια, που υπάρχουν στην παραλία, προσφέρουν άφθονη σκιά όλο το καλοκαίρι. Φυσικά, τα γραφικά λευκά και κυκλαδίτικα κτίσματα προσφέρουν μία μοναδική θέα.

 

 

Διαλισκάρι

Η παραλία Διαλισκάρι βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Αλοπρόνοιας. Είναι ένα μικρό, φυσικό λιμανάκι με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα νερά και αλμυρίκια. Παρά το γεγονός ότι είναι περιορισμένη σε έκταση, έχει αρκετά μεγάλο πλάτος. Η παραλία περιβάλλεται από βράχους, οι οποίοι είναι κατάλληλοι για εξερεύνηση με μάσκα και ψαροντούφεκο. Επίσης, είναι μία απόμερη παραλία, ιδανική για ελεύθερο camping. Μάλιστα, είναι και pet friendly, καθώς, βάση νόμου, επιτρέπεται να κάνουν μπάνιο και τα κατοικίδια.

 

 

Άγιος Γεώργιος

Η παραλία του Αγίου Γεωργίου είναι η δεύτερη μεγαλύτερη του νησιού και μία από τις πιο δημοφιλείς στη Σίκινο. Βρίσκεται στα βορειοανατολικά παράλια του νησιού, μόλις 7 χιλιόμετρα μακριά από τη Χώρα. Είναι ένας γραφικός κολπίσκος με άμμο, βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, με μια απρόσκοπτη θέα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Όπως και οι περισσότερες του νησιού, έτσι και ο Άγιος Γεώργιος, δε διαθέτει οργάνωση. Ωστόσο, τα αρμυρίκια της παραλίας, για ακόμα μία φορά, προσφέρουν άπλετη σκίαση για μία ήρεμη ημέρα στη θάλασσα.

 

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada