Home / Good Life  / Art & Culture  / Statecraft: Διαμορφώνοντας το κράτος στο ΕΜΣΤ

Statecraft: Διαμορφώνοντας το κράτος στο ΕΜΣΤ

Statecraft
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενεί την έκθεση Statecraft: Διαμορφώνοντας το Κράτος. Η ομαδική έκθεση διερεύνα τους μηχανισμούς του έθνους-κράτους και αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει στο πλαίσιο της παγκοσμιοποίησης.

 

Statecraft: Διαμορφώνοντας το κράτος

Μέχρι και τις 30/10 η διεθνής ομαδική έκθεση Statecraft θα φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Η έκθεση καλεί το κοινό να αναλογιστεί το έθνος-κράτος. Να σκεφτεί τη σύνθεσή του υπό το πρίσμα των σημερινών συνθηκών, 200 χρόνια μετά τη σύλληψη του ελληνικού κράτους. Οι καλλιτέχνες επιχειρούν μία ευρεία κριτική ανατομία σε βασικές έννοιες, όπως ο εθνικισμός, η παγκοσμιοποίηση και η κοινωνική οργάνωση. Τα έργα του Statecraft αποκαλύπτουν τις κρυφές/αφανείς πτυχώσεις των εννοιών και της πραγματικότητας του έθνους και του κράτους. Και όλα αυτά, με σκοπό να τις προσεγγίσουν από μία πιο καινοτόμα, ευφάνταστη και ευρηματική οπτική γωνία.

 

Statecraft

Thomas Locher Universal Declaration of Human Rights: Article 15 , 2005 – 2006 Εκτύπωση C , diasec / πλαίσιο αλουμινίου , 121 × 98,4 εκ . ( σε πλαίσιο). Έκδοση 2/2. Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη. Φωτογραφία: Άννα Πρίμου

 

Με τη συμμετοχή 39 καλλιτεχνών, πολλοί από τους οποίους εκθέτουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Statecraft έχει ως αυτοσκοπό να στρέψει το βλέμμα πέρα από τις παραδοσιακές μορφές του έθνους-κράτους. Τα έργα αναδεικνύουν εναλλακτικά μοντέλα κρατικής και πολιτικής συγκρότησης, σε συνάφεια με τις σημερινές προκλήσεις της μαζικής μετανάστευσης και με τις πραγματικότητες των μετά-εθνικών και δια-εθνικών δομών οργάνωσης. Σε μία εποχή που οι κοινωνικοπολιτικοί θεσμοί βιώνουν κρίση, η έκθεση Statecraft αναδεικνύει σύγχρονους προβληματισμούς που καλείται να αντιμετωπίσει η σύγχρονη κοινωνία.

 

Marina Naprushkina and Neue Nachbarschaft/ Moabit Jetzt ! Alles f ü r Alle ! , 2020 Εγκατ ά σταση Άποψη εγκατάστασης: ΕΜΣΤ – Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αθήνα Ευγενικ ή παραχ ώ ρηση της καλλιτ έ χνιδας και Neue Nachbarschaft/Moabit Φωτογραφία: Άννα Πρίμου

 

Περισσότερες Εκθέσεις 

Ειρήνη Βουρλούμη. Στον ίδιο χώρο

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα φιλοξενήσει την ίδια χρονική περίοδο, έως 30/10, τη φωτογραφική έκθεση της Ειρήνης Βουρλούμη. Η φωτογράφος παρουσιάζει το ζωγραφικό έργο του παππού της Ανδρέα Βουρλούμη, με τίτλο “Στον ίδιο χώρο”. Η Ειρήνη Βουρλούμη παραθέτει δικές της φωτογραφίες τραβηγμένες με κινητό τηλέφωνο κατά τις περιπλανήσεις της στην πόλη της Αθήνας – ένας φόρος τιμής δίπλα σε ζωγραφικούς πίνακες, υδατογραφίες, σχέδια και ποιήματα, που φιλοτέχνησε ο Ανδρέας Βουρλούμης πάνω από μισό αιώνα πριν.

 

 Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Andreas Vourloumis House Water colour on paper 33.7 x 23.8 cm Private collection

 

Πράξεις μοντερνισμού με τον Αντώνη Πίττα και τον Theo van Doesburg -jaune, geel, gelb, yellow

Τέλος, την ίδια χρονική περίοδο φιλοξενείται η έκθεση του Αντώνη Πίττα και του Theo van Doesburg. Η έκθεση εντάσσεται στο νέο πρόγραμμα του ΕΜΣΤ, στο πλαίσιο του οποίου σύγχρονοι καλλιτέχνες καλούνται να παρέμβουν στη συλλογή του Μουσείου. Το έργο του Theo van Doesburg παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 

 Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Antonis Pittas jaune, geel, gelb, yellow. Acts of Modernism with Theo van Doesburg, 2021/22 Courtesy of the artist and Annet Gelink Gallery, Amsterdam Photo:Gert Jan van Rooij

 

Lawrence Abu Hamdan – Ηχητικός ντετέκτιβ

Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης παρουσιάζει το έργο του Lawrence Abu Hamdan για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο Abu Hamdan είναι ένας ηχητικός ντετέκτιβ· μέσα από τις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις, τα βίντεο, τις περφόμανς, τη φωτογραφία, τα δοκίμια και τις διαλέξεις του, καθώς και μέσα από τη χρήση διαφορετικών ειδών ήχου, εξερευνά την πολιτική επίδραση της ακρόασης και του ήχου στα ανθρώπινα δικαιώματα και τον νόμο. Οι ηχητικές έρευνες του καλλιτέχνη έχουν χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικά στοιχεία στο Δικαστήριο Ασύλου και Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και για την υποστήριξη οργανώσεων, όπως η Διεθνής Αμνηστία. Στο ΕΜΣΤ θα παρουσιαστούν επιλεγμένα κινηματογραφικά του έργα, τα οποία εξερευνούν τις θεματικές των αμφισβητούμενων συνόρων, της ιθαγένειας και της ελευθερίας μετακίνησης.

 

 Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Lawrence Abu Hamdan Walled Unwalled, 2018 ( στιγμιότυπο ) Μονοκάναλο βίντεο, έγχρωμο, ήχος, 20′ 04” Ευγενική παραχώρηση του καλλιτέχνη

 

Για περισσότερες πληροφορίες: emst.gr

 

Κεντρική φωτογραφία: Άννα Πρίμου 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada