Home / Wellness  / Mind  / Πώς θα αποκαταστήσω την επικοινωνία στη σχέση μου;

Πώς θα αποκαταστήσω την επικοινωνία στη σχέση μου;

couple epikoinonia
Γιατί είναι ολοένα και δυσκολότερο να αποδεχτούμε μια διαφορετική άποψη και πώς μπορούμε να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία με τον/την σύντροφό μας;

 

Καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει αυξηθεί στον κόσμο, πολλοί άνθρωποι έχουν παγιωθεί περισσότερο στις προσωπικές τους απόψεις. Αυτή η ολοένα και πιο διχαστική προοπτική έχει, δυστυχώς, αρχίσει να διεισδύει σε πολλές στενές σχέσεις, διαταράσσοντας την επικοινωνία πολλών ζευγαριών.

 

Σύμφωνα με τη Randi Gunther, Ph.D., κλινική ψυχολόγο και σύμβουλο γάμου, οι λογικές και δίκαιες διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να επιτύχουν, όταν οι σύντροφοι είναι εγκλωβισμένοι σε μία ατομική άποψη, που διαγράφει οποιαδήποτε άλλη. Η ψυχολόγος δουλεύει με συντρόφους για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, βοηθώντας τους να μάθουν τις δεξιότητες του να ακούν και να αποδέχονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου.

 

Ωστόσο, όπως αναφέρει, πολλά από τα ζευγάρια με τα οποία συνεργάζεται σήμερα φαίνεται να χάνουν αυτές τις ικανότητες, καθώς εκτίθενται καθημερινά σε διαιρέσεις και διαμάχες στον έξω κόσμο. Αντί να εργάζονται για την αμοιβαία επίλυση συγκρούσεων, όπως μπορούσαν πιο εύκολα στο παρελθόν, τώρα σκληραίνουν γρήγορα τις προκαταλήψεις τους και πολεμούν πιο σθεναρά.

 

Έτσι, ανέπτυξε νέους τρόπους, για να βοηθήσει τους συντρόφους να ανακτήσουν τη μεταξύ τους επικοινωνία. Ποιοι είναι, όμως, αυτοί;

 

couple communication

 

1. Αναγνωρίστε τι μπορεί να συμβαίνει σε εσάς και τον σύντροφό σας.

Και οι δύο σύντροφοι πρέπει να είναι πρόθυμοι να δουν τι τους συμβαίνει ξεχωριστά και μαζί. Πώς ο καθένας έχει προσηλωθεί σε μία μόνο αλήθεια; Πότε και πώς έχασαν την ικανότητα να ακούν και να καταλαβαίνουν ότι συχνά υπάρχουν περισσότερες από μία πραγματικότητες που ισχύουν;

 

2. Κατανοήστε την πιθανή καταστροφή της σχέσης σας.

Αν οι άκαμπτες ιδέες, σκέψεις και συναισθήματα αντικαταστήσουν την ορθολογική σκέψη, τότε η σχέση σας μπορεί να οδηγηθεί στον γκρεμό. Ορκιστείτε να γίνετε ξανά πιο ανοιχτοί στη διαφορετικότητα, ακόμα κι αν αισθάνεστε ότι απειλείστε στη διαδικασία. Η εξερεύνηση δεν απαιτεί αυτόματη συμφωνία. Μπορείτε πάντα να συμφωνήσετε ή να διαφωνήσετε. Σκεφτείτε με φροντίδα, αποδοχή και προθυμία και βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου.

 

3. Ακούστε βαθιά, χωρίς να κρίνετε.

Μη βιάζεστε να κρίνετε τις απόψεις του συντρόφου σας, πώς δέθηκε μαζί τους και γιατί. Σκεφτείτε. Ήταν πάντα εκεί και είναι απλώς πιο υπερβολικές; Ή, μήπως, έχουν γίνει υπερβολικές από εξωτερικές επιρροές;

 

4. Ψάξτε για ομοιότητες.

Αναζητήστε ποιες παρόμοιες σκέψεις και συναισθήματα έχετε και οι δύο, που μπορεί να σας κάνουν να φοβάστε να αφήσετε αυτά που πιστεύετε και πώς αυτή η ακαμψία μπορεί να σας απομακρύνει.

 

5. Φανταστείτε τα συναισθήματα και την ψυχική κατάσταση του συντρόφου σας.

Κανείς δε θέλει να βιώνει τυφλές καταδίκες. Είστε διατεθειμένοι να διακινδυνεύσετε να χάσετε τη σχέση με το να μην μπορείτε να απομακρυνθείτε από τη θέση σας; Είναι η νίκη πιο σημαντική από τη σύνδεση;

 

6. Ανοίξτε το μυαλό και την καρδιά σας.

Αποδεχτείτε ό,τι έχει νόημα από την άποψη του συντρόφου σας και συμφωνήστε όπου μπορείτε. Όπου δεν μπορείτε, διαφωνήστε, χωρίς, όμως, να σβήνετε την εγκυρότητα αυτού που πιστεύει ο άλλος.

 

7. Αλλάξτε τους στόχους σας.

Αφήστε πίσω σας την εξουσία, τον έλεγχο, την κυριαρχία, την ακαμψία, τη δικαιοσύνη και το πείσμα. Στραφείτε στη συμπόνια, τη συνεργασία, τις αμοιβαία επιλεγμένες λύσεις και την επιθυμία να γίνετε ξανά ομάδα.

 

8. Δημιουργήστε ένα νέο, αμοιβαία συμφωνημένο σύνολο στάσεων και πεποιθήσεων.

Δεσμευτείτε να αμφισβητήσετε τους περιορισμούς σας και να αγκαλιάσετε τον προσανατολισμό του συντρόφου σας, για να αναζητήσετε τη δική σας, πιο ευέλικτη μεταμόρφωση.

 

9. Επαναλάβετε τα βήματα ξανά και ξανά.

Ελέγξτε τακτικά ο ένας τον άλλο, για να συνεχίσετε να εργάζεστε σε αυτήν τη νέα συνεργασία, καθώς προκύπτουν περισσότερες προκλήσεις. Προσέξτε μη γλιστρήσετε ξανά σε αντιδραστικές προκαταλήψεις. Επαναλάβετε τα βήματα ξανά, όσο συχνά χρειάζεται, για να διατηρήσετε την αποφασιστικότητα και την επικοινωνία σας.

 

Πηγή: Psychology Today

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin