Home / Wellness  / Mind  / Η αυτοφροντίδα ως στάση ζωής

Η αυτοφροντίδα ως στάση ζωής

αυτοφροντίδα

Τα τελευταία χρόνια η έννοια της αυτοφροντίδας ακούγεται όλο και πιο συχνά στον δημόσιο λόγο. Είναι, όμως, μία λέξη που πολύ συχνά λέμε, αλλά πολύ σπάνια πράττουμε.

 

Γράφει η Μαρία Κωστούλα, Ψυχολόγος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου

 

Η αυτοφροντίδα ακούγεται σαν κάτι απλό και καθημερινό, όπως το να κάνουμε ένα ωραίο μπάνιο ή να φάμε ένα ωραίο φαγητό. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι κάτι πιο σύνθετο, που χρειάζεται καθημερινή επανάληψη.

 

Αν μπορούμε να δώσουμε έναν ορισμό, η αυτοφροντίδα είναι η συνειδητή επιλογή συμπεριφορών και στάσεων ζωής, που θα μας βοηθήσουν να είμαστε και να νιώθουμε υγιείς. Θα λέγαμε ότι είναι αυτές οι μικρές, στοχευμένες ενέργειες που κάνουμε επανειλημμένα, προκειμένου να αποφορτιστούμε και να αναζωογονηθούμε. Αφορούν τόσο το πνεύμα όσο και το σώμα.

 

Για να μπορέσουμε να βάλουμε την αυτοφροντίδα στο πρόγραμμα, χρειάζεται για αρχή να ακούσουμε τις ανάγκες και το σώμα μας. Χρειάζεται πρόθεση και εξάσκηση καθημερινά, για να μην αμελούμε τα γεύματά μας, τον ύπνο μας, την ξεκούρασή μας, την υγιεινή μας. Όλα αυτά τα μικρά πράγματα, δηλαδή, που στο τέλος συνθέτουν την καθημερινότητά μας. Κυνηγάμε στόχους, την επόμενη επιτυχία, είμαστε εργασιομανείς, ξοδευόμαστε στα social media και τις οθόνες μας και, στο τέλος, ξεχνάμε να μας φτιάξουμε μία όμορφη ζωή.

 

Χρειαζόμαστε πάντα και αδιαπραγμάτευτα τον χρόνο για τον εαυτό και τις ανάγκες μας, ανεξάρτητα από τη φάση ζωής μας ή το πόσες υποχρεώσεις έχουμε. Εκείνο το ιδανικό “εκεί και τότε” που περιμένουμε για να αφιερώσουμε χρόνο στον εαυτό μας, μάλλον δε θα έρθει ποτέ. Η αυτοφροντίδα είναι στο “εδώ και τώρα”.

 

selfcare

 

Η αυτοφροντίδα δεν είναι εγωιστική

Συχνά, μάλιστα, έχουμε τη στρεβλή πεποίθηση πως αν θυσιάσουμε οτιδήποτε καλό για εμάς, θα κάνουμε μεγαλύτερο καλό στους γύρω μας. Πολλοί άνθρωποι νιώθουν πως έχουν έρθει στον κόσμο για να βοηθούν και να εξυπηρετούν άλλους ανθρώπους. Έτσι, όταν τους ζητάς να κάνουν κάτι για τον εαυτό τους, σου λένε “Όχι εντάξει, καλά είμαι. Και τι να κάνω δηλαδή; Να νοιάζομαι μόνο για μένα, λες και είμαι εγωιστής;”. Πολλές φορές, ακόμη, ακούμε τη φράση “Εδώ ο κόσμος καίγεται…”. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι, ακόμα και όταν ο κόσμος καίγεται, για τον καθένα από εμάς εξακολουθεί να υπάρχει ένας ζωτικός μικρόκοσμος που χρειάζεται φροντίδα. Πώς μπορεί, άλλωστε, να ποτίσει κανείς από μία άδεια δεξαμενή;

 

Κλείνοντας, η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια. Είναι αυτό το καθημερινό ραντεβού με τον εαυτό μας, στο οποίο χρειάζεται να θυμόμαστε να εμφανιστούμε. Για να μπορούμε να βιώνουμε πιο ποιοτικές σχέσεις και τελικά μία πιο όμορφη καθημερινότητα.

 

Πηγή άρθρου: Κέντρο Παιδιού & Εφήβου

 

[email protected]

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?