Home / Lifestyle  / Ένα ακόμα μπισκότο Παπαδοπούλου, μαμά;

Ένα ακόμα μπισκότο Παπαδοπούλου, μαμά;

Papadopoulou
Η εταιρεία Παπαδοπούλου γιορτάζει τα 100 χρόνια της με την πλούσια έκθεση “Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της Εταιρείας 1922-2022”, στο Μουσείο Μπενάκη / Πειραιώς 138.

 

Πόσοι από εσάς βάλατε μια συσκευασία Petit Beurre Παπαδοπούλου στη σχολική σας τσάντα; Πόσες φορές παρακαλέσατε τη μητέρα σας να φάτε “ένα ακόμα μπισκότο” Μιράντα; Είναι μεγάλο κατόρθωμα για μια εταιρεία να γίνεται κομμάτι των αναμνήσεων ολόκληρων γενεών και η Ε.Ι. Παπαδόπουλος Α.Ε. μπορεί περήφανα να πει πως το έχει καταφέρει! Κλείνοντας έναν αιώνα ζωής, η εταιρεία γιορτάζει την πορεία της με μια… λαχταριστή έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη, με τίτλο “Παπαδοπούλου 100. Η ιστορία της Εταιρείας 1922-2022”.

 

Afisa Papadopoulou

Διαφημιστική αφίσα σχεδιασμένη από τον Όθωνα Περβολαράκη, 1925-30.

 

Ήταν το 1916, όταν μοσχοβόλησε το πρώτο μπισκότο Παπαδοπούλου στον φούρνο του σπιτιού της οικογένειας στην Κωνσταντινούπολη. Έξι χρόνια μετά, το 1922, η οικογένεια Παπαδοπούλου ήρθε στην Ελλάδα και ξεκίνησε την επιχειρηματική της δράση. Έναν αιώνα μετά, η Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε είναι υπεύθυνη για την παραγωγή προϊόντων, που όλοι έχουμε αγαπήσει. Με τέσσερις παραγωγικές μονάδες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο και Οινόφυτα και ένα Κέντρο Αποθήκευσης & Διανομής στην περιοχή του Ασπρόπυργου, με περισσότερους από 1.500 εργαζομένους, παρουσία σε 61 χώρες και πλήθος διακρίσεων, η εταιρεία κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

 

Οι ενότητες

Μέσα από τα τεκμήρια του Ιστορικού Αρχείου της εταιρείας Παπαδοπούλου, η αφήγηση μάς καλεί σε ένα ταξίδι που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 εκθέματα, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και διαδραστικούς σταθμούς, ενώ δε λείπουν οι εκπλήξεις! Κάθε ενότητα αναπτύσσεται σε ένα εκθεσιακό περιβάλλον σχεδιασμένο έτσι ώστε να παραπέμπει στο περιεχόμενό της, ενώ όλα μαζί συνθέτουν μια πλούσια μουσειακή εμπειρία.

petit beurre papadopoulou

Σφραγίδα για Πτι Μπερ με την επιγραφή ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ/Petit Beurre/ΑΘΗΝΑΙ, δεκαετία 1930.

 

Η έκθεση μάς καλωσορίζει με ένα κόκκινο δωμάτιο με έναστρο ουρανό, όπου ως αστέρια λάμπουν τα “πολύτιμα” της Παπαδοπούλου, τα προϊόντα της.

Στην πρώτη θεματική ενότητα, συσκευασίες, ετικέτες και παλιές διαφημίσεις κοσμούν ένα λιτό περιβάλλον, που παραπέμπει σε μακέτα διαφήμισης.

 

caprice papadopoulou

Συλλεκτικές συσκευασίες μπισκότου “Caprice” με σχέδια του Keith Haring, 2007.

 

Η τρίτη αίθουσα είναι αφιερωμένη στην παραγωγή προϊόντων στα εργοστάσια της επιχείρησης. Εδώ, παρακολουθούμε πώς φτιάχνονται τα αγαπημένα προϊόντα Παπαδοπούλου, μέσα από ιστορικά εκθέματα, animation videos και μια μεγάλη λειτουργική μακέτα. Την εμπειρία συμπληρώνουν εικαστικές φωτογραφίες του Νίκου Μάρκου από τις εγκαταστάσεις της εταιρείας.

 

bread papadopoulou

Πύργος ψύξης ψωμιού στο εργοστάσιο Οινοφύτων.

 

Στη συνέχεια, η έκθεση αφηγείται την ιστορία ενός αιώνα της εταιρείας, μέσα από ένα πλούσιο σε εκθέματα χρονολόγιο. Ταυτόχρονα, παρουσιάζεται συνοπτικά η ιστορία του μπισκότου διεθνώς, και στον ελληνικό χώρο.

Στη μέση της εκθεσιακής διαδρομής έχει διαμορφωθεί μια μικρή ενότητα-ιντερμέδιο, αφιερωμένη στα παραμύθια που αντλούν τη θεματολογία τους από τις ζύμες, τα μπισκότα και τα ψωμιά, σε εικονογράφηση της Μυρτούς Δεληβοριά και κείμενα της Ειρήνης Βοκοτοπούλου. Ο Κοντορεβυθούλης, ο Χάνσελ και η Γκρέτελ, ο Σιμιγδαλένιος είναι μόνο κάποιοι από τους πρωταγωνιστές εδώ.

 

kouti miranta papadopoulou

Κουτί για τη μεταφορά χύμα μπισκότων “Μιράντα”, μετά το 1972.

 

Η έκθεση συνεχίζεται με την παρουσίαση των ανθρώπων που συνεργάζονται, ώστε να φτάσουν στα σπίτια μας τα προϊόντα Παπαδοπούλου. Οι συνεντεύξεις εργαζομένων και συνεργατών της εταιρείας μάς δίνουν προσωποποιημένη πληροφορία.

 

mixanima papadopoulou

Μηχάνημα συσκευασίας στο εργοστάσιο της Αθήνας, 1961.

 

Η καρδιά της έκθεσης είναι ένα ιδιαίτερο θεατρικό σκηνικό, που αναφέρεται στα μέλη της οικογένειας Παπαδοπούλου. Στην αίθουσα αυτή, που παραπέμπει σε αστική τραπεζαρία λίγο πριν από ένα κυριακάτικο γεύμα, ακούγεται η δραματοποιημένη ανάγνωση επιστολών από την πλούσια αλληλογραφία των δύο αδερφών Παπαδόπουλων, το διάστημα 1949-1953. Η σκηνοθεσία ανήκει στον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, με τον ίδιο στον ένα από τους δύο ρόλους και τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον άλλο. Ο τίτλος της είναι “Ταξείδι Μελέτης”.

Λίγο πριν το τέλος, η έκθεση επιστρέφει στην τροφή και τις πρώτες ύλες των προϊόντων, προσφέροντας και μία άκρως βιωματική εμπειρία-έκπληξη!

 

Afisa Petit Mper papadopoulou

 

Παράλληλες δράσεις

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στις 18/12/2021 (12:00), 19/12/2021 (12:00 & 14:00) και στις 15/01/22, 29/01/22, 12/02/22 και 26/02/22 (12:00).

Παράλληλα, το Τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη ετοίμασε ένα πρόγραμμα για σχολικές ομάδες παιδιών ηλικίας από 5 έως 18 ετών. Το πρόγραμμα με τίτλο “Για να γίνει ένα μπισκότο…”, θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη, όσο διαρκέσει η έκθεση.

Τέλος, το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη δημιούργησε μια σειρά αντικειμένων, εμπνευσμένη από τα προϊόντα και την ιστορία της εταιρείας.

 

Neseser papadopoulou 

 

Οι συντελεστές

Γενικός συντονισμός: Ειρήνη Οράτη, ιστορικός τέχνης

Συντονισμός Μουσείου Μπενάκη: Νόρα Χατζοπούλου, Μαίρη Βέργου

Συντονισμός για την εταιρεία Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε: Μαρία Χρονοπούλου

Σχεδιασμός και επίβλεψη: Γραφείο Κίζη Αρχιτεκτονικής & Design

Μουσειολογική μελέτη και επιμέλεια: Ερατώ Κουτσουδάκη, μουσειολόγος

Εκθεσιακός σχεδιασμός και επίβλεψη: Σπύρος Κίζης, βιομηχανικός σχεδιαστής

Γραφιστικές εφαρμογές και σχεδιασμός πωλητέων: Χριστόφορος Μπρέλλης

Την αναλυτική έκδοση με υλικό από το Ιστορικό Αρχείο της εταιρείας, με τίτλο “Και το όνομα αυτού ΠΤΙ-ΜΠΕΡ”, επιμελήθηκαν οι Κώστας Κωστής και Κώστας Στρατής.

 

to onoma pti mper

 

Πληροφορίες

Διάρκεια έκθεσης: Έως τις 27 Φεβρουαρίου 2022.

www.benaki.org

 

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin