Home / Wellness  / Diet & Fitness  / Άγιος Βαλεντίνος & διατροφή: Μια όχι και τόσο δύσκολη σχέση

Άγιος Βαλεντίνος & διατροφή: Μια όχι και τόσο δύσκολη σχέση

valentinos diatrofi
Μπορείς να τηρήσεις το πρόγραμμα διατροφής σου, χωρίς να στερηθείς την απόλαυση, σήμερα που γιορτάζει ο Άγιος Βαλεντίνος; Οι Restart Diet έχουν τις λύσεις!

 

Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι εδώ και μαζί του φέρνει σοκολατάκια, πάστες και τούρτες! Πολλοί οι πειρασμοί τριγύρω, όμως, εσύ είσαι σε πρόγραμμα. Πώς θα καταφέρεις να το τηρήσεις, χωρίς να στερηθείς τη σοκολάτα σου; Συνέχισε να διαβάζεις, για να μάθεις…

 

“Έχω κανονίσει έξοδο για φαγητό. Δε θα φάω την υπόλοιπη ημέρα”

Αυτή είναι μια λάθος τακτική, που δεν πετυχαίνει ποτέ! Και θα σου εξηγήσουμε το γιατί. Όταν αγνοείς εσκεμμένα τα σημάδια πείνας ολόκληρη την ημέρα, το σώμα σου “κατεβάζει ρολά” και καραδοκεί μέχρι να του δώσεις ενέργεια, δηλαδή φαγητό. Το αποτέλεσμα; Καταλήγεις να πεινάς όλη την ώρα, η περιοχή της κοιλιάς σου πρήζεται και τη στιγμή που δίνεις επιτέλους τροφή στο σώμα σου, καταναλώνεις πολλή μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού και τελικά βαρυστομαχιάζεις. Για να αποφύγεις, λοιπόν, όλα τα παραπάνω, φάε κανονικά μέσα στην ημέρα και μη στερείς φαγητό από το σώμα σου. Το χρειάζεσαι!

 

Ένα ελαφρύ γεύμα δεν πείραξε ποτέ κανέναν

 

chicken salad Βαλεντίνος

 

Αν φοβάσαι ότι θα ξεφύγεις στην έξοδό σου, τότε προσπάθησε το άλλο κυρίως γεύμα σου (μεσημεριανό, βραδινό) να είναι πιο ελαφρύ. Για παράδειγμα, μία σαλάτα μαζί με κάποια πηγή πρωτεΐνης (κοτόπουλο, γιαούρτι, αυγά, τυρί), καθώς και κάποια αμυλούχα επιλογή, κατά προτίμηση ολικής αλέσεως για περισσότερο κορεσμό. Δες περισσότερα εδώ.

 

Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου…

 

red wine valentine

 

Άγιος Βαλεντίνος χωρίς κρασί δε νοείται! Όπως λέει και το τραγούδι, “λίγο κρασί” επιβάλλεται αυτήν την ημέρα. Τα δύο ποτήρια είναι υπεραρκετά, για να συνοδεύσεις το δείπνο σου, αλλά προσπάθησε να μην τα υπερβείς. Για να αποφύγεις τυχόν κατακράτηση, διάβασε την επόμενη παράγραφο.

 

Κάνε το νερό φίλο σου!

 

love smoothie

 

Ο εχθρός της αφυδάτωσης και της κατακράτησης υγρών στο σώμα είναι το νερό. Φέρσου έξυπνα και φρόντισε, ιδιαίτερα αυτήν την ημέρα, να πιεις όσο περισσότερο νερό γίνεται. Μην ξεχνάς, επίσης, ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν μια εξίσου καλή πηγή ενυδάτωσης. Ευκαιρία να φτιάξεις λαχταριστά smoothies και φυσικό χυμό!

 

Ζάχαρη & Σοκολάτα, σημειώσατε Χ

 

dark chocolate heart

 

Θέλεις να αποφύγεις την περιττή ζάχαρη; Δοκίμασε να αντικαταστήσεις με μαύρη σοκολάτα (70% κακάο) τα γλυκά που περιέχουν σιρόπι, λευκή σοκολάτα ή σοκολάτα γάλακτος, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Αν, πάλι, θέλεις να την αποφύγεις τελείως, δοκίμασε σοκολάτα με υποκατάστατα ζάχαρης, όπως στέβια, σιρόπι αγαύης, ζάχαρη καρύδας, σιρόπι σφενδάμου, κ.ά.

 

Καταλήγοντας, μπορείς να τηρήσεις το πρόγραμμα διατροφής σου, ακόμη και ημέρες όπως η σημερινή. Το παν είναι η σωστή επιλογή και η ποσότητα των τροφίμων που θα κάνεις κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας. Εμείς, σου ευχόμαστε να απολαύσεις την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου με όποιον τρόπο και πρόσωπο σε ευχαριστεί!

[email protected]

ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΙ ΓΕΝΟΥΣ ΘΗΛΥΚΟΥ * Η Γεωργία: η κόρη του ‘‘ας κάνουμε ένα meeting’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ / Msc στην αθλητική διατροφή, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (in progress) * Η Γιώτα: η κόρη της πατέντας! Β. Διαιτολόγος Διατροφολόγος / Master practitioner in eating disorders, ΚΕΑΔΔ * Η Ναταλία: η κόρη της οργάνωσης! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης / FODMAP/ IBSmanagement dietitian, King’s College London * Η Ευγενία: η κόρη του ‘‘πρώτα όμως cafe’’! Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος