Home / Wellness  / Health  / Παγκόσμια ημέρα παιδικού καρκίνου: Ώρα για δράση

Παγκόσμια ημέρα παιδικού καρκίνου: Ώρα για δράση

paidikos karkinos
Δράσεις και εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα, που μας προσκαλούν να ενημερωθούμε για την αντιμετώπιση του παιδικού καρκίνου.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO). Σκοπός της είναι να ενημερώσει το κοινό για τις παιδικές νεοπλασίες και να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών, που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.

 

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), κάθε χρόνο:
  • 250.000 παιδιά υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου σε όλο τον κόσμο
  • Περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται από καρκίνο, κυρίως λευχαιμία, στη χώρα μας
  • 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι ηλικίας 15-24 ετών νοσούν στην Ευρώπη

 

Ο καρκίνος στα παιδιά είναι πολύ σπάνιος, παραμένει, όμως, η δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα. Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση, τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά. Οι σύγχρονες θεραπείες καθιστούν την ανάρρωση εφικτή για πολλούς παιδικούς καρκίνους. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής, 70% των παιδιών, που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία, γίνεται καλά. Μάλιστα, σήμερα 8 στα 10 παιδιά με λευχαιμία αναρρώνουν πλήρως.

 

Στον καρκίνο η έγκαιρη διάγνωση είναι πρωταρχικής σημασίας. Θα πρέπει, λοιπόν, να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας, ώστε να διαγιγνώσκουν έγκαιρα τη νόσο. Εξίσου σημαντική είναι και η σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώνονται σήμερα εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

 

Αθήνα

Σήμερα, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022, από τις 10.00 έως τις 20.00, οι εθελοντές του Humanity Greece και του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών “Χάρισε Ζωή” και του Βιβλιοταξιδεύουμε, θα βρίσκονται στον σταθμό Σύνταγμα, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση των νέων στο θέμα και τη διαδικασία της δωρεάς μυελού των οστών. Η δράση πραγματοποιείται για τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “Φλόγα”. Το κάλεσμα απευθύνεται σε πολίτες 18-40 χρονών, που μπορούν να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών. Η ένταξη των συμμετεχόντων στη δεξαμενή Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών δε σημαίνει απαραίτητα και δωρεά μοσχεύματος.

Πληροφορίες: Τ. 261 096 9164, www.floga.org.gr.

 

παιδικού καρκίνο

 

Θεσσαλονίκη

Ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδος “Λάμψη”, αναλαμβάνει τη φωταγώγηση του Λευκού Πύργου με κίτρινο χρώμα. Σκοπός της δράσης είναι να ευαισθητοποιηθεί περισσότερος κόσμος και να διαδοθεί το ηχηρό μήνυμα του συλλόγου: “Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί!”. Η Λάμψη παρέχει ψυχολογική, ηθική και οικονομική στήριξη στα παιδιά με καρκίνο και στις οικογένειές τους.

Πληροφορίες: Τ. 231 094 3396, lampsi.org.

 

λευκός πύργος παιδικός καρκίνος

 

Κοζάνη

Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Κοζάνης “Γέφυρα Ζωής” θα βρίσκεται σήμερα, από τις 11.30 έως τις 14.00 στην Κεντρική Πλατεία Κοζάνης, ώστε να ενημερώσει το κοινό για τις παιδικές νεοπλασίες. Παράλληλα, την Τετάρτη 23/2/2022, από τις 15.30, θα διοργανωθεί αιμοδοσία στο γραφείο του Συλλόγου και λήψη Δείγματος Για Δωρεά Μυελού των Οστών.

Πληροφορίες: Τ. 246 104 0575, www.seakozanis.gr.

 

κοζάνη καρκίνος

 

Ας ενημερωθούμε και ας δράσουμε, για να μη χωρούν πια οι λέξεις “παιδί” και “καρκίνος” στην ίδια πρόταση…

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin