Home / Family  / Η Εύη Σταθάτου για τον “ξεχωριστό κόσμο των διδύμων”

Η Εύη Σταθάτου για τον “ξεχωριστό κόσμο των διδύμων”

Stathatou cozyvibe mommyhood

Η Εύη Σταθάτου μιλάει στο COZY VIBE για το νέο βιβλίο της και αποκαλύπτει, ποια είναι τα μυστικά που πρέπει κάθε μητέρα να γνωρίζει, όταν φέρνει στον κόσμο δύο παιδιά… μαζί!

Όταν ο γυναικολόγος της την ενημέρωσε ότι περίμενε δίδυμα την κυρίευσε άγχος και αγωνία, ενώ προσπαθούσε με κάθε μέσο να διατηρήσει την ψυχραιμία της! Μερικά χρόνια αργότερα, η Εύη Σταθάτου συνειδητοποίησε ότι με υπομονή και έξυπνες κινήσεις όλα γίνονται, ακόμα και να καταφέρεις όσα μοιάζουν… ακατόρθωτα και αποφάσισε να μοιραστεί με κάθε μητέρα που περιμένει ή έχει αποκτήσει δίδυμα, πολύτιμες συμβουλές ανατροφής σε κάθε ηλικία. Η ίδια έχει σπουδάσει Γερμανική Φιλολογία και Ευρωπαϊκές Σχέσεις, ενώ έχει εργαστεί σε σπουδαίες εταιρείες στον τομέα του Μάρκετινγκ, της Επικοινωνίας και των Δημοσίων Σχέσεων, ενώ έχει παρακολουθήσει και πρόγραμμα συμπληρωματικής εκπαίδευσης με τίτλο “Ψυχοπαιδαγωγική & Συμβουλευτική”.

Τι μπορεί να βρει μια μητέρα διδύμων στο βιβλίο σας;

Στον “ξεχωριστό κόσμο των διδύμων” μια μαμά που περιμένει ή έχει ήδη αποκτήσει δίδυμα θα βρει πρακτικές πληροφορίες που θα την βοηθήσουν σε κάθε ηλικιακή φάση των παιδιών της σχετικά με διάφορα θέματα, όπως το φαγητό, ο ύπνος, η ανάπτυξη, η κοινωνικότητα, το σχολείο και πολλά άλλα. Ακόμη θα βρει πρακτικά παραδείγματα για το πως μπορεί να αντιμετωπίζει τα δίδυμα παιδιά της ως δύο ξεχωριστά παιδιά από την πρώτη κιόλας μέρα, προκειμένου να μεγαλώσουν ανεξάρτητα και να αισθανθούν μοναδικά.

Από τη στιγμή που γεννήθηκε η ιδέα έως την ώρα που ολοκληρώθηκε η συγγραφή του βιβλίου, ποιες ήταν οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίσατε;

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισα ήταν στην αρχή, γιατί η συγγραφή του βιβλίου συνέπεσε με μια δύσκολη χρονική στιγμή, που δεν μου άφηνε πολύ χρόνο αλλά και έμπνευση για να γράψω. Όταν όμως τελικά ξεκίνησα να γράφω, οι αναμνήσεις που ήρθαν στο μυαλό μου και όλα αυτά που ήθελα να μοιραστώ με τους άλλους γονείς ήταν τόσα πολλά, που πολύ αβίαστα ολοκλήρωσα το βιβλίο.

Πώς χαρακτηρίζετε την ανταπόκριση του κόσμου; Τι σας είπαν οι φίλοι και γνωστοί σας όταν τους ανακοινώσατε ότι θα γράψετε βιβλίο για δίδυμα;

Οι δικοί μου άνθρωποι που με ξέρουν και γνωρίζουν την ενασχόλησή μου με το θέμα των διδύμων, κατά κάποιο τρόπο το περίμεναν. Αλλά και οι φίλοι και γνωστοί που δεν το ήξεραν και έμαθαν πρόσφατα ότι έγραψα αυτό το βιβλίο, μίλησαν με πολύ όμορφα και γλυκά λόγια για το εγχείρημα αυτό. Επίσης, αυτό που με χαροποιεί πάρα πολύ είναι ότι οι πρώτες εντυπώσεις ανθρώπων που διαβάζουν το βιβλίο είναι πολύ θετικές. Και αυτό για μένα είναι το σημαντικότερο.

 

Stathatou cozyvibe mommyhood

 

Η ζωή με τα δίδυμα είναι δυο φορές πιο απαιτητική; Ποιο είναι το μυστικό για να τα βγάλει κανείς πέρα;

Ναι, είναι πιο απαιτητική, θα έλεγα, σε κάθε ηλικία των παιδιών για διαφορετικούς λόγους βέβαια. Τα πρώτα χρόνια για πρακτικούς λόγους, γιατί ως γονιός καλείσαι να καλύψεις ταυτόχρονα τις ανάγκες δύο μωρών, αργότερα καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, κυρίως για λόγους συμπεριφοράς και ψυχολογίας. Πιστέψτε με, είναι μια συνεχής πρόκληση για τους γονείς να μεγαλώνουν δίδυμα.

Λένε ότι οι δίδυμοι έχουν ιδιαίτερο δεσμό, που οι υπόλοιποι δε μπορούν να κατανοήσουν πλήρως. Έχετε παρατηρήσει ήδη κάτι τέτοιο;

Ναι, πιστεύω ότι ισχύει κάτι τέτοιο, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο, σε κάποιες άλλες λιγότερο. Τα μονοζυγωτικά δίδυμα συνήθως έχουν ένα πιο ιδιαίτερο δέσιμο, λένε οι έρευνες. Στα δικά μου παιδιά ο δεσμός αυτός είναι πράγματι δυνατός και φαίνεται από τον τρόπο που επικοινωνούν μεταξύ τους, που καταλαβαίνονται, ακόμη και που παίζουν. Βέβαια είναι και ένας δεσμός με μεγάλο ανταγωνισμό. Και εκεί οι γονείς διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για το πως θα εξελιχθεί η σχέση τους.

Έχετε ακόμα έναν γιο, λίγα χρόνια μικρότερο από τα δίδυμα. Πώς είναι για ένα παιδί να μεγαλώνει με δίδυμα;

Το δικό μου τρίτο παιδί είναι κατά τέσσερα χρόνια μικρότερο από τα δίδυμα. Και προσπαθεί και αυτός να εδραιώσει τη θέση του μέσα στην οικογένεια. Δεν είναι πάντα εύκολο να μεγαλώνεις με δίδυμα, που συνήθως είναι μια αχώριστη ομάδα. Όμως καταφέρνει και με τη δική μας βοήθεια και βρίσκει τις ισορροπίες του. Πάντως και στην αντίθετη περίπτωση που υπάρχει μεγαλύτερο παιδί, όταν γεννιούνται τα δίδυμα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και χειρισμό από τους γονείς. Παραδείγματα σχετικά με αυτό το θέμα αναλύονται και μέσα στο βιβλίο.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της καθημερινότητας μιας νέας μαμάς; Εσείς με ποιο τρόπο το ξεπεράσατε;

Πιστεύω ότι η κούραση και η έλλειψη ύπνου είναι που δημιουργεί όλες τις δυσκολίες τον πρώτο καιρό. Είναι φορές που η νέα μαμά διδύμων αισθάνεται ότι δεν έχει άλλες αντοχές. Και όμως τελικά έχει… Το δικό μου motto σχετικά με τη μητρότητα και τις όποιες προκλήσεις έχει, είναι ότι η κάθε φάση είναι προσωρινή και κάποια στιγμή αλλάζει. Αν το σκεφτούμε λίγο, θα διαπιστώσουμε ότι συνήθως, αφού περάσει μια απαιτητική περίοδος, θυμόμαστε περισσότερο τα καλά παρά τις δυσκολίες. Οπότε καλό είναι όσο μπορούμε, ακόμη και στα δύσκολα, να βλέπουμε τα πράγματα με θετική ματιά και με αισιοδοξία. Γιατί αυτό κάνει καλό σε μας και ακόμη καλύτερο στα παιδιά μας.

 

Stathatou cozyvibe mommyhood

 

Παράλληλα, το 2014 δημιουργήσατε το www.mytwins.gr. Πείτε μας δυο λόγια γι’αυτό.

Το mytwins.gr είναι μια προσωπική προσπάθεια που από το 2014 που ξεκίνησε, έχει μεγαλώσει πολύ, έχει συνεργάτες και ένα κοινό γονιών, φίλων πια μεταξύ μας, που μοιραζόμαστε, ενημερωνόμαστε, μαθαίνουμε και ανταλλάσουμε απόψεις σε διάφορα θέματα σχετικά με τα παιδιά μας. Στο mytwins.gr οι γονείς θα βρουν θέματα που σχετίζονται με το μεγάλωμα των διδύμων, αλλά και πολλά άλλα θέματα ανάπτυξης, υγείας, ψυχολογίας, που αφορούν όλους τους γονείς. Μέσα στο site έχω και το προσωπικό μου blog, το myTwins Stories, που μοιράζομαι προσωπικές οικογενειακές ιστορίες, αλλά και το myTwins e-shop με τη συλλογή βρεφικών ρούχων και αξεσουάρ myTwins που δημιούργησα με πολλή αγάπη πριν ενάμισι χρόνο.

 

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, www.dioptra.gr.

info@cozyvibe.gr

Your Premium Lifestyle Digital Destination! Do you feel the VIBE?

})(jQuery)