Home / Family  / Παιδί και κατοικίδιο: Δεσμοί στοργής

Παιδί και κατοικίδιο: Δεσμοί στοργής

cozy vibe family pets

Αν είστε γονείς και αναρωτιέστε κατά πόσο είναι καλό να υιοθετήσετε ένα κατοικίδιο στο σπίτι, τα παρακάτω πλεονεκτήματα είναι αρκετά για να σας πείσουν.

 

Η αγάπη των παιδιών για τα ζώα, από τη βρεφική ακόμα ηλικία, είναι αναμφισβήτητη. Παρότι δε μιλούν την ίδια γλώσσα, φαίνεται ότι βρίσκουν τους δικούς τους τρόπους επικοινωνίας, κυρίως μέσα από το παιχνίδι. Το σίγουρο είναι πως το παιδί σας θα έχει πάντα στο πλευρό του έναν πιστό σύντροφο, που δεν θα το προδώσει ποτέ!

 

Η σχέση με τα κατοικίδια συμβάλλουν στην ανάπτυξη της συναισθηματικής νοημοσύνης των παιδιών, αφού τους δημιουργεί χαρά, δοτικότητα και γενικότερα θετικά συναισθήματα. Κάτι τέτοιο φυσικά έχει ως μελλοντικό αποτέλεσμα, τις ισορροπημένες σχέσεις τους με άλλους ανθρώπους.

 

Δίπλα σε ένα ζώο, το παιδί μαθαίνει και συνειδητοποιεί βασικά δεδομένα και ανάγκες της ζωής, όπως την πείνα, τη δίψα, τη γέννηση, την αρρώστια και τον θάνατο. Αυτό, οδηγεί στο μέλλον σε έναν ώριμο ενήλικα, που έχει μάθει από μικρός να κατανοεί τον κύκλο της ζωής.

 

Σύμφωνα με μελέτες, τα βρέφη και νήπια που μεγαλώνουν με κάποιο κατοικίδιο, δεν παρουσιάζουν αντιδράσεις stress και ανασφάλειας π.χ το πιπίλισμα του αντίχειρα ή η πιπίλα.Τα ζώα εξασφαλίζουν στα παιδιά τη σιγουριά της συντροφιάς τους.

 

Η φροντίδα του ζώου από την πλευρά του παιδιού, του χαρίζει τα στοιχεία της υπευθυνότητας και της κοινωνικής ευθύνης. Επιπλέον, το γεμίζει αυτοπεποίθηση, καθώς συνειδητοποιεί ότι μπορεί να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις του.

 

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά, πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με ζώα έχουν αναπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες αλλά και περιορισμένες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιου είδους εγκληματική συμπεριφορά.

 

Πριν φέρετε κάποιο κατοικίδιο στο σπίτι δώστε προσοχή στα παρακάτω:

Ρωτήστε το παιδί σας σχετικά με το ποιο ζώο θα επιθυμούσε να αποκτήσει.

 

Εξηγήστε στο παιδί σας τις υποχρεώσεις του απέναντι στο κατοικίδιό του, αλλά και ότι τα ζώα έχουν τις ίδιες σχεδόν ανάγκες με τους ανθρώπους.

 

Επιτρέψτε του να του δώσει το όνομα, με το οποίο εκείνο θέλει να φωνάζει τον καλύτερό του φίλο.

 

Δώστε του να καταλάβει πως ένα ζώο δεν έχει “κάρτα αλλαγής” και ότι πρέπει να είναι σίγουρο για το αν θέλει και είναι ικανό να αναλάβει την ευθύνη του.

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath