Home / Good Life  / Art & Culture  / “Βληχή”: Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με ανάθεση της ΕΛΣ

“Βληχή”: Η ταινία του Γιώργου Λάνθιμου με ανάθεση της ΕΛΣ

H νέα ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου, “Βληχή”, κάνει πρεμιέρα στις 6 Μαΐου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.

 

Ονομάζεται “Βληχή” και είναι η νέα, πολυαναμενόμενη ταινία του Γιώργου Λάνθιμου, η οποία αποτελεί τη δεύτερη ανάθεση του προγράμματος της ΕΛΣ και του ΝΕΟΝ “The Artist on the Composer”.

 

Στις 6, 7 και 8 Μαΐου 2022, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο ΚΠΙΣΝ, θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της η “Βληχή”, συνοδεία μουσικών συνόλων. Η παραγωγή, από πλευράς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής της εξωστρέφειας.

 

Η ταινία και οι πρωταγωνιστές

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας κινηματογραφικός δημιουργός, αποδεχόμενος την πρόταση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της ΕΛΣ, Γιώργου Κουμεντάκη, και της Διευθύντριας του ΝΕΟΝ, Ελίνας Κουντούρη, υπέγραψε την παραγωγή, το σενάριο και τη σκηνοθεσία της ταινίας μικρού μήκους “Βληχή”. Η ταινία γυρίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στην Τήνο, με πρωταγωνιστές τη βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό Έμμα Στόουν και τον διακεκριμένο Γάλλο ηθοποιό Νταμιάν Μποννάρ.

 

 

Τι είναι το “The Artist on the Composer”;

Το πρόγραμμα “The Artist on the Composer”, μια συνεργασία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ, διασυνδέει πρωτοπόρους σύγχρονους εικαστικούς και σκηνοθέτες και παραγωγούς ταινιών, με τη ζωντανή εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. Μέσα από έργα που αποτελούν καρπούς νέων αναθέσεων, κάθε καλλιτέχνης συνομιλεί με έργα κλασικών συνθετών. Απαλλαγμένος από τις συνήθεις οπερατικές συμβάσεις και την αφήγηση, πραγματοποιεί άνοιγμα προς ένα κοινό που μπορεί να μην έχει ασχοληθεί προηγουμένως με την όπερα.

 

Μετά την εγκατάσταση του Νίκου Ναυρίδη το 2019, ο Γιώργος Λάνθιμος παίρνει τη σκυτάλη της δεύτερης ανάθεσης του “The Artist on the Composer”. Δημιουργεί ένα νέο κινηματογραφικό έργο, συνοδεία μουσικών συνόλων. Έργα των Γ. Σ. Μπαχ / Κνουτ Νύστεντ και Τόσιο Χοσοκάβα, τα οποία θα ερμηνευτούν ζωντανά στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος από τους σολίστ Αγγελίνα Τκάτσεβα (τσίμπαλο), Γου Γουέι (σενγκ), το κουαρτέτο “Μαρία Κάλλας” και τη Χορωδία της ΕΡΤ, αποτελούν το μουσικό σενάριο της ταινίας.

 

6, 7, 8 Μαΐου 2022

Ώρες έναρξης: 18.00, 20.00, 22.00

Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ

Εισιτήρια: 10 ευρώ (το εισιτήριο στηρίζει το έργο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)

Προπώληση: ticketservices.gr, Ταμεία ΕΛΣ – ΚΠΙΣΝ (2130885700, καθημερινά 09.00-21.00)

nationalopera.gr 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath