Home / Family  / Τα πιο ευτυχισμένα παιδιά μεγαλώνουν στη Δανία και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό

Τα πιο ευτυχισμένα παιδιά μεγαλώνουν στη Δανία και υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό

Πού εστιάζουν την προσοχή τους οι Δανοί γονείς για μία υγιή διαπαιδαγώγηση;

Δεν είναι μυστικό, και συνεχώς επιβεβαιώνεται μέσα από στατιστικές έρευνες ότι τα σκανδιναβικά κράτη θεωρούνται ιδανικά για μια υγιή και ευτυχισμένη ανατροφή ενός παιδιού, κάτι που έγκειται στο ισχυρό κράτος πρόνοιας που διαθέτουν αλλά και σε μία γενικότερη family friendly κουλτούρα που τα χαρακτηρίζει. Η εκπαίδευση αλλά και η ίδια η στάση των γονιών είναι οι βασικότεροι λόγοι που οι Δανοί μεγαλώνουν ευτυχισμένοι ως παιδιά και κατά συνέπεια γίνονται ισορροπημένοι και ευτυχισμένοι ενήλικες.

 

Τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί στρέφουν το βλέμμα τους πέρα από την αυστηρή γνώση των βιβλίων, εστιάζοντας σε βαθύτερες έννοιες, όπως η κοινωνικοποίηση, η αυτονομία, η συντροφικότητα και η αυτοεκτίμηση. 

 

Η ενσυναίσθηση βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της λίστας των Δανών, αναφορικά με όσα οφείλει ένας γονιός να μεταλαμπαδεύσει στο παιδί του. Μάλιστα, στη Δανία υπάρχουν εθνικά προγράμματα, τα οποία διδάσκουν στα παιδιά ενσυναίσθηση, μέσα από πρακτικές που καλλιεργούν τη συναισθηματική νοημοσύνη. 

 

Το παιχνίδι σύμφωνα με έρευνες αποτελεί βασικό παράγοντα ευτυχίας στην ζωή ενός παιδιού, αφού μειώνει το άγχος και βελτιώνει τις κοινωνικές του δεξιότητες.  Οι Δανοί θεωρούν το ελεύθερο παιχνίδι πάρα πολύ σημαντικό και το εντάσσουν στην καθημερινότητά τους. Τα παιδιά στη Δανία πέρα από τα μαθήματα βρίσκουν πάντα χρόνο για δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός.

 

 

Η θετική διαπαιδαγώγηση και σίγουρα όχι το εξουσιαστικό μοντέλο είναι η Βίβλος των Δανών γονέων, οι οποίοι βασίζουν τη σχέση με τα παιδιά τους στην ειλικρίνεια, στον σεβασμό και την επικοινωνία. Πάντα προσπαθούν να βρουν λύσεις που να ικανοποιούν και τις δύο πλευρές, αποφεύγοντας τις συνεχείς διαμάχες.

 

Οι Δανοί δίνουν μεγάλη έμφαση στο “ΜΑΖΙ” και τις όμορφες οικογενειακές στιγμές. ‘Ετσι,  πηγαίνουν πάντα και παντού μαζί με τα παιδιά τους, όπως για φαγητό, για καφέ με φίλους αλλά και σε μακρινά ταξίδια. Οι κοινές στιγμές είναι αυτές που δημιουργούν όμορφες αναμνήσεις, που ως ενήλικες θα αναπολούμε.

 

Διαβάστε για όλα τα παραπάνω και για ακόμα περισσότερα “μυστικά” των Δανών γονέων  στο βιβλίο “Γιατί οι Δανοί μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

 

 

 

 

 

 

 

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath