Home / Family  / Τοξοπλάσμωση και γάτα: Μύθοι και αλήθειες

Τοξοπλάσμωση και γάτα: Μύθοι και αλήθειες

cat toxoplasmosis
Είναι, τελικά, η γάτα υπεύθυνη για την άμεση μετάδοση της τοξοπλάσμωσης στον άνθρωπο; Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το κατοικίδιο και τους εαυτούς μας από το παράσιτο;

 

Η τοξοπλάσμωση (συχνά αποκαλείται και τοξόπλασμα) είναι μια παρασίτωση των εμπύρηνων κυττάρων και ιστών σχεδόν όλων των θηλαστικών, πτηνών, λαγόμορφων, τρωκτικών, αλλά και του ανθρώπου, που οφείλεται στο πρωτόζωο Toxoplasma gondii. Ωστόσο, η γάτα είναι το μόνο ζώο στο εντερικό σύστημα του οποίου το παράσιτο ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του, με αποτέλεσμα την αποβολή των άωρων ωοκύστεών του με τα κόπρανα για διάστημα 10-20 ημερών. Οι άωρες ωοκύστεις ωριμάζουν και μπορούν να μολύνουν τα ζώα και τον άνθρωπο, μετά την παραμονή τους στο εξωτερικό περιβάλλον για 2-4 ημέρες.  Η περίοδος επώασης του παρασίτου είναι 5-23 ημέρες μετά την κατάποση της ώριμης ωοκύστης ή μετά την κατάποση της τοξοπλασμικής κύστης.

 

Πώς μολύνονται η γάτα και ο άνθρωπος;

Η μόλυνση της γάτας και του ανθρώπου γίνεται από την κατανάλωση ωμού ή ατελώς ψημένου κρέατος, απαστερίωτων γαλακτοκομικών και άπλυτων, ωμών φρούτων και λαχανικών ή νερού μολυσμένου με ώριμες ωοκύστεις τοξοπλάσματος. Επίσης, μόλυνση μπορεί να προκύψει από την επαφή με μολυσμένο χώμα.

 

Μέθοδοι προστασίας

Για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και τη γάτα μας από την τοξοπλάσμωση, θα πρέπει να καταναλώνουμε μόνο καλά ψημένο κρέας και παστεριωμένα γαλακτοκομικά. Το πολύ σχολαστικό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών επιβάλλεται, όπως και η επιμελής τήρηση των κανόνων υγιεινής. Επίσης, όταν κάνουμε εργασίες σε χώμα, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε γάντια.

Σε περίπτωση, που η γάτα μας έχει πρόσβαση στο εξωτερικό περιβάλλον, θα πρέπει να καθαρίζουμε καθημερινά την αμμοδόχο της. Με αυτόν τον τρόπο, οι ωοκύστεις δε θα προλάβουν να μολύνουν τα κόπρανα. Τέλος, θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι το κατοικίδιό μας δεν έρχεται σε επαφή με μολυσμένα θηράματα.

 

Είναι, τελικά, επικίνδυνη η γάτα μας;

Δεν μπορούμε να μολυνθούμε άμεσα από την επαφή με τη γάτα, γιατί η γάτα δεν έχει τη μολύνουσα μορφή του τοξοπλάσματος στο τρίχωμα, το σώμα ή το σάλιο της. Η πραγματική προστασία μας από το παράσιτο γίνεται με τη σωστή ενημέρωση και την τήρηση των μεθόδων που προαναφέρθηκαν. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγουμε την επαφή ή τη συμβίωση με τα αξιαγάπητα τετράποδα!

[email protected]

“I must be a mermaid, Rango. I have no fear of depths and a great fear of shallow living.” Anais Nin