Home / Family  / Τα αγαπημένα LEGO των παιδιών καταρρίπτουν τις έμφυλες διακρίσεις!

Τα αγαπημένα LEGO των παιδιών καταρρίπτουν τις έμφυλες διακρίσεις!

Ο κολοσσός των πιο αγαπημένων παιχνιδιών “παλεύει” για την εξάλειψη των στερεοτύπων!

Η LEGO, έπειτα από παγκόσμια έρευνα που ξεκίνησε με δική της πρωτοβουλία, αποφάσισε στηριζόμενη στα ευρήματά της να σταματήσει από τα παιχνίδια της τα έμφυλα στερεότυπα.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα διαπιστώνεται πως, ενώ τα κορίτσια παρουσιάζουν μεγάλη αυτοπεποίθηση και εμπλέκονται σε όλα σχεδόν τα παιχνίδια, δε συμβαίνει το ίδιο με τα αγόρια, αφού ένα πολύ υψηλό ποσοστό φοβάται ότι θα δεχτεί τον χλευασμό αν παίξει με “κοριτσίστικα” παιχνίδια.

 

 

 

Η Μαντελίν Ντι Νόνο, εκτελεστική διευθύντρια του Geena Davis Institute on Gender in Media, το οποίο και  διεξήγαγε την έρευνα, δήλωσε πως ο φόβος αυτός υπάρχει και στους γονείς, αφού ανησυχούν ότι κάποιος μπορεί να κοροϊδέψει τους γιους τους αν παίζουν με παιχνίδια που θεωρητικά ανήκουν στο άλλο φύλο. Επιλέον, διαπιστώθηκε πως οι γονείς στρέφουν τα αγόρια σε δραστηριότητες που σχετίζονται με τον αθλητισμό, τις φυσικές επιστήμες και τη μηχανική, ενώ τα κορίτσια σε ό,τι έχει να κάνει με χορό, μόδα και ζαχαροπλαστική. Τέλος, διαπιστώθηκε πως οι περισσότεροι γονείς θεωρούν ότι τα αγόρια είναι πιο δημιουργικά και έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επιστήμονες.

 
 

Η καθηγήτρια Τζίνα Ρίπον, νευροβιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «The Gendered Brain», τόνισε το μεγάλο ζήτημα των παγιωμένων στερεοτύπων, καθώς οι γονείς προτρέπουν τα κορίτσια να παίζουν με “αγορίστικα” παιχνίδια αλλά όχι το αντίστροφο, κάτι πολύ λυπηρό, καθώς όλα τα παιχνίδια προσφέρουν εκπαιδευτικές ευκαιρίες.

 

 

«Αν τα κορίτσια δεν παίζουν με Lego ή άλλα παιχνίδια κατασκευών, δεν αναπτύσσουν τις χωρικές δεξιότητες που θα τις βοηθήσουν αργότερα στη ζωή τους. Αν τις κούκλες τις σπρώχνουμε προς τα κορίτσια και όχι τα αγόρια, τότε τα αγόρια χάνουν τις δεξιότητες ανατροφής», εξήγησε. Στην έρευνα ερωτήθηκαν σχεδόν 7.000 γονείς και παιδιά ηλικίας 6-14 ετών από την Κίνα, την Τσεχία, την Ιαπωνία, την Πολωνία, τη Ρωσία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

 

 

Από τις αρχές του 2021 το Ινστιτούτο ελέγχει τη LEGO συμβουλευτικά, με στόχο να αντιμετωπίσει τις έμφυλες διακρίσεις. Έτσι, η Lego  δε χαρακτηρίζει πλέον κανένα από τα προϊόντα της για αγόρια ή για κορίτσια, ενώ στο site της εταιρείας, οι καταναλωτές δεν μπορούν να κάνουν αναζήτηση για προϊόντα με βάση το φύλο, ενθαρρύνοντας όλα τα παιδιά να παίξουν με παιχνίδια που μέχρι σήμερα θεωρούσαν ότι δεν ήταν για εκείνα.

 

Σίγουρα μια προσπάθεια που έχει ως στόχο μια πιο δίκαιη και ισότιμη κοινωνία!

[email protected]

Οne quote, my point of view... “Let me live, love, and say it well in good sentences” Sylvia Plath