Home / Wellness  / Mind  / Πώς η ανάγνωση βιβλίων βοηθά στην ψυχική υγεία των παιδιών

Πώς η ανάγνωση βιβλίων βοηθά στην ψυχική υγεία των παιδιών

ανάγνωση βιβλίων
Πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Psycological Medicine, υπογραμμίζει τις θετικές επιδράσεις που έχει η ανάγνωση βιβλίων στην ψυχική υγεία των παιδιών.

 

Όλοι γνωρίζαμε τα πλεονεκτήματα της λογοτεχνίας στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών. Ωστόσο, αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι η ανάγνωση βιβλίων έχει θετικές επιδράσεις και στην ψυχοσύνθεσή τους. Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και από το Fundan University.παρατήρησαν ότι όταν τα παιδιά διαβάζουν βιβλία στον ελεύθερο χρόνο τους έχουν καλύτερη ψυχική υγεία.

 

Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε μέσα από μία σειρά κλινικών συνεντεύξεων,.γνωστικών τεστ και νοητικών και συμπεριφορικών αξιολογήσεων συνολικά 10.000 εφήβους από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όσοι ξεκίνησαν να διαβάζουν από μικρή ηλικία είχαν καλύτερη λεκτική μάθηση,.μνήμη, ανάπτυξη ομιλίας και ακαδημαϊκά επιτεύγματα σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που δεν διάβαζαν βιβλία.

 

 

Όσον αναφορά στην ψυχική υγεία, οι συμμετέχοντες που διαβάζουν για ψυχαγωγικούς σκοπούς έδειξαν λιγότερα σημάδια κατάθλιψης και άγχους, ενώ είχαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς. Ταυτόχρονα, εξετάζοντας τις σαρώσεις εγκεφάλου των παιδιών,.οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι διάβαζαν για ευχαρίστηση είχαν μεγαλύτερη επιφάνεια και όγκο εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων.των περιοχών που σχετίζονται με τις γνωστικές λειτουργίες.

 

“Το διάβασμα δεν είναι απλώς μια ευχάριστη εμπειρία – είναι ευρέως αποδεκτό ότι εμπνέει σκέψη και δημιουργικότητα, αυξάνει την ενσυναίσθηση και μειώνει το.άγχος”, ανέφερε η Barbara Sahakian, καθηγήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Cambridge. “Επιπλέον, βρήκαμε σημαντικές ενδείξεις ότι συνδέεται με σημαντικούς αναπτυξιακούς παράγοντες στα παιδιά,.βελτιώνοντας τη γνωστική τους ικανότητα, την ψυχική υγεία και τη δομή του εγκεφάλου τους”.

 

Μέτρον Άριστον

 

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι οι έφηβοι που ξεπερνούσαν τις 12 ώρες την εβδομάδα στην ανάγνωση βιβλίων εμφάνισαν μειωμένες γνωστικές ικανότητες, γεγονός που μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική καθιστική ζωή.

 

[email protected]

“I always loved aesthetics. Not particularly fashion. But an idea of Beauty.” Miuccia Bianchi Prada